Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Az idő az élet: a korai szűrés fontossága a daganatos betegségek esetén

Az idő az élet: a korai szűrés fontossága a daganatos betegségek esetén

Akár örökérvényű igazságnak is hangozhatna, de ha súlyos daganatos betegséggel összefüggésben jelentjük ki, hogy az idő az élet, akkor valószínűleg sokkal komolyabban is gondoljuk. Pedig, ha egy kicsit jobban beleássuk abba magunkat, hogy miért is az idő az élet, akkor jó eséllyel igazat kell adnunk annak, hogy valóban így is van.

Mi az, amit a legjobban hajtunk az életben? Nem a pénz és nem a boldogság, még nem is biztos, hogy az egészség. Az idő az, amiért hajtunk lényegében, hiszen azért dolgozunk, hogy legyen időnk a családdal kirándulni és azért figyelünk az egészségünkre is, hogy ne legyünk betegek, legyen elég időnk! Ha pedig daganatos megbetegedéssel állunk szembe, akkor egyből az jut az eszünkbe, mennyi időnk van még hátra. Ahhoz, hogy minél több időnk legyen, érdemes rendszeresen részt venni szűrővizsgálatokon, hogy idejében kiderüljön, milyen típusú daganatról van szó, hogy legyen elég időnk a kezelésre, és ha nagyon szigorúak szeretnénk lenni, akkor a szeretteinkre is. De nézzük meg alaposabban, miért olyan fontosak a szűrővizsgálatok azon kívül, hogy lehetőséget biztosítanak a betegek számára a korai felismerésre valamint a kezelésre!

 

PREVENCIÓ

Egyes szűrővizsgálatoknak köszönhetően már felismerhetőek az olyan „elő”-daganatos állapotok vagy szövettani változások, amelyek nemcsak csökkenthetik a kockázatot, de akár elő is segíthetik a betegségek megelőzését.

 

KORAI FELISMERÉS

Korai stádiumban a daganatos megbetegedések kezelési lehetőségei egyértelműen hatékonyabbak és a prognózis is kedvezőbb lehet. Minél hamarabb állítják fel a pontos diagnózist, annál hamarabb kezdődhet meg a célirányos kezelés, amely javíthatja a gyógyulási esélyeket.

 

CSÖKKENŐ HALÁLOZÁSI ARÁNY

Azok körében, akik rendszeresen járnak szűrővizsgálatokra, valószínűleg a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány is csökken. Az indokok az előzőekben már megfogalmazásra kerültek. Minél hamarabb kerül megállapításra a pontos diagnózis, annál hamarabb kezdődhet meg a célirányos kezelés és nagyobb az esély a gyógyulásra. 

 

KEZELÉSI LEHETŐSÉGEK

Ha korai stádiumban derül fény a daganatos megbetegedésre, akkor minden bizonnyal eltérő és kevésbé radikális kezelési módot választanak. Ezek a kezelési módok pedig akár kevesebb és elviselhetőbb mellékhatással is rendelkeznek.



Összességében érdemes kicsit lelassulnunk és átgondolnunk, hogy az idő az élet maga. Ahhoz, hogy minél több időt tölthessünk szeretteink körében egészségesen, érdemes rendszeres részt venni szűrővizsgálatokon. Ezeknek köszönhetően akár a daganatos megbetegedések már korai stádiumban felismerhetőek és kezelésük is számtalan lehetőséget kínálhat. De azt is meg kell jegyeznünk, hogy az ész nélküli szűrővizsgálatoknak is megvannak a korlátai és a mellékhatásai is, ezért érdemes szakemberekkel is egyeztetni előtte. Viszont igyekezzünk minden szabad időnket annak szentelni, amire mi magunk vágyunk a leginkább! Az élet túl rövid ahhoz, hogy egyetlen percet is elvesztegessünk belőle. A mentális jólétünk pedig hozzásegíthet bennünket a fizikai jólétünkhöz is!