Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Gyógyító fűszernövények

Herbadoctor
Gyógyító fűszernövények

Az vagy, amit megeszel. Ahogy a régi mondás tartja. Sajnos a rohanó világunkban az emberek nagy többsége nem fordít kellő figyelmet arra, hogy megfelelő minőségű és természetes alapanyagokat és fűszereket használjon fel ételei ízesítéséhez.

A kereskedelemben kaphatóak igen népszerű, de mesterséges adalékanyagokat is tartalmazó fűszerkeverékek. Ám ezek valljuk be őszintén, nem rendelkeznek túl változatos ízvilággal és emellett rendkívül károsak is. Rengeteg olyan fűszernövény van, amelyek különleges és egyedi ízeikkel ínycsiklandozóbbá teszik ételeinket. Emellett sokuk még gyógynövényként is nagy hatékonysággal rendelkezik. Mostani blogbejegyzésünkben ezek közül szeretnénk néhányat bemutatni.

Bazsalikom:

A mediterrán konyha nagy kedvence a bazsalikom. A rendkívül ízletes olasz konyha egyik elengedhetetlen kelléke. Azon kívül, hogy finomabbnál finomabb ételek készíthetőek a segítségével, gyógynövényként is rengeteg jótékony hatással bír. A bazsalikom rendkívül gazdag flavonoidokban melyek erőteljes antioxidáns hatásukról ismertek. Az antioxidánsok képesek megvédeni a sejteket a káros szabadgyököktől, ezáltal elősegítik az egészséges sejtképződést és a sejtregenerációt. Emellett a bazsalikom gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással is rendelkezik. A növény cseranyagjai és illóolajai képesek csökkenteni a puffadást és egyéb emésztő rendszeri panaszokra is jó hatást gyakorolnak. Emellett a bélrendszerben levő paraziták elleni küzdelemben is hatékonyan lehet a segítségünkre.

Oregánó:

Az oregánót már több ezer éve használják, mint fűszer- és gyógynövényt. A mediterrán, különösen az olasz konyha nagy előszeretettel használja ezt a csodálatos fűszernövényt. Az oregánó rendkívül gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban, de nem ez a legfontosabb jótékony hatása, amivel sokat tehet az egészségünk megőrzéséért. Az oregánó, a benne levő hatóanyagoknak köszönhetően képes megakadályozni a baktériumok és a gombák elszaporodását a szervezetben, így segítségével megelőzhetőek és kezelhetőek a gombás fertőzések. A baktériumok ellen pedig ugyanolyan hatékonysággal képes felvenni a harcot, mint a gyógyszertárban kapható antibiotikum készítmények, ám nem rendelkezik azok egészség károsító hatásával. Emellett az oregánó gazdag antioxidánsokban is, amelyek képesek megvédeni a sejteket a károsodástól.

Curry:

A curry egy olyan indiai fűszereket tartalmazó, rendkívül különleges fűszer keverék, amelyet ételek ízesítésére és gyógyászati célokra is nagy előszeretettel használnak Indiában már több ezer éve. Tartalmaz kurkumát, római köményt, koriander magot, gyömbért, fehér mustármagot, és csilit. Ezek mind olyan összetevők, amik nemcsak ízletesek, de rengeteg jótékony hatással rendelkeznek. A curry sárga színéért a kurkuma felelős. A kurkumát egész Távol-Keleten előszeretettel használják a népi gyógyászatban. Ez a sárga színű fűszer serkenti az immun rendszer működését, és segítségünkre lehet a daganatos megbetegedések megelőzésében is, emellett erőteljes gyulladáscsökkentő hatása is van. A római kömény rendkívül jó hatással van az emésztési problémákra, emellett antibiotikus hatással is rendelkezik. A koriander rendkívül jó hatással van a szív-és érrendszerre mivel képes csökkenteni a káros koleszterin szintet. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Kiemelkedő a stresszoldó hatása, így a szorongásban szenvedőnek kifejezetten ajánlott a fogyasztása. A gyömbér rendkívül erős antibiotikus hatással rendelkezik és serkentőleg hat az immunrendszerre. Csökkenti a káros koleszterin szintet, ezért jó hatással van az érrendszerre. Képes féken tartani a vércukor szintet is. A fehér mustármag a fogyókúrában lehet a segítségünkre. Erőteljes méregtelenítő hatása mellett az étvágyat is képes csökkenteni. Képes serkenteni az anyagcserét, ezért a diétázóknak érdemes beépíteni az étrendjükbe. A csili szintén egy olyan fűszernövény, amely képes a segítségünkre lenni, ha karcsúsodni szeretnénk. Serkenti a vérkeringést és az emésztést és a benne található antioxidánsoknak köszönhetően felgyorsítja a méregtelenítés folyamatát. Fertőtlenítő, baktérium ölő hatása is kiemelkedő. Láthatjuk, hogy a curry egy olyan fűszerkeverék, amely szinte minden oldalról képes támogatni az egészségünket, emellett rendkívül különleges ízvilágának köszönhetően a mesés Távol-Kelet világába repíthet minket.

Fokhagyma:

A fokhagyma egyaránt népszerű a konyhaművészetben és a népi gyógyászatban is. A benne található allicinnek köszönhetően rendkívül erős antioxidáns hatással rendelkezik. Ugyanennek a vegyületnek vérnyomás csökkentő hatása is van, ezért akik természetes módon szeretnék kordában tartani a vérnyomásukat, fogyasszanak fokhagymát rendszeresen. A fokhagyma jó hatással van a keringésre is, képes csökkenteni a káros koleszterin szintet és rugalmasabbá teszi az ereket, így a visszér elleni küzdelemben is a segítségünkre lehet. A fokhagyma egy rendkívül hatékony immunerősítő. Segítségével hatékonyan vehetjük fel a harcot a betegségekkel a téli megfázásos és influenzás időszakban.

Cayenne-i bors:

A Cayenne-i bors egy rendkívül népszerű csípős fűszer, amelynek leginkább a dél-amerikai konyhában van komoly hagyománya. A markáns, csípős íze mellett rendkívül sok jótékony hatással rendelkezik. Nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, A, C, és E vitamint, valamint gazdag vasban, káliumban és rézben. Ez a fűszer rendkívül erős gyulladáscsökkentő hatással bír, de a fájdalomcsillapító hatása sem elhanyagolandó. Ezenkívül a cayenne-is bors jó hatással van a szív- és érrendszerre is. Képes megakadályozni a vérrögök kialakulását így segítségünkre lehet a stroke vagy a szívinfarktus megelőzésében. A cayenne-i bors a fogyókúrában is segítségünkre lehet, ugyanis serkenti az anyagcserét és képes elnyomni az éhség érzetet. Ha karcsúsodni szeretnénk, akkor fogyasszunk cayenne-i borsot tartalmazó ételeket rendszeresen.

Annyi sok jótékony hatású fűszernövény van, hogy fel se lehetne őket sorolni. Láthatjuk, hogy nemcsak ízletesebbé és különlegesebbé tehetjük ételeinket, hanem az egészségünk megőrzéséért is sokat tehetünk általuk. A HerbaDoctor kínálatában is kapható válogatott, természetes anyagokból készült Fűszerkeverék csomag melynek segítségével nemcsak elkápráztathatjuk vacsora vendégeinket, hanem jó szolgálatot tehetünk a szervezetünknek is.