Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Az ölelés jótékony hatásai

Az ölelés jótékony hatásai

Sokszor az egyszerű dolgok hordozzák magukban a legnagyobb erőt és energiát. Ilyen például az ölelés. És ne, most ne hagyja abba a cikk olvasását, mert rávilágítunk arra, miért is olyan fontos már gyerekkorban is az ölelés és felnőttkorban is csak előnye származhat belőle! Jöjjön minden az ölelésről!

Ha jobban körbenézünk a családunkban vagy a barátaink körében, akkor bizony-bizony mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse, aki úgymond érintésmániás és mindenáron testi kontaktusra vágyik, azaz száméra fontos, hogy beszélgetés közben megérintse vállunkat vagy kezünket, sőt, még akár meg is ölel bennünket többször is. Nekik ez a szeretetnyelvük, így tudnak a másik emberrel kommunikálni, így tudnak kapcsolódni vagy éppen együttérzésüket kimutatni. És természetesen mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse, akit bizony a hideg is kiráz attól, ha távoli ismerős vagy családtag akarja üdvözléskor megölelni. Ők minden bizonnyal nem nagyképűek vagy éppen kiváltságosak, hanem egyszerűen nem szeretik, ha valaki közelebb kerül hozzájuk és veszélyben érzik ezáltal magukat. Persze az évek során sokszor vizsgálták már a testi érintés és az ölelés témakörét, amelyek közül kiemelkedik Harry Frederick Harlow, aki újszülött rézuszmajmokkal folytatott kísérletet az 1950-es években. A vizsgálat során arra az eredményre jutott, hogy az érintés vagy az ölelés alapvető szükséglet. Természetesen ezt a vizsgálatot nem folytatták le emberek körében, de megfigyelték, hogy az intézetekbe került gyermekek közül sokan elmaradtak a mentális fejlődésben is azokhoz képest, akik szerető családban nőttek fel. Habár a körülmények hasonlóak voltak, azaz egészségesen táplálkoztak, normális környezetben nőttek fel, mégis megfigyelhető volt egyfajta visszamaradottság növekedésük során.

 

Most már látjuk, milyen fontos az ölelés, de tudjuk-e vajon, mennyire is van szükségünk naponta?

Ön ismeri Virginia Satirt? Ha nem, egyáltalán nem gond, hiszen idehaza nem ismerik olyan sokan. Virginia Satir egy világhírű családterapeuta, aki az öleléssel kapcsolatos számadatokról tett megjegyzése végigsöpört az interneten. Ő ugyanis azt mondja, hogy „Napi 4 ölelésre van szükségünk a túléléshez. Napi 8 ölelésre van szükségünk a karbantartáshoz. Napi 12 ölelésre van szükségünk a növekedéshez.” 

 

Milyen jótékony hatásai vannak az ölelésnek?

A fentiek ismeretében persze felmerül a kérdés, hogy mégis milyen jótékony hatásai vannak ölelésnek, ami jogos és össze is gyűjtöttük a legfontosabbakat:

 

STRESSZCSÖKKENTÉS

Az ölelés során olyan hormonok szabadulnak fel szervezetünkben, amelyek segíthetnek csökkenteni a stressz hormonokat, hiszen az érintés és az ölelés is közvetlenül jó hatással van a nyugtató idegrendszerre.

 

BOLDOGSÁGÉRZET

Az ölelés során oxitocin és dopamin szabadul fel, amelyek boldogságérzetet kelthetnek. Az oxitocin pedig mindezen felül igen fontos az emberi kapcsolatokban és a kötődésben egyaránt.

 

IMMUNDRENDSZER ERŐSÍTÉSE

Az ölelés segíthet az immunrendszer erősítésében is, hiszen a stressz csökkentő hatásának köszönhetően segíthet a betegségekkel és a fertőzésekkel szembeni küzdelemben is. Mindemellett pedig csökkentheti a szorongást is, hiszen az emberi érintés egyfajta biztonságérzetet valamint nyugodtságot adhat.

A fentiek mellett az ölelés segíthet a kapcsolatteremtésben és bizony a fájdalomcsillapításban is. Ez utóbbi esetében például az érintés endorfinokat szabadít fel, amelyek pedig természetes fájdalomcsillapítóként is tudnak funkcionálni. A lefekvés előtti ölelés pedig segíthet a nyugodtabb és pihentetőbb alvás elérésében is.

Megállapíthatjuk, hogy az ölelés fizikai szükségletünk és számos mentális hatása van szervezetünkre. Ettől függetlenül azonban fontos, hogy tartsuk tiszteletben azokat az ismerőseinket is, akik nem szeretik a testi érintést vagy az ölelést. Nem tudhatjuk, hogy éppen milyen trauma érhette őket gyerekkorukban vagy éppen milyen hatással van rájuk az ölelés. Persze ők sem úgymond „jégemberek”, csak éppen megválogatják, kiket engednek magukhoz fizikailag is közel, ha pedig tehetjük, akkor mutassuk meg nekik ezt a cikket, hogy láthassák, mennyi pozitív hatása van egy-egy ölelésnek!