Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Hogyan napozzunk helyesen?

Herbadoctor
Hogyan napozzunk helyesen?

Végre jó idő, napsütés, szabadság, strandolás…ezek mind-mind a nyár szinte kötelező velejárói, amiért mindenki várja a júniustól augusztusig tartó időszakot az évben. Sokan szeretünk nyáron napozni, magunkba és bőrünkbe szívni végre a napfény erejét és még hetekig élvezni a napbarnított bőrt. Segítünk, hogy ne váljon rémálommá a napozás!

Arról már korábban írtunk, hogy hogyan tudjuk elkerülni a napégést vagy a napszúrást, azonban ha őszinték akarunk lenni, legtöbben arra a napbarnított bőrre vágyunk, amely még hetek múltán is a nyaralásunk emlékeit idézi elő. Nem árt azonban betartanunk néhány szabályt, hogy ne legyen nagyobb baj a napozásból!

IDŐZÍTÉS

Amíg régen úgy tartották, hogy kerüljük a közvetlen napfényt dél és délután három óra között, ma már kicsit tágult ez az időszak! Délelőtt 10 óra és délután 4 óra között érdemes kerülni a közvetlen napfényt, hiszen ekkor a legintenzívebb az ereje, és ebben az időszakban lehet a legkönnyebben leégni! A korai vagy a késői napnak is van ereje és lehet, hogy tovább tart majd az imádott napbarnított bőr elérése, de kisebb az esélye a napégésnek!

NAPVÉDŐ KRÉMEK

Mindig használjunk napvédő krémeket és lehetőleg a legalább SPF 30-as faktorszámúakat részesítsük előnybe! Sokan még mindig a strandra érkezést követően használják a napvédő krémeket, de érdemes már 15-30 perccel a napozás előtt bekenni bőrünket vele, hogy megfelelően fel is tudjon szívódni. Habár a legtöbb napfényvédő ma már vízálló, azonban csökken a hatásuk egy-egy fürdés után, úgyhogy ismételjük rendszeres a krém felvitelét. Nemcsak vízzel való érintkezést követően érdemes bőrünket bekenni napvédő krémmel újra, hanem hosszú távú napozás során akár óránként újra megismételhetjük!

SZEMÜNK VÉDELME

A napszemüvegek nem csak divatosak, hanem segítenek kiszűrni a káros napsugarakat is, hogy szemünk ne sérüljön. Mindenképpen olyan napszemüveget viseljünk, amely 100%-os UV szűrővel rendelkezik!

FOLYADÉK PÓTLÁSA

A napozás során rendszeresen, akár az átlagtól jóval több folyadékra is szükségünk lehet, hiszen észre sem vesszük, hogy gyakrabban izzadunk. A hosszú időn át tartó napozás könnyebben kiszáríthatja testünket, és hamarabb jutunk el a dehidratációig is, ezért elengedhetetlen a megfelelő hidratáltság megtartása!

VÉDŐRUHÁZAT

Igen, napozás során is érdemes a fürdőruhán és a napszemüvegen kívül mást viselnünk! Egy szélesebb karimájú kalap vagy sapka védi az arcunkat és a nyakunkat a napfénytől! Ha pedig egész napos evezés vagy városnézés a program, amikor nem sok árnyékos helyet találunk, akkor érdemes egy hosszabb ujjú inget vagy pólót – lehetőleg fehér színű, könnyű anyagút – magunkra venni!

IDŐTARTAM

Sokan vannak, akik gyorsan le szeretnék tudni a napozást, azonban semmi értelme sincs a legmelegebb időszakban hosszú időt eltölteni a napon. Egyrészt káros bőrünkre, másrészt könnyen napégés vagy napszúrás is lehet a vége. Ezért érdemes kora délelőtt és késő délután is egy-egy rövidebb időtartamot beiktatnunk, mint délben egyben letudni. A legmelegebb órákban tartózkodjunk inkább árnyékos helyen, ahol átszűrődik még a napfény, de nem vagyunk kitéve közvetlen hatásának!

A legfontosabb azonban mégis az, hogy figyeljünk testünk és szervezetünk jelzéseire! Ha kellemetlen tünetet észlelünk, érdemes azonnal árnyékos helyre vonulnunk. Ilyen lehet az égő érzés, vörösödés vagy a fájdalom is. Nem érdemes néhány órás déli napon tartózkodás után napokat eltölteni a szobánkban súlyosabb tünetekkel! Mindezek mellett a mértékletesség is fontos, hiszen lehetünk mi hófehér porcelánbőrűek, esélyünk nincs a szép napbarnított színt elérni úgy, hogy közben ne ártsunk vele.