Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Ismerd meg a shilajitot!

Ismerd meg a shilajitot!

A Herbadoctor legújabb termékcsaládja alapját a shilajit adja, amelyet a Himalája titkos gyógyítójaként is szoktak emlegetni. Ez adódik abból is, hogy a magashegyi területen található növényi anyagok lebomlásából a sziklák között képződik, és elképesztő erőket birtokol magában. Íme, a Herbadoctor nagy shilajit tudástere, amelyben megosztjuk a legfontosabb tudnivalókat!

A shilajit több, mint 6000 különböző ősi növény maradványából származik és számos nyomelem, ásványi anyag, antioxidáns vagy aminosav otthona is, így elképesztő energiákat tud felébreszteni a szervezetünkben. Az egészséges élet egyik kiegészítője, amelyet kizárólag a természet képes csak létrehozni. Segítheti az energiatermelésünket, amelynek köszönhetően csökkenhet a fáradtság érzete és növekedhet az energiaszintünk is. 

 

MIT KELL TUDNI A SHILAJITRÓL?

Állagát tekintve egy sárgásbarnától feketés barnáig terjedő biomasszáról beszélhetünk, amely gyantaszerű anyag a Himalája sziklái között lelhető fel. Egy nagyon bonyolult keverékből áll, amelyben organikusan találhatóak huminsavak, növényi valamint mikrobiális metabolitok is. Már évezredek óta használják előszeretettel a különböző országok, hiszen számtalan gyógyító tulajdonságát ismerik. Szokták „Isten csodálatos ajándékának” is nevezni az ajurvédában, valamint más hagyományos orvoslásban és nagyjából 3000 éve használják is. 

 

HOGYAN JÖN LÉTRE A SHILAJIT?

Alapvetően egy sűrű és gyantás állagú anyagról beszélünk, amely kizárólag a hegyvidéki területeken lelhető fel. Ilyen például a Himalája (India, Nepál, Tibet), az Altáj-hegység (Oroszország) és a Pamír-hegység (Tádzsikisztán, Afganisztán), de a Kaukázusban és Dél-Amerika Andokban is megtalálható. Habár nagyon sokáig nem tudták, hogyan jön létre a shilajit, jelenleg általános megállapodás az, hogy az évszázados organikus anyagok – ősi növényi maradványok felhalmozódásának eredménye, amelyek a mikroorganizmusok hatására fokozatosan lebomlik.

A shilajit egy külön réteget képez a 3000-5000m tengerszint feletti magasságban a sziklákon és a sziklarészeken, amelyet, ha erős napsugárzás ér, akkor folyékonnyá válhat és lényegében lefolyhat az alacsonyabban fekvő területekre. 

 

MIT TARTALMAZ A SHILAJIT?

Egy igazán gazdag és változatos összetevőkkel rendelkező biomasszáról beszélünk, mind organikus, mind ásványi anyagokban bővelkedik és ezek együttesen fejtik ki kedvező hatásukat: 

  • Vas
  • Mangán
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Kálium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Huminsav
  • Fulvosav

 

VAN-E KÜLÖNBSÉG AZ EGYES TERÜLETEKEN MEGTALÁLHATÓ SHILAJITOK KÖZÖTT?

Habár az eltérő hegységekben megtalálható shilajit alapvetően hasonló fizikai tulajdonságokkal rendelkezik, az aktív összetevők tartalma nagyon is különböző. Például az orosz mumijohoz képest a himalájaiban több a fulvosav és a vas is. Alapvetően az ajurvéda abban egyetért, hogy a himalájai shilajit a legértékesebb shilajit jelenleg. 

 

HAGYOMÁNYOS ALKALMAZÁSA

A shilajitot gyakran használják csonttörések, ízületi gyulladások, csontritkulás alkalmával, de bőrbetegségeknél, pikkelysömörnél, vagy akár impotenciánál és női problémáknál is hatékonynak bizonyult. Alapvetően az életerő növelése céljából alkalmazzák, illetve a fizikai állóképesség javítása érdekében, de a stressz tűrés fokozásánál vagy a szorongás enyhítésénél is hatásosnak bizonyult már. Így erősítő kúráknál, lábadozás idején vagy akár magas szintű gyengeség alkalmával is előszeretettel lehet alkalmazni. A férfiakra és a nőkre eltérő hatással bír, így előbbieknél például természetes módon fokozhatja és fenntarthatja az energiaszintet és a libidót is, míg a női szervezetben segíthet támogatni a petefészkek megfelelő működését, ezáltal hozzájárulva a rendszeres és egészséges menstruációhoz. 

 

Összességében megállapíthatjuk, hogy a természet által előállított egyik legteljesebb, természetes étrend-kiegészítő a shilajit. A Herbadoctor shilajit gyantájában pedig garantáltan tiszta vegyülettel találkozