Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Fókuszban az almaecet

Fókuszban az almaecet

Szezonja van az almának, úgyhogy egy mostanában igazán kedvelt terméket veszünk nagyító alá, ami pedig az almaecet. Nézzük, miből készül az almaecet, milyen előnyei vannak, mikor javasolt a fogyasztása és lehet-e akár külsőleg is alkalmazni?

 

Kezdjük először is az ecettel, amelyet a konyhában és a háztartásban is gyakran alkalmazunk, hiszen ételeket, salátákat is ízesítünk vele, de a vízkőre vagy a szappanlerakódások eltakarítására is kiválóan alkalmas. Az almaecetet azonban egészségünk védelme érdekében használjuk inkább. Természetes úton maga az ecet alapvetően alkoholból készül, amelyet nyitott edényben szoktak tárolni és ennek köszönhetően savanyodik meg. Ma már kémiai úton is elő lehet állítani és számos gyümölcsből is készítik (pl. balzsamecet, szőlőecet). Az almaecetet is lényegében az almából készítik, vagyis pontosabban az almabor elhúzódó fermentálásának köszönhetően jön létre.  Számtalan vitamint, enzimet, ásványi anyagokat és antioxidánsokat is tartalmaz, amelyeknek a szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai is köszönhetőek. Megtalálható benne például magnézium, nátrium, kalcium, kálium is és A-, valamint C-vitamin tartalma is jelentős.

 

EMÉSZTÉS

Habár a név savasságra utal, az almaecet mégis lúgosító hatással rendelkezik, ha éhgyomorra, reggel fogyasztjuk. Alapvetően segíthet az emésztés serkentésében és gyomorsavszint szabályozásában is, amely pozitív hatással lehet a puffadásra és a gyomorégésre.

 

VÉRCUKORSZINT

Az almaecet fogyasztása segíthet abban, hogy a vércukorszintünket szabályozzuk és különösen akkor igaz, ha szénhidrátban gazdag ételt fogyasztunk, úgyhogy utána érdemes meginni egy kis vízzel hígított almaecetet.

 

ÉHSÉGÉRZÉSET CSÖKKENTÉSE

Sokan úgy vélik, hogy az almaecet fogyasztásával csökkenthető az étvágy és ezért is alkalmazzák diétájuk során. Étkezés előtt javasolják hígítva meginni, általában egy evőkanál almaecetet érdemes 3dl vízben elkeverni és csak utána elfogyasztani.

 

SZÍV- ÉS ÉRRENDSZER

Az almaecetben található antioxidánsok és bizonyos zsírsavak potenciálisan pozitív hatással lehetnek a szív- és érrendszerre.

 

CANDIDA DIÉTA

A candida diéták egyik alapja, hiszen az almaecet kiváló gomba- és baktériumölő is, ezért is javasolják alkalmazását akár kúraszerűen is.

 

HAJUNK FÉNYESSÉGÉRE

Sokan bevetik a haj egészségének visszanyerése céljából is az almaecetet, amelyből 2-3 dl hajmosást követően segít a hajat fényessé és puhává varázsolni. Természetesen utána érdemes kiöblíteni.

Fontos azonban megjegyeznünk, hogy mint minden élelmiszernek, az almaecetnek is lehetnek mellékhatásai, ezért mielőtt belekezdünk egy-egy kúrába, érdemes kis mennyiséggel próbálkozni először. Ha pedig például gyomorfekéllyel küzdünk, akkor mindenképpen kerüljük el az alkalmazását. Ha pedig ki szeretnénk próbálni, akkor mindig figyeljünk oda, hogy kizárólag megfelelő minőségű almaecetet vásároljunk!