Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Hogyan tegyük le a dohányzást? Útmutató az egészséges élethez

Hogyan tegyük le a dohányzást? Útmutató az egészséges élethez

Május 31-e a Dohányzásellenes Világnap, úgyhogy ezen a héten a dohányzás kerül a középpontba nálunk is. Elsősorban azoknak szól cikkünk, akik jelenleg is dohányoznak, hiszen számukra kívánunk egy kis mankót nyújtani ahhoz, hogyan lehet tudatosan megválni tőle.

A dohányzás abbahagyása az egyik legfontosabb döntés, amit az egészségünk érdekében hozhatunk. Bár a teljes folyamat kihívásokkal teli lehet, és sokszor érezhetünk közben kisebb és nagyobb buktatókat is, a hosszú távú egészségügyi előnyök rendkívül motiválóak lehetnek. Úgyhogy jelen cikkünk legfontosabb célja, hogy bemutassuk a dohányzásról történő leszokás pozitív egészségügyi hatásait, valamint lépésről lépésre végigmenjünk a sikeres leszokás folyamatán is.

 

POZITÍV EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSOK

 

  1. Javuló tüdőfunkciók és légzőszervi egészség

A dohányzás jelentős mértékben károsíthatja a tüdőt és a légzőszerveket is. Gondoltad volna, hogy a dohányfüst akár több, mint 7000 vegyi anyagot is tartalmazhat, amelyek közül sok rákkeltő is lehet? A dohányzás abbahagyása után a tüdő öngyógyító folyamatai beindulnak, és már néhány hét elteltével érezhető lehet a javulás. A légzés könnyebbé válhat, a köhögés és a légszomj csökkenhet, valamint a tüdőben lévő kis szőrszerű struktúrák is újra elkezdhetnek működni, segítve a tüdő tisztulását.

 

  1. Csökkent szív- és érrendszeri kockázatok

A dohányzás jelentősen növelheti a szív- és érrendszeri betegségek, például a szívinfarktus és a stroke kockázatát is. A leszokás után azonban a vérnyomás már 20 perc elteltével normalizálódhat. Egy évvel a leszokás után már a szívkoszorúér-betegség kockázata is a felére csökkenhet, és 15 év elteltével a szívbetegség kialakulásának kockázata megegyezhet a soha nem dohányzókéval. Úgyhogy épp itt az ideje ennél a pontnál elgondolkodni azon, hogy jelenleg hány évesek vagyunk és hozzáadni 15 évet, mire hasonló állapotba kerülhet szervezetünk a soha nem dohányzókéval.

 

  1. Megnövekedett életminőség és hosszabb élettartam

A dohányzás számos krónikus betegséghez vezethet, amelyek jelentősen csökkenthetik az életminőséget és a várható élettartamot. A dohányzás abbahagyásával az immunrendszer megerősödhet, csökkenhet a rák, a COPD (krónikus tüdőbetegség) és más súlyos betegségek kockázata is. Ezen túlmenően, a nem dohányzók gyakran tapasztalják az energia növekedését, a bőrük javulását és színének változását, valamint az általános egészségi állapot javulása is várható, amely hozzájárulhat a hosszabb és egészségesebb élethez.



LÉPÉSEK A DOHÁNYZÁS ABBAHAGYÁSÁHOZ

 

  1. Előkészületek és motiváció

Az első lépés a sikeres leszokás felé a megfelelő felkészülés és motiváció megszerzése. Fontos, hogy a dohányzás abbahagyására irányuló döntés belső motivációból fakadjon, és ne külső nyomás hatására. Gondoljuk át, miért szeretnénk leszokni – legyen az az egészségünk megőrzése, a családunk védelme a passzív dohányzástól, vagy akár pénzügyi megtakarítás. Készítsünk egy listát ezekről az okokról, és tartsuk kéznél, hogy emlékeztethessük magunkat a nehéz pillanatokban. Telefonunkba is beírhatjuk a jegyzetek közé, hogy valóban mindig kéznél legyen és el tudjuk olvasni. Szerencsére ma már számtalan dohányzás leszoktatást segítő telefonos applikáció is létezik, amely akár napi szinten tudja küldeni a plusz értesítéséket egészségi állapotunk javulásáról.

