Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Homoktövisben rejlő gyógyászati és terápiás lehetőségek

Herbadoctor
Homoktövisben rejlő gyógyászati és terápiás lehetőségek

A homoktövis Magyarországon is őshonos növény, így a természetben járva bármikor elhaladhatunk mellette, és megcsodálhatjuk a zöld levelek, és a szúrós tüskék mögé rejtőzködő, aranysárga színnel ragyogó bogyókat.

Milyen „erőt” rejtenek ezek a páratlan bogyók?

Számos kutatás tette már fel ezt a kérdést, ezért ezek tanulmányozásával, és összegzésével szeretnénk bemutatni ezt a figyelemre méltó növényt, vagyis a homoktövisben rejlő lehetőségeket.

A történelem része
A homoktövis egy olyan növény, amely a „történelem része”, hiszen farmakológiai hatását már számos feljegyzésben megtalálták az idők során. (A homoktövisnek több fajtája van, fajtáinak száma még nem ismert.)

Az ősi görögök felfigyeltek a különleges hatására; hiszen amikor a lovaikat a homoktövis bokor leveleivel etették, azoknál súlygyarapodást és fényes szőrzetet figyeltek meg. Innen ered a homoktövis latin neve; a „Hippophae”, amely a „Hippo” szóból származik - ami lovat jelent, és a „Phaos” szóval lett párosítva, amelynek „fény” a jelentése. Ezután felismerték, hogy a sárga bogyók fogyasztása az emberi szervezetre is jótékony hatással van.

I.e. 900 évvel már gyógyításra használták.
A homoktövis egészség javító hatásának ismerete, a hagyományos kínai orvoslásban több, mint 1000 éves múltra tekint vissza. Tibetben már i.e. 900 évvel, többek között vérkeringés rendszeri és emésztőrendszeri betegségek kezelésére, valamint a bőr égési sérüléseinek gyógyítására használták. Etnobotanikai ismeretek mélyreható tanulmányozása azt mutatja, hogy ezt a növényt hagyományosan az ázsiai, északi országok és a balti régiók helyi lakossága is felhasználta, például élelmiszerként, valamint gyógyszerészeti, és állatorvosi felhasználásra. Oroszországban gyomor- és bélrendszeri betegségek, hepatitis, bőrbetegségek és asztma kezelésére, valamint a reuma megelőzésére használták.


HERBADOCTOR OKOS:
Etnobotanika: Többek között annak leírásával és feltárásával foglalkozik, hogy különféle növényeknek mi a szerepe és jelentősége egy népcsoport vagy egy társadalmi csoport életében, kultúrájában (például táplálkozásában, építkezésében, használati tárgyainak készítésében, műalkotásaiban, hiedelmeiben, vallási, gyógyítási és egyéb szokásaiban). Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Etnobotanika

Az „egészség kincsestára”.

A homoktövis az utóbbi években világszerte nagy figyelmet kapott, összetétele és a szervezetre gyakorolt jótékony hatása miatt, ezért mára már számos kutatás igazolja hatását. A homoktövis termésében található karotinoidok, tokoferolok, tokotrienolok, esszenciális többszörösen telítetlen zsírsavak és más bioaktív komponensek, valamint a levelekben található polifenolok tartalma miatt további kutatásokra ad okot.

Kutatások szerint:

A legújabb vizsgálatok kimutatták, hogy a homoktövisből nyert vegyületek értékes gyógyszereknek számítanak a rák, gyomorfekély, bőrbetegségek, gyulladásos betegségek, trombózis, cukorbetegség, inak és szalagok sérüléseinek kezelésében.
A keleti hagyományos orvoslásban a mai napig használják az asztma, bőrbetegségek, gyomorfekély és tüdőbetegségek kezelésére.
Számos in vitro és in vivo tanulmány részletezte a homoktövis leveleiben, terméseiben és olajaiban jelenlévő különféle bioaktív vegyületek szív- és érrendszerre gyakorolt fontos szerepét és kardioprotektív hatását. A homoktövis szív- és érrendszeri betegségek elleni védő hatása számos mechanizmuson keresztül fejti ki hatását, beleértve a vérnyomás csökkentését, a vérlemezke-aggregáció és az oxidatív stressz gátlását, valamint a lipidanyagcsere modulálását.
A közelmúltban a homoktövis farmakológiai hatásainak széles spektrumáról számoltak be, beleértve az antioxidáns, immunmoduláló, anti-atherogén, antistressz hatásokat, májvédő, sugárvédő és szövetjavító hatását is.

Fogyasszuk mindennap:
A homoktövis hatásának megvizsgálása jól mutatja, hogy az egészségünk fenntartására és szervezetünk gyógyítására a természetben rejlik a megoldás. Találjuk meg a módját a homoktövis fogyasztásának, és támogassuk szervezetünk, ezzel a fantasztikus hatású növénnyel!

Fontos volt számunkra, hogy ennek az értékes növénynek a gyógyhatásait felsorakoztassuk termékeinkben, ezért a homoktövis alkotórészeinek felhasználása szerint, különböző étrendkiegészítőket kínálunk. Homoktövisből hidegen sajtolt olaj,- illetve gyümölcsvelő tartalmú termékeket.

Homoktövis velő:
A 100% bio homoktövis, magas C-vitamin, antioxidáns, béta-karotin, és ásványi anyag tartalmának köszönhetően fokozottan támogathatja a szervezetet. A bio homoktövis fogyasztása erősítheti az immunrendszert, vitalizálhatja a szervezetet, és roboráló hatásával támogathat minket a mindennapokban.

Válasszuk ezt ha szeretjük a savanykás ízeket, vagy szívesen feldobnánk a reggeli teánkat, turmixunkat ezzel a szuper antioxidánssal.

Homoktövis olaj:
A homoktövis egyik különlegessége a magas olajtartalma, amit a terméséből és annak magjából vonnak ki. Egyedülálló telítetlen zsírsavai, mint például a palmitoleinsav (omega-7) és a gamma-linolénsav (omega-6). A homoktövis magolajat évezredek óta alkalmazzák az ayurvedikus és a hagyományos kínai orvoslásban egyaránt. Magas vitamin, ásványi anyag és antioxidáns tartalmánál fogva kiemelkedő immunerősítő hatása van. Támogatja a máj és a szív egészségét, védhet a cukorbetegségtől.

Homoktövis + almalé:
Egy kutatás szerint, ha homoktövist almalével kevernek; megfigyelhető az antioxidáns hatás növekedése. Emellett a homoktövis savanykás ízét kiválóan kompenzálja a zamatos almalé, így a készítmény egy finom vitaminbomba a szervezet számára. A homoktövis az egyik legjobb C-vitamin, antioxidáns és ásványi anyag forrás. Gazdag hatóanyagtartalma támogathatja az immunrendszer védekező képességét, ellenállóbbá teheti a szervezetet a vírusos és gyulladásos folyamatokkal szemben, valamint megelőzésképpen is alkalmazható.

Hivatkozások:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278691516303234
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278691516303234
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814620312449