Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Fókuszban a keresztallergia

Herbadoctor
Fókuszban a keresztallergia

Ha nem lenne elég, hogy allergiásak vagyunk, sokszor figyelnünk kell a keresztallergiára is. De nézzük meg pontosan, mit is jelent a keresztallergia és melyek a leggyakrabban előforduló esetek.

Azt már tudjuk, hogyha itt a tavasz és a jó idő, akkor bizony itt az allergia szezon is. Ha pedig allergiáról beszélünk, akkor fontos megismerni a keresztallergiát is, hiszen sokszor okozhat nagyobb gondot is mindennapjainkban. A keresztallergia ugyanis olyan jelenség, amikor valaki allergiás reakciót tapasztal egy bizonyos allergénre, és ez a reakció keresztreakciót indít más olyan allergénekkel, amelyek szerkezetileg nagyon hasonlóan az eredeti allergénhez. Vagyis ha allergiásak vagyunk egy olyan anyagra, amely szerkezetileg nagyon hasonló vagy szinte azonos egy másik anyaggal, akkor előfordulhat, hogy a másik anyag is allergiás reakciókat indíthat be szervezetünkben.

A leggyakoribb keresztallergiák közé az alábbiak tartoznak:

POLLENALLERGIA ÉS AZ ÉLELMISZEREK

Ez a leggyakrabban előforduló keresztallergia, hiszen bizonyos pollenek keresztallergiás reakciókat válthatnak ki bizonyos élelmiszerek esetében is.

Például ha valaki allergiás a parlagfűre, akkor előfordulhat, hogy a görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom vagy uborka elfogyasztásakor is kellemetlen tünetekkel találkozik. Ilyenek lehetnek például a szájban érzett viszkető érzés vagy ritkábban a hasi görcsök.

A nyírfa esetében keresztallergén lehet például a mogyoró vagy a dió, a mandula, alma, cseresznye is. Amennyiben pollenallergiánk van, érdemes jobban tanulmányozni a keresztallergéneket, hiszen előfordulhat, hogy azok is komoly panaszokat okoznak. Másrészről előfordulhat az is, hogy valaki azt hiszi, hogy a görögdinnyére allergiás, de egy vizsgálat könnyen igazolni tudja, hogy ez bizony már keresztallergia és a parlagfűre kell jobban ügyelni.

LATEXALLERGIA ÉS A GYÜMÖLCSÖK

Ha azt érezzük, hogy latex kesztyű (közismertebb nevén gumikesztyű) használata közben bőrpír, kiütés vagy viszketés jelentkezik az érintkezett felületen, akkor könnyen allergiások lehetünk a latexra. Habár legtöbben azokból a területekből kerülnek ki, ahol gyakorta használnak latex kesztyűt (pl. egészségügy, fodrászat, élelmiszeripar), mégis komoly panaszokkal és tünetekkel is kalkulálhatunk, ha nem figyelünk. A latexallergia kezelésének a legjobb módja, ha kerüljük a latex tartalmú eszközöket. Azonban néhány gyümölcsnek hasonló szerkezeti felépítése van, mint a latexnek, ezért ezekre is oda kell figyelnünk. Ilyen lehet a banán, avokádó, eper, mangó vagy az őszibarack is, úgyhogy ezekkel a gyümölcsökkel érdemes vigyáznunk!

Amennyiben étkezés közben szájüregi viszketést vagy duzzanatot érzékelünk, érdemes feljegyeznünk, milyen ételt fogyasztottunk, így előbb-utóbb kiderül, hogy a későbbiekben is okoz-e panaszokat. Amennyiben igen, úgy érdemes egy alapos allergiavizsgálatra elmennünk, hogy kiderítsük keresztallergiáról vagy allergiáról van szó. Ha pedig allergiás tünetekkel küzdünk, érdemes elsősorban a természet erejét segítségül hívni, amelyről korábban már írtunk.