Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Az édesítőszerekről dióhéjban

Herbadoctor
Az édesítőszerekről dióhéjban

A mai világban egyre többen döntenek úgy, hogy egészségtudatos étrendet követnek és odafigyelnek arra, hogy milyen ételeket fogyasztanak. Az is egy jól ismert tény, hogy az egészséges étrendbe semmi képpen nem fér bele a finomított cukor fogyasztása.

Így már nemcsak a cukorbetegek keresnek valamilyen alternatívát az ételek ízesítésére, hanem azok is, akik egyszerűen csak nem szeretnének káros anyagokat bevinni a szervezetükbe. Az, hogy a cukor fogyasztása káros a szervezetre, már tudományos körökben is elismert tény. Gyakran úgy is emlegetik a cukrot, hogy édes méreg. Egyrészt azért, mert a finomított cukor fogyasztása nagymértékben felelőssé tehető az elhízásért, amely számos egészségügyi kockázatot rejt magában, másrészt azért, mert a túlzott cukorbevitel már önmagában is számos betegség okozója lehet. Károsítja a fogakat, megterheli a hasnyálmirigyet így növeli a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát, rossz hatással van a szív- és érrendszerre, de még a rák kialakulásának a kockázatát is megnövelheti. Ráadásul hasonló reakciót válthat ki az agyban, mint a drog, mivel a jutalom központra van hatással, és egyes kutatások szerint ugyanúgy függőséget okoz, mint a kábítószer.
A cukor egyáltalán nem tartozik bele a természetes étrendünkbe. Az emberek nem is fogyasztottak cukrot egészen a 16. századig. Addig csak gyümölcsök, vagy méz formájában vitték be a szervezetükbe. A gyümölcsöknek jóval kisebb a cukortartalma, mint a finomított cukornak. A 16. században a cukor akkora luxusnak számított, hogy csak a legtehetősebbek engedhették meg maguknak. Szó szerint drágább volt, mint az arany. Ennek az volt az oka, hogy távoli országokból kellett szállítani hajóval. A kor legnagyobb cukor rajongója I. Erzsébet angol királynő volt, aki olyan mértéktelenül sok cukrot fogyasztott, hogy az összes fogát elvesztette emiatt. Érdemes tehát figyelembe vennünk azt, hogy a cukor nem tartozik bele a természetes étrendünkbe. Ha például teát készítünk, fogyasszuk cukor nélkül. Lehet, hogy eleinte egy kicsit szokatlan lesz, később viszont megfigyelhetjük, hogy új ízeket fedezhetünk fel. A cukor ugyanis elnyomja a tea kellemes aromáját.

Ha mégis kedveljük az édes ízeket és semmi képpen nem szeretnénk lemondani róluk, akkor keresnünk kell egy olyan alternatívát, amivel elérhetjük a megfelelő ízélményt, de mégsem károsítjuk az egészségünket. A legjobb az lenne, ha egyáltalán nem fogyasztanánk édesítő szereket, de a mai ember már annyira hozzá van szokva az édes ízhez, hogy már nem, vagy csak nagyon nehezen tud lemondani róla. Rengeteg lehetőség közül lehet választani, de sok édesítőszer legalább annyira káros vagy még károsabb, mint a cukor. Szerencsére vannak olyanok is, amelyeket biztonsággal lehet fogyasztani, hiszen nem okoznak semmilyen kellemetlenséget.
A teljesség igénye nélkül szeretnénk bemutatni néhány édesítő szert, hogy melyek azok amiket mindenképpen kerüljünk el és melyek azok, amiket bátran fogyaszthatunk.

MI AZ, AMIT KERÜLJÜNK:
Aszpartam:
Az aszpartam az egyik legismertebb ám egyben legkárosabb édesítő szer, a száma E591. A legtöbb diétás élelmiszerben megtalálható. Aki light termékekkel szeretne kalória szegény étrendet folytatni, azok lépten-nyomon belebotlanak ebbe a nagyon káros vegyületbe. Az aszpartam képes megnövelni a vércukor szintet, ami éhségérzet kialakulásához vezet. Tehát az aszpartam nemhogy segítené a diétánkat, hanem épp ellenkezőleg, hozzájárul az elhízáshoz. Emellett tudományos kutatások eredményei összefüggést fedeztek a fel a rákos megbetegedések kialakulása és az aszpartam között. Egészségkárosító hatása már bizonyított és olyan megbetegedésekért és tünetekért tehető felelőssé, mint a látászavarok, fülcsengés, migrénes görcsök, memória zavarok, krónikus fáradtság, szapora szívverés, gyomor panaszok és menstruációs zavarok. Ha lehet, kerüljük el ezt a nagyon káros vegyületet.

Szorbit:
Az aszpartamon kívül még rengeteg káros hatású édesítőszer létezik. Az egyik ilyen a szorbit. Az édesítő hatása nem túl erőteljes, ám a bélrendszerre annál károsabb hatást gyakorol, ugyanis irritálja, a bélbolyhokat ezáltal hasmenést okoz. Ráadásul magas az energia tartalma, így fogyókúrázóknak semmi képpen nem ajánlott. A száma: E420.

Mannit:
Az E421-es számmal jelölt mannit nagy mennyiségben gyomorgörcsöt, hasmenést és hányást okozhat, de a szív és érrendszerre is rendkívül káros hatással van.

Szacharin:
Az E 954-es számozású szacharin volt az első mesterséges édesítő szer. Vannak olyan országok ahol már be is tiltották mivel bebizonyosodott róla, hogy rákkeltő hatású. Ráadásul kesernyés utóízt hagy maga után.

Nátrium-ciklamát:
A nátrium-ciklamát káros hatással van a vesére és az emésztő rendszerre. Száma E952. Ugyanúgy összefüggésbe hozható a rákos megbetegedések kialakulásával, mint a szacharin.

Ezek azok az édesítő szerek amelyeket az élelmiszer ipar nagy előszeretettel használ. Sokan gondolják azt, hogy a light termékek, azaz a csökkentett cukor és zsírtartalmú ételek fogyasztása jó hatással lehet az egészségünkre, így a testsúlyunkra is. Ám aki egészséges étrendet szeretne követni, az jó ha tisztában van ezen vegyületek egészségkárosító hatásával, amelyek akár rövid, akár hosszú távon is jelentkezhetnek.

MI AZ, AMIT BIZTONSÁGGAL FOGYASZTHATUNK:
Cukoralkoholok, pl. eritrit:
A mesterséges édesítőszerek fogyasztása semmi képpen sem javasolt, így sokan a manapság nagyon elterjed cukoralkoholok, mint a xillit vagy az eritrit használatához folyamodnak. A xillit fogyasztása azért nem javasolt, mivel az arra érzékenyeknél hasmenést okozhat. Az eritrit viszont biztonsággal fogyasztható. Ránézésre és ízre nagyon hasonlít a cukorra, de nem rendelkezik annak egészségkárosító hatásaival. Ráadásul egyáltalán nem tartalmaz kalóriát, így fogyókúrázók is fogyaszthatják. Édesítő ereje 60-80%-a a hagyományos cukorénak.

Stevia:
A stevia egy teljesen természetes édesítő szer, amelynek a fogyasztása teljesen biztonságos és ráadásul kalóriát sem tartalmaz. Emellett a stevia nemcsak édesítő szerként használható, hanem képes csökkenteni a gyomorégést és a magas vérnyomást is. Cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása, hiszen a vércukor szintre is jó hatással van. Az íze kellemes, nincs utóíze, mint sok mesterséges édesítőszernek.