Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Az 5 legfontosabb információ, amit a B-vitaminokról tudnod kell

Herbadoctor
Az 5 legfontosabb információ, amit a B-vitaminokról tudnod kell

A B-vitaminokról legtöbbször az jut az eszünkbe, hogy az idegrendszerre gyakorolnak hatást, azonban – különösen a B12 és a B6 vitaminok az energiatermelésben is segíthetnek. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a B-vitaminokról!

1. Az első a legfontosabb, hogy a B-vitaminok csoportjába többféle vitamin is tartozik, mint például a B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantoténsav), B6 (piridoxin), B7 (biotin), B9 (folsav) és B12 (kobalamin).

2. A B-vitaminok továbbá fontos szerepet játszhatnak a szervezet anyagcseréjében, segíthetik az energia előállítását az élelmiszerekből, valamint részt vehetnek a fehérje, zsír és szénhidrát anyagcseréjében is. 

3. A B-vitaminokat leginkább a teljes értékű gabonafélék, a hüvelyesek, a zöld leveles zöldségek, a tejtermékek, a húsok és a tojások tartalmazzák. Éppen ezért javasolja nagyon sok orvos, hogy minél több húst, halat, tojást, diófélét vagy magvakat fogyasszunk!

4. B-vitamin hiányát szervezetünk többféleképpen is jelezheti. Ilyen tünet lehet például a fáradtság, a depresszióra hajlam, az idegrendszeri problémák, a bőr- és nyálkahártya elváltozások, valamint az emésztési zavarok is utalhatnak B-vitamin hiányra.

5. Bár a B-vitaminok szedése általában biztonságos, nagyobb adagok esetén mellékhatások, például bőrkiütések, gyomor-bélrendszeri problémák és idegrendszeri tünetek jelentkezhetnek. Ezért is nagyon fontos, hogy kizárólag az előírt mennyiségben szedjük be a B-vitamint és figyeljünk arra is, hogy minőségi készítményt válasszunk.

Herbadoctor Liposomax Forte B-komplex készítménye például olyan, a szervezet számára fontos B-vitaminokat tartalmaz, melyek széleskörűen támogathatják a szervezetet. A B1 vitamin hatással van az energiatermeléshez, valamint támogatja az idegrendszert, a pszichét és a szívet. A B12 vitamin segít megőrizni a vörösvértestek, a nyálkahártya és a bőr egészségét, valamint támogatja az éles látást. A B3 vitamin csökkenti a fáradtságot és a kimerültséget, részt vesz az energiatermelés folyamatában. A B5 vitamin hozzájárul a megfelelő növekedéshez, az idegrendszer egészséges működéséhez. A B6 vitamin hozzájárul a mikro-tápanyagok anyacseréjéhez és segít megőrizni a haj, a bőr és a nyálkahártya egészségét. A B9 vitamin hatással van a vérképzésre, támogatja az immunrendszert. A B12 vitamin a sejtosztódásban és a vörösvérsejt-termelésben játszik szerepet.