Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Fókuszban a depresszió

Fókuszban a depresszió

Az utóbbi blogjainkban többször is érintettük a depresszió fogalmát, amely nem véletlen, hiszen akár a hosszú távú kialvatlanság vagy a sok stressz is mind-mind okozói lehetnek. Körbejártuk és nagyító alá vettük a depressziót!

A pszichológia nagykönyvének fogalomtárában így olvashatunk a depresszióról: „hangulatzavar, jellemzői a reménytelenség és az alacsony önbecsülés, az apátia és az örömérzés hiánya.” A depressziónak számos tünete lehet és sajnos mindegyiknek előbb-utóbb negatív hatása lehet az életminőségre és a mindennapi tevékenységünkre egyaránt. Azonban az elején fontosnak tartjuk leszögezni azt, hogy a depressziót ne keverjük össze a rosszkedvvel vagy a szomorúsággal, hiszen a depresszió komoly egészségügyi probléma, amely szakembert is igényelhet. 

Nézzük meg, milyen fokozatait lehetnek a depressziónak!

 

Enyhe depresszió

Enyhe depresszió esetén is komoly tünetekkel szembesülhetünk, azonban képesek vagyunk a mindennapi tevékenységünket elvégezni. Sokszor vagyunk lehangoltak és elvesztjük azokban a tevékenységekben is az érdeklődésünket, amelyek mondjuk korábban örömet okoztak. Sokszor már az enyhe depresszió során is küzdhetünk alvás- vagy evészavarokkal egyaránt.

 

Közepesen súlyos depresszió

A tünetek ebben a szakaszban már egyre inkább súlyosbodnak, és nehezen tudjuk elvégezni az olyan hétköznapi tevékenységeinket is, mint például az öltözködés vagy az étkezés. Ebben a fázisban már mélyebben vagyunk lehangoltak és sokkal tovább is tart, egyre nehezebben tudjuk magunkat „visszarázni” a valóságba és sajnos egyre inkább negatív hatással vagyunk már a munkahelyünkre, családunkra is.

 

Súlyos depresszió

Ebben a fázisban, a mindennapi életvitelünkben is komoly nehézségekbe ütközünk, és egyáltalán nem tudjuk magunkat „kihúzni” belőle. Sokszor öngyilkos gondolataink vannak és sajnos ebben a szakaszban magas az öngyilkossági kockázat is. Alvás- és étkezési problémáink rendszeresek, előbbi sok esetben kizárólag gyógyszer segítségével ellensúlyozható.

Fontos azonban megjegyeznünk, hogy a fenti három szakaszt ne értsük úgy, mintha egy egyirányú út lenne és ne is gondoljuk azt, hogyha éppen most rossz kedvünk, vagy lehangoltak vagyunk, akkor mi biztosan depressziósok vagyunk. Vegyük nagyító alá, milyen tünetei lehetnek a depressziónak, amelyek változatosak, viszont sokszor ugyanazokat érzi minden depresszióval küzdő ember:

  • nemcsak egy-két napra, hanem hosszabb távon is elhúzódik a lehangolt hangulat;
  • nincs érdeklődés olyan tevékenység iránt, amelyért korábban például rajongtunk;
  • alvászavarral küzdünk (ez lehet akár az alvás hiánya vagy akár a túlzott alvás is);
  • folyamatos fáradtságot és kimerültséget érzünk;
  • problémát jelent a normális étvágy, vagyis vagy étvágytalansággal, vagy túlzott étvággyal küzdünk;
  • nehezen tudunk koncentrálni és alapvető döntéseket meghozni;
  • értéktelennek érezzük magunkat;
  • fizikai tüneteket produkálunk, mint például fejfájás vagy emésztési problémák.

 

A fentieken kívül természetesen még számtalan tünete lehet a depressziónak, de fontos megértenünk azt is, hogy kezelhető. Választhatjuk egyrészt a természet nyújtotta kincseket vagy szakemberhez is fordulhatunk. Mi az alábbiakban azt a három Herbadoctor terméket vesszük nagyító alá, amelyek segíthetnek depresszió esetén!

A CBD vagy orvosi kannabisz olaj a kenderből van kivonva, amely egy nagyon áldásos hatású gyógynövény és szinte nincs a szervezetnek olyan területe, amire ne fejtené ki jótékony hatását. Az orvosi kannabisz nem tartalmaz semmi olyan hatóanyagot, mely tudatmódosulást eredményezne, így bátran használhatjuk. Álmatlanság, idegrendszeri probléma, depresszió, pánikbetegség esetén bátran alkalmazhatjuk mindennapjaink során.

A Reishi vagy ganoderma gomba már az ősi gyógyászatból ismert sokoldalú jótékony hatása miatt. Különlegességét, sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, mint kínai nevének jelentése: a halhatatlanság növénye, illetve japán megnevezése: Isteni gyógyfű. Az adaptogén, intelligens gyógynövények közé tartozik, ami annyit jelent, hogy hatásában tökéletesen alkalmazkodik az adott pillanatnyi igényekhez. Csak akkor hat, ha szükség van rá, s csak annyira, amennyire az kívánatos. Álmatlanság, szorongás esetén is alkalmazhatjuk valamint nyugtathatja az idegrendszert is.

A Cordyceps, azaz a Kínai hernyógomba kimagaslóan jótékony hatású gyógygomba készítmény. Nemcsak az autoimmun betegségek során használhatjuk kiegészítő terápiakánt, hanem fáradság, kimerültség, depresszió, alvás problémák vagy szorongás esetén is alkalmazhatjuk.

Összefoglalva, a depressziót komolyan kell vennünk és ne próbálkozzunk azzal, hogy egyedül oldjuk meg a problémákat! Fontos, hogy mindig megtaláljuk azt a családtagot, barátot, vagy akár szakembert, akinek őszintén tudunk beszélni problémáinkról, gondolatainkról! Ahogy már írtuk is, a depresszió kezelhető állapot, és a megfelelő kezeléssel sok ember képes visszanyerni az életminőségét és az életkedvét.