Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Hogyan legyünk egyszerre egészséges és boldog anyák?

Hogyan legyünk egyszerre egészséges és boldog anyák?

A héten az édesanyákat köszöntjük, ezért egy számukra nagyon aktuális témát hoztunk, még pedig azt, hogyan legyenek egyszerre egészségesek és boldogok úgy, hogy a mentális egészségükre is odafigyelnek közben.

Sokszor édesanyaként úgy gondoljuk, hogy nem vagyunk elég jó anyák, mert gyermekünk előtt nem merünk sírni vagy fájdalmat érezni és csak az jár a fejünkben, hogy megfeleljünk úgy is, mint barátnő, feleség és anya vagy éppen dolgozó nő. Az anyák mentális egészsége azonban kritikus fontossággal bír egy boldog és kiegyensúlyozott családi élet szempontjából! Vannak természetesen egyrészt olyan velünk hozott sémák vagy éppen traumák, amelyeket igyekszünk magunkról levetkőzni, közben pedig sokszor mégis annyira görcsösen ragaszkodunk ehhez, hogy a mentális egészségünk kárára megy. Egy gyermek pedig pontosan érzi az édesanya minden rezdülését, minden fájdalmát, szomorúságát még akkor is, ha éppen igyekszünk ezeket elpalástolni. Sajnos ma egyre több felnőtt küzd a folyamatos megfelelési kényszerrel, amelyet már gyerekkorban magunkba szívtuk és nem tudunk tőle szabadulni. Szeretnénk tökéletes anyák lenni, boldog és szerető feleségek, kiválóan teljesítő dolgozó nők és bizalmat, támaszt nyújtó barátnők egyszerre. Egyetlen dolgot felejtünk el a sok tennivaló közepette, azt, hogy saját magunknak is megfeleljünk, vagyis boldogok és elégedettel legyünk önmagunkkal szemben. Holott ez lenne az első lépésünk ahhoz, hogy felszabadultan tudjuk kezelni a felmerülő akadályokat és gyermekünknek is átadhassuk azokat az érzelmeket, amelyekkel később majd ő is ugyanúgy szembesülni fog élete során. Egyáltalán nem baj, ha látja a gyermekünk a szomorúságot, de lássa azt is, hogy közelében megnyugszunk, feldolgozzuk az okát és visszatérünk a megszokott életritmusba.

 

Alábbiakban néhány hasznos tippet nyújtunk az édesanyáknak, hogy hosszú távon is sikerüljön fenntartaniuk az egészséges mentális állapotot!

 

IDŐT SZÁNNI MAGUNKRA

Tudjuk, könnyebb leírni, mint megvalósítani, de igen is, az édesanyáknak is szükségük van az „énidőre”. Ez az a kis idő, ami alatt azzal foglalkozunk, ami feltölt bennünket. Lehet olvasás, egy gyors séta, egy meditációs óra vagy bármilyen olyan tevékenység, amely azt a célt szolgálja, hogy saját magunk gondolatával egyedül legyünk, kikapcsolódjunk úgy, hogy közben töltekezünk is.

 

TÁMOGATÓ KÖZÖSSÉG

Minden problémában segítséget nyújthat az, ha tudjuk, nem vagyunk azzal egyedül. Alakítsunk ki támogató közösséget magunk körül, akik lehetnek barátok, családtagok, baba-mama közösségekből érkező anyukák, a lényeg, hogy megoszthassuk tapasztalatainkat és érzéseinket másokkal is. A stressz kezelésében és az érzelmek feldolgozásában is nagyon sokat segíthet egy ilyen közösség, akiktől bármikor kérdezhetünk is.

 

EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD

A rendszeres testmozgás – ami lehet akár napi 30 perc séta egyedül is – illetve az egészséges táplálkozás, az elegendő alvás nagyon sokszor hozzájárulnak ahhoz, hogy mentális egészségünket fent tudjuk tartani. Persze könnyű ezt leírni, de egy kisgyermek mellett pontosan tudjuk mennyire nehéz mindezt a mindennapi életünkbe is átültetni. Kérjünk bátran segítséget családtagoktól, hiszen számukra is fontos, hogy ne idegroncsként éljük meg az anyaságot, hanem kiegyensúlyozott életvitelt alakítsunk ki.

 

HATÁROK MEGSZABÁSA

Legnehezebb pont, amikor meg kell tanulnunk nemet mondani akkor is, ha úgy érezzük, nem tudunk. Viszont szembe kell állítani egymással az érveket. Mert lehet persze, hogy vannak olyan élethelyzeteket, amikor nem tudunk nemet mondani, de mindig induljunk ki abból, hogy mi a jó nekünk. Ha nekünk jó, akkor a gyermekünk is érezni fogja ezt és egy boldogabb, kiegyensúlyozottabb édesanya képét látja. Viszont nem szabad túlterhelni magunkat sok feladattal és elvárással sem. A határokat pedig célszerű minél hamarabb meghúznunk.

 

ÖNFELISMERÉS ÉS ELFOGADÁS

Eddigi életünket nem kell teljes mértékben megszakítanunk azért, mert édesanyákká váltunk. Fedezzük fel új oldalunkat, értsük meg gondolatainkat, de legfőképpen fogadjuk el magunkat az új élethelyzetben. Fontos, hogy tudatosak legyünk gondolatainkkal, érzéseinkkel kapcsolatban és ne féljünk akár segítséget kérni terapeutától sem. Tudatosítsuk magunkban azt, hogy a boldog édesanya a kulcsa az önfeledt és boldog gyermekkornak is.

 

A fenti tippeket természetesen tudnánk még folytatni, de igyekeztünk a legfontosabbakat és leglényegesebbeket megfogalmazni ahhoz, hogy az édesanyák mentális egészségének állapota fennmaradjon a gyermek megszületését követően is. De tudnunk kell azt is, hogy minden anyának egyedi módon kell megtalálnia azt, hogy mi hozza el számára a megfelelő egyensúlyt. Ami a barátnőnknek „működött”, nem biztos, hogy nálunk is fog. Ismerjük meg önmagunkat, határainkat és igyekezzünk kicsit belülről is látni magunkat, hiszen gyermekünk minden rezdülésünket pontosan érzi még akkor is, ha kifelé mosolygunk!