Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Hogyan óvjuk látásunkat?

Hogyan óvjuk látásunkat?

Október hivatalosan is a Látás Hónapja és ez alkalommal nagyobb fókuszt helyezünk szemünk egészségére mi is. Összegyűjtöttük, mit tehetünk azért, hogy hosszan megőrizhessük látásunkat!

Sokan hallottunk már róla, hogy „október a látás hónapja” és sokszor ilyenkor nagyobb figyelmet is szentelünk szemünknek. Ezt a mozgalmat egyébként a Magyar Látszerész Szövetség indította el már lassan 20 éve azzal a céllal, hogy nagyobb figyelmet kapjon a szemünk egészségének megőrzése. De mit is tehetünk még azért, hogy jobban védjük szemünket? Milyen környezeti hatásokra kell jobban fókuszálnunk, hogy hosszan megőrizhessük látásunkat és szemünk védelmét? Összegyűjtöttük a legfontosabbakat!

 

EGÉSZSÉGES ÉTREND

Nem győzzünk hangsúlyozni, hogy az egészséges életmód mennyi mindenre hatással lehet, így például szemünk védelméhez is hozzájárul. Minden nap figyeljünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra és szemünk védelme érdekében fogyasszunk olyan ételeket, amelyek gazdagok az alábbi vitaminokban: A-vitamin, béta-karotin, C-vitamin és E-vitamin. De mégis mely ételeket preferáljuk? Néhány ajánlás: sárgarépa, spenót, sütőtök, citrus- és diófélék.

 

NAPSUGÁRZÁS

Fordítsunk nagyobb figyelmet a napsugárzás ellen és ne csak naptej alkalmazásával. Használjunk olyan napszemüveget, amely valóban védi szemünket az UV sugárzás káros hatásai ellen. Figyeljünk oda arra is, amikor új napszemüveget választunk, hogy ne csak az éppen aktuális divat szerint tegyük azt meg, hanem alaposan nézzük meg, hogy valóban védenek-e a lencsék az UV sugárzás ellen!

 

ISMERI A 20-20-20 SZABÁLYT?!

Ha nem, akkor itt az ideje megismernie, különösen akkor, ha naponta több órát tölt számítógép előtt. A 20-20-20 szabály alapja, hogy minden 20 perces monitor előtt töltött időt követően 20 másodpercig nézzen 20 méterre. Tartson gyakran szünetet és végezzen napközben is szemgyakorlatokat. Amennyiben pedig szemüveget vagy kontaktlencsét visel, akkor válasszon inkább kékfényszűrőset.

 

DOHÁNYZÁS

Gondolta, hogy a dohányzás is negatív hatással van szemünkre? Ha Ön dohányzik, akkor hajlamosabb lehet a szürke hályogra és a makula degenerációra egyaránt! Érdemes mihamarabb letennie!

 

ALVÁS ÉS HIDRATÁLÁS

A kevés és rossz minőségű alvás sajnos nemcsak fáradtsághoz, hanem szemfáradtsághoz is vezethet, amelynek következtében látásunk romolhat. Érdemes minden éjszaka 7-8 óra pihentető alvást választanunk. Mindemellett pedig a belső hidratáltságunkra is érdemes nagyobb figyelmet szentelni, hiszen ha nem viszünk be elegendő vizet szervezetünkbe, akkor könnyebben szembesülhetünk a száraz szem okozta kellemetlen tünetekkel.

Természetesen a fentiek mellett érdemes a rendszeres testmozgásra is nagyobb hangsúlyt helyezni, hiszen javíthatja a vérkeringést és a szemek vérellátását is, valamint legalább évente egyszer érdemes felkeresnünk egy szemorvost is, hogy megnézze, nincs-e valamilyen szervi rendellenességünk. Fordulhatunk a természethez is segítségért, hogy erősítsük szemeinket, hiszen például a feketerépának kiváló vitaminforrása lehet A-, B-, C-, és D-vitaminoknak. Számos jótékony hatása mellett a látást is javíthatja a Dr. Carob Feketerépa sűrítmény. A HerbaDoctor Optivita pedig egy olyan, antioxidánsokat tartalmazó készítmény, amely természetes eredetű lutein, likopin (vagy likopen), asztaxantin, zeaxantin hatóanyagokat, E-vitamint és fekete áfonyát tartalmaz tökéletes kombinációban, kiváló felszívódású, liposzómás formában. Az egymást támogató karotinoidok, melyek a növények színét is adják, együttes erejükkel többek között abban is segítenek, hogy szemünk egészségének fenntartásával ezeket a színeket minél tovább, tökéletes szépségükben láthassuk.

A fenti tanácsok betartásával már biztosan egy lépéssel többet tettünk meg szemünk védelme érdekében, de fontos azt is megjegyeznünk, hogy minden ember más és más, így a szemproblémák kialakulhatnak akár genetikai vagy más tényezők miatt is.