Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Csipkebogyó, a téli C-vitamin forrás

Herbadoctor
Csipkebogyó, a téli C-vitamin forrás

A népi gyógyászatban már évezredek óta ismerik és használják a Rosa Canina nevű gyógynövényt, melyet nálunk Európában manapság már számos betegségre alkalmazhatunk.

A csipkebogyó húsának gyógyító hatását főként magas C-vitamin hatásának köszönheti. Emelett A-, B1-, B2-, E-, és K-vitamin, ásványi anyagok (például magnézium), aminosavak, cukor, pektin (vízben oldódó élelmi rost), illóolaj, karotinoidok, flavonoidok, polifenolok (antioxidáns vegyületek), cseranyag (tannin) és szerves savak (alma és citromsav) alkotják összetételét, melyek mind-mind szervezetünk egészégét szolgálják.

Csipkebogyóból gyógyteák, lekvárok, szörpök, likőrök, bor, pálinka, és kozmetikai készítmények (például pakolások, krémek) is készülnek belőle.

A csipkebogyó a téli C-vitamin forrásnak a legmegfelelőbb a megfázásos időszakban. Fogyasztása a benne lévő flavonoidoknak köszönhetően erősíti az immunrendszert, gyulladásgátló, fokozza a szervezet ellenálló-képességét.

 A csipkebogyót univerzális csodaszerként tartják számon, ugyanis ezek mellett még rengeteg jótékony hatással rendelkezik:

  • Segíti az emésztést
  • Egyensúlyban tartja a pajzsmirigyet
  • Kiváló vízhajtó
  • Helyreállítja az epe és a máj működését
  • Csökkenti a koleszterinszintet
  • Nyugtató hatású
  • Csökkenti a vérnyomást
  • Gyógyítja az influenza tüneteit
  • Természetes fájdalomcsillapító

Csipkebogyó tea elkészítése

Egy csapott evőkanálnyi csipkebogyót vagy csipkehúst 3-4 óráig hideg vízben áztatunk, majd langyosra melegítve fogyasszuk. Forrázni nem szabad, mert a gyümölcs így elveszíti C-vitamin tartalmát.