Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Influenza kisokos

Influenza kisokos

Az ősszel és a téllel együtt az influenza szezon is be fog köszönteni, hiszen a nyirkos, hűvös időjárás kedvez neki. Mit tehetünk ellene és egyáltalán hogyan óvhatjuk meg magunkat természetes úton? Ha pedig érintettek vagyunk, akkor mit tehetünk? Összeszedtünk minden fontos információt az influenzáról, úgyhogy jöjjön minden, amit tudni érdemes az influenzáról!

Azt már valószínűleg mindenki tudja, hogy az influenza egy vírusos felső légúti megbetegedés és habár hasonló tünetekkel járhat, mint egy hétköznapi megfázás, de különböző betegségekről beszélünk. A hidegebb és nyirkosabb idővel pedig beköszönt a felső légúti megbetegedések időszaka is, úgyhogy érdemes nagyobb hangsúlyt helyeznünk ezekre.

 

Hogyan terjed az influenza?

Cseppfertőzéssel elsősorban, vagyis ha valaki a környezetünkben influenzás és tüsszent vagy köhög, akkor a vírusok a szabad levegőbe kerülnek. Mivel ezek könnyen megtapadnak a kezeken vagy a különböző felületeken, így könnyen bejuthatnak szervezetünkbe is. Például közösségi helyeken vagy egy-egy koncerten, színházi előadáson, de akár egyszerű hétköznapi bevásárlás során is elkaphatjuk az influenzát.

 

Mit tehetünk ellene, hogyan előzhetjük meg?

HIGIÉNIA

A koronavírus idején semmi másról nem hallottunk, csak a kézmosásról, kézfertőtlenítésről, azonban ez minden vírus esetén igaz. Vagyis figyeljünk oda, hogy gyakran és alaposan mossunk szappanos, meleg vízzel kezet, a szánkat, orrunkat köhögéskor, tüsszentéskor takarjuk el. Bevásárláskor érdemes figyelnünk arra, hogyha megfogjuk a kosarat, utána ne érjünk a szánkhoz vagy a kisméretű kézfertőtlenítőt is bátran használhatjuk közösségi helyek meglátogatása után!

 

TÁVOLSÁGTARTÁS

Ha tudjuk, hogy immunrendszerünk nem a legerősebb, akkor érdemes kerülni a nagyobb tömegeket is, vagyis ne csúcsidőben végezzük el a heti bevásárlásunkat. Ha pedig környezetünkben influenzás beteg tartózkodik, akkor érdemes távolságot tartani tőle vagy körültekintően a közelében lenni.

 

EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD

Kiegyensúlyozott étkezéssel, rendszeres sporttal és elegendő pihenéssel erősíthetjük immunrendszerünket, amely ezáltal sokkal ellenállóbb lesz a baktériumokkal, vírusokkal szemben. Figyeljünk oda az őszi-téli hónapokban is, hogy rendszeresen sportoljunk, akár hetente többször – ha az időjárás is engedi – töltsünk minél több időt a szabadban mozgással. Érdemes jó minőségű vitaminokkal is kiegészíteni napjainkat, úgymint a C-vitaminnal vagy D-vitaminnal, amelyek segíthetnek ellenállóbbá tenni szervezetünket.

 

OLTÁS

Ma már egyre inkább elterjedt az influenza elleni oltás is, amelyet elsősorban a veszélyeztetett korosztály számára ajánlanak. Érdemes háziorvossal, szakorvossal konzultálni, mielőtt felvesszük.

 

Milyen tünetei vannak az influenzának?

Ahogy korábban is írtuk, hasonló, mint egy egyszerű megfázásnak, azonban a tünetei sokkal súlyosabbak. Viszonylag könnyen kezdenek kialakulni a tünetek, úgymint a magas láz, fej- vagy izomfájdalom, fáradtság, hidegrázás, torokfájás, száraz köhögés. Az egyszerű megfázáshoz képest azonban jóval súlyosabbak ezek a tüneteket, ezért mindig figyeljük testünk jelzését!

 

Mit tehetünk, ha elkaptuk az influenzát?

Az első és legfontosabb, hogy minél többet pihenjünk! Vírusos megbetegedés során szervezetünk harcol a vírusokkal szemben, így ne végezzünk fizikai munkát, amellyel csak még jobban megterheljük szervezetünket! Vigyünk be elegendő folyadékot szervezetünkbe, de semmiképpen ne a cukros üdítőitalokra gondoljunk! Válasszuk a vizet vagy a meleg teát inkább és ez utóbbi különösen jó hatással lesz ránk, hiszen a meleg érzete könnyebbé teheti a pihenést is.

Amennyiben igen magas lázzal állunk szemben, akkor alkalmazzunk lázcsillapítókat, próbáljuk meg az egyes tüneteket csökkenteni, hogy könnyebben vészeljük át a nehezebb napokat!

Vannak olyan gyógynövények is, amelyek segíthetnek a tünetek ellen, ezeket is bátran használhatjuk ilyenkor. A bodzavirág tea fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatással bírhat és légúti betegségek esetén is bátran alkalmazható. A csalánlevél tea támogatja az immunrendszerünket, a gyömbérgyökér tea kiváló forrása vitaminoknak és ásványi anyagoknak egyaránt, segít támogatni az immunrendszert akár influenza vírus esetén is. A hársfavirág tea megfázáskor vagy influenzakor az egyik leggyakrabban használt gyógynövény, amely segíti enyhíteni a torok vagy mandulagyulladást is. 

 

Ha a fentieket megfogadjuk, akkor minden bizonnyal kevesebb eséllyel kapjuk el az influenzát, de ha már elkaptuk, akkor is legyünk körültekintőek és igyekezzünk minél többet pihenni! Természetesen, amint jobban vagyunk, élhetjük tovább megszokott életünket, azonban figyeljünk a fokozatosságra, hiszen könnyen szövődményekkel találhatjuk magunkat szemben!