 

  1. Dohányzási szokások azonosítása

Ha már tisztában vagyunk azzal, hogy szeretnénk leszokni a dohányzásról és motiváltak is vagyunk, akkor a következő lépés a dohányzási szokások azonosítása és megértése. Naplózzuk egy hétig, mikor és miért gyújtunk rá. Azonosítsuk a kiváltó okokat – legyen az stressz, unalom, társasági helyzetek vagy más tényezők. Ez segít abban, hogy tudatosítsuk magunkban a dohányzási szokásainkat, és megfelelő stratégiákat alakítsunk ki azok kezelésére. A nap végén mindig térjünk vissza, hogy az adott napon milyen tényezők miatt gyújtottunk rá. Meglepődve fogjuk tapasztalni, hogy a dohányzás már-már a mindennapi rutinjaink közé tartozik, amelyektől igen nehéz lesz megválnunk, de tudatos elhatározottsággal könnyebb lesz.

 

  1. Terv készítése

Egy jól átgondolt terv segíthet a leszokás folyamatában. Válasszunk egy konkrét dátumot a leszokásra, és készüljünk fel rá. Tartsunk “dohányzásmentes napokat” a terv részeként, és fokozatosan csökkentsük a cigaretták számát, hogy felkészítsük testünket a nikotin megvonására. Emellett fontoljuk meg a nikotinpótló terápiák, például nikotintapaszok vagy -rágók használatát, amelyek segíthetnek a nikotinfüggőség csökkentésében. Bár sokan vallják, hogy könnyebb egyik pillanatról a másikra letenni a cigarettát (legyen szó a hagyományos fajtáról vagy elektromosról), mégis gondoljuk át döntésünket, hiszen a hirtelen megvonástól különböző tüneteink is lehetnek. Ezekről későbbi cikkünkben tudsz majd olvasni.

 

  1. Támogatás keresése

A támogatás kulcsfontosságú a dohányzás abbahagyásának sikerében. Beszéljünk családunkkal, barátainkkal és kollégáinkkal a döntésünkről, és kérjük meg őket, hogy támogassanak. Csatlakozhatunk leszokást támogató csoportokhoz vagy online közösségekhez, ahol megoszthatjuk tapasztalatainkat és támogatást kaphatunk másoktól, akik hasonló kihívásokkal küzdenek. Szükség esetén keressünk fel szakembert, például pszichológust vagy tanácsadót, aki segíthet a leszokás folyamatában.

 

  1. Megküzdés a visszaeséssel

A visszaesés a leszokás természetes része lehet. Fontos, hogy ne érezzük úgy, hogy kudarcot vallottunk, ha elcsábulunk és elszívunk egy cigarettát vagy beleszívunk egyet az elektromos cigarettába. Ehelyett tekintsünk erre tanulási lehetőségként. Elemezzük, mi vezetett a visszaeséshez, és dolgozzunk ki új stratégiákat a jövőbeni hasonló helyzetek kezelésére. Emlékeztessük magunkat az elért eredményeinkre és céljainkra, és folytassuk a leszokási folyamatot.

 

A dohányzás abbahagyása nem könnyű, de a pozitív egészségügyi hatások és a jobb életminőség érdekében megéri a kihívásokat. A megfelelő felkészüléssel, motivációval és támogatással bárki sikeresen leteheti a cigarettát. A fenti lépések követésével és a dohányzás abbahagyásával elindulhatunk az egészségesebb, hosszabb élet felé vezető úton. Ne feledjük, minden egyes megtett lépés közelebb visz a célhoz, és minden füstmentes nap újabb győzelem az egészségünkért.