Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Hat kihagyhatatlan tea ősszel

Hat kihagyhatatlan tea ősszel

Eljött végre az évnek az az időszaka, amikor előkerülnek újra a teás bögrék és már nemcsak reggelente, hanem esténként is szívesen készítünk egy gőzölgő, meleg teát magunkat. Összegyűjtöttük azokat a gyógyteákat, amelyeket mindenképpen tároljunk be, hiszen nemcsak kellemes melegséggel töltenek el, hanem szervezetünkre is jótékony hatással vannak.

Eljött végre az évnek az az időszaka, amikor előkerülnek újra a teás bögrék és már nemcsak reggelente, hanem esténként is szívesen készítünk egy gőzölgő, meleg teát magunkat. Összegyűjtöttük azokat a gyógyteákat, amelyeket mindenképpen tároljunk be, hiszen nemcsak kellemes melegséggel töltenek el, hanem szervezetünkre is jótékony hatással vannak.

 

Hűvösebb reggelek, hamar sötétedés, változó időjárási körülmények, színes erdők és hegyek. Mindezek a legjellemzőbb tulajdonságai az ősznek, de sajnos ez az időszak számos olyan egészségügyi problémának is kedvez, mint a megfázás, a légúti fertőzések vagy az influenza. A gyógyteák fogyasztása ilyenkor egyre gyakoribb, hiszen mindenki szeretné megelőzni a betegségeket, de ha már utolért bennünket, akkor enyhíthetnek is a tüneteken. Nézzük sorba, milyen kedvező hatásai vannak a gyógynövény teák fogyasztásának!

 

IMMUNRENDSZER ERŐSÍTÉSE

Számtalan gyógynövény tartalmaz különböző antioxidánsokat illetve vitaminokat, amelyek támogatják az immunrendszerünk működését. Ha rendszeresen fogyasztjuk ezeket a teákat, akkor ellenállóbbá is válhat szervezetünk a fertőzésekkel szemben.

 

LÉGÚTI PROBLÉMÁK ENYHÍTÉSE

A hűvös reggelek és az esték is kedvezőtlen hatással vannak a légutakra, különösen a felső légutakra. Számtalan olyan gyógynövény van, amelyek segíthetnek például a torokfájásban vagy akár az orrdugulásban is. Ha pedig egy kis mézzel édesítjük, akkor egyszerre nyugtató és kellemes érzést is kivált egy bögre meleg tea elfogyasztása.

 

STRESSZ CSÖKKENTÉSE

Az őszi fáradtság ma már egyre inkább előtérbe kerül, hiszen iskolakezdés, munkahelyi feladatok növekedése az év végéhez közeledve, de akár a nyári meleg hirtelen eltűnése is kedvezőtlen hatással lehet mentális egészségünkre. Vannak olyan gyógyteák, amelyek kimondottan nyugtató hatással vannak idegrendszerünkre, ezáltal pedig segíthetnek csökkenteni a stresszt vagy a szorongást.

 

MEGFÁZÁS ÉS INFLUENZA MEGELŐZÉSE

Sokszor érdemes a gyógyteákat egymással ötvözni, hiszen vannak olyanok, amelyeknek összetevői segíthetnek megelőzni a megfázást vagy az influenzát, hiszen egyszerre erősítik immunrendszerünket és még gyulladáscsökkentő hatással is bírhatnak.

 

HIDRATÁLÁS

A hidegebb idő beköszöntével sajnos egyre ritkábban fogyasztunk elegendő folyadékot. Az őszi időszakban készítsünk gyakrabban magunknak gyógyteát, hiszen azon kívül, hogy segít a hidratálásban, a meleg italnak köszönhetően még testünk hőmérsékletét is igyekszik melegen tartani.

 

A fentiek is azt mutatják, hogy mennyi számtalan pozitív tulajdonsága van a gyógyteának, de jöjjön most az a hat gyógynövény tea, amelyet mindenképpen érdemes beszereznünk, hogy mindig kéznél legyen.

 

ORBÁNCFŰ

Az orbáncfű teát habár évezredek óta a gyors sebgyógyító hatása miatt alkalmazzák, viszont nagy koncentrációban megtalálhatóak benne bizonyos potenciális immunmódosító vegyületeket, valamint egy antivirális és depresszióellenes hatást hordozó vegyület is. Egyéb vizsgálatok pedig kimutatták azt is, hogy a növény antibakteriális, gombaölő és gyulladás gátló hatásokkal is rendelkezhet.

 

MEZEI ZSURLÓFŰ TEA

Az ízületi fájdalmak gyógyításában a zsurlófűnek is hosszú története van, amely növényt a népi gyógyászatban már a régebbi korokban is nagy becsben tartották, elsősorban vérzéscsillapító hatása miatt. Ősszel pedig azért is ajánlott a fogyasztása, mert jótékony hatással rendelkezhet vese és hólyagproblémák, légúti problémák, ideggyengeség, depresszió esetén, és nem is gondolnánk, de ezek mellett még számos jótékony hatása ismert.

 

GYÖMBÉRGYÖKÉR TEA

A hagyományos kínai gyógyászatban úgy tartják, a gyömbérgyökér segíthet a test és a lélek harmonizálásában. Gyógyhatását tekintve a legrégebben használt növény, amely tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, influenzás időszakban, megfázásos, gyulladásos betegségeknél ajánlható, erősítheti az immunrendszert, mérsékelheti a lázat, és szerepet játszhat az influenza vírusok elpusztításában. 

 

HÁRSFAVIRÁG TEA

Napjainkban nyugtató hatása miatt és flavonoid tartalmának köszönhetően meghűléses megbetegedések megelőzésére használhatjuk leginkább.  Amíg a patikákban kapható készítmények csak a nátha egy-egy tünetét enyhítik, addig a hárs az összesen egyszerre segíthet. 

 

CSALÁNLEVÉL TEA

A nagy csalán az egyik legerősebb méregtelenítő, vértisztító gyógynövény lehet, ezért tisztítókúrák, böjtök hatékony és kedvelt növénye. Méregtelenítő hatása mellett még számtalan ismert gyógyhatással rendelkezik, de akár lázcsillapító hatással is bírhat.

 

BODZAVIRÁG TEA

A bodza a természetgyógyászatban ősidők óta az egyik legkedveltebb és leghatékonyabb gyógynövény. A népi hagyományok szerint köhögésre, légúti megbetegedésekre is megfelelő segítséget nyújthat. Napjainkban immunrendszerünk erősítésére a legalkalmasabb házi szer a bodza virágából készült gyógytea lehet. Az őszi hónapokban, amikor a meghűléses megbetegedések gyakorivá válnak, az antivirális tevékenységű bodzatea a legjobb "népi orvosság" lehet. C- vitamin tartalma duplája a citrusokénak, amelyhez A-, és B- vitamin, speciális flavonoidok, antioxidánsok, gyümölcssavak és bioflavonoidok társulnak.

 

Fontos azonban megjegyezni, hogy a gyógyteák nem helyettesítnek mindent, viszont hozzájárulhatnak az egészséges életmódhoz és a jobb közérzethez egyaránt! Fogyasszunk rendszeres gyógyteát az őszi időszaktól megkezdve, hogy szervezetünk ellenállóbb legyen!