Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Gyermekláncfű, az egyik leghasznosabb gyógynövény

Herbadoctor
Gyermekláncfű, az egyik leghasznosabb gyógynövény

A pitypang, kikirics, kácsavirág, kutyatej és pongyola elnevezések mind ugyanarra a kis szerény megjelenésű, sárga virágra utalnak, amely annyira gyakori, hogy szinte mindenütt megtalálható.

Tavasszal sárgállik tőle a rét, de úton útfélen találkozhatunk vele bármerre is járunk. Sokan úgy tekintenek rá, mint egy egyszerű gyomnövényre, amiről nem is gondolnánk, hogy egy olyan gyógynövény, amely évszázadok óta rendkívül nagy népszerűségnek örvend.  Ez nem csoda, hiszen rengeteg jótékony hatással rendelkezik. 

Melyek is azok az áldásos tulajdonságok, melyeknek a gyermekláncfű a népszerűségét köszönheti?

Leveleiben rendkívül magas a vitamin és ásványi anyag tartalom. Megtalálhatóak benne az A, B, C, D vitaminok, a cink, a vas, a kalcium, a magnézium és a kálium. A teljes növény fogyasztható a gyökerétől kezdve a virágjáig. A különleges kesernyés aromával rendelkező leveleit lehet használni saláták ízesítésére, a gyökeréből, ha kiszárítjuk, frissítő hatású tea készíthető.

A megfelelő gyógyhatás elérése szempontjából azonban nem mindegy, hogy a gyermekláncfű melyik részét mikor fogyasztjuk. A leveleit érdemes a virágzás előtt szedni, amikor még zsenge. Virágzáskor a szárát és a virágát érdemes fogyasztani, mert ilyenkor tartalmazzák a legnagyobb mértékben a jótékony hatású anyagokat. A gyökere pedig bármelyik időszakban hatékonyan használható.

Vízhajtó és méregtelenítő hatás

A gyermekláncfűvet elsősorban vízhajtó és béltisztító hatása miatt kedvelik, mert segít megszabadulni a szövetek közt felhalmozódó felesleges folyadéktól, mely rendkívül sok problémát és kellemetlenséget okozhat. A fokozott vizelet ürítés gyógyító hatással van a húgyúti fertőzésekre és a vesekőre is, de még a vérnyomásunkat is kedvezően tudja befolyásolni.  Nem beszélve arról, hogy a felesleges folyadék távozásával néhány plusz kilótól is megszabadulhatunk. 

A gyermekláncfű rendkívül jó hatással van a májra, így fogyasztása kiemelkedően fontos azok számára, akik méregteleníteni szeretnének. Ez hasznos gyógynövény védi a májat a káros gyógyszerek és az alkohol hatásaitól, ezáltal elősegíti azt, hogy a máj a lehető leghatékonyabb módon tudja ellátni méregtelenítő funkcióját.

A gyermekláncfű a rák elleni harcban is hatékony lehet

Számos kutatás tanulmányozza a gyermekláncfű rákellenes hatását. Az már bebizonyosodott, hogy a gyermekláncfű rendkívül nagy arányban tartalmaz antioxindánsokat, melyek képesek semlegesíteni a káros szabadgyököket, ezáltal elősegítik az egészséges sejtképződést. Kutatások eredményei azt is igazolják, hogy a gyermekláncfű anélkül képes elpusztítani a rákos sejteket, hogy az egészségeseket károsítaná.

Kedvezően hat a cukorbetegségre 

A gyermekláncfű serkenti a hasnyálmirigy működését, mely által fokozódik az inzulin termelés, így jó hatást gyakorol a cukorbetegségre. A gyermekláncfű gyökere nagymértékben tartalmaz inulinokat. Az inulinok, elnevezése nagyon hasonlít az inzulinhoz, de nem összekeverendő azzal. Az inulinok, a természetben előforduló poliszacharidok és a legtöbb növényben megtalálhatóak. A legfőbb feladatuk az energia raktározás. Természetes édesítőszerként is működhetnek, de a legnagyobb hasznuk az, hogy tápanyagul szolgálnak egyes bélbaktériumoknak, így jó hatással vannak az emésztésre.

Láthatjuk, hogy mennyi jótékony hatással rendelkezik a gyermekláncfű, amely szinte tényleg mindenhol előfordul. Használjuk hát egészségünk támogatására a természetnek ezt a csodálatos teremtményét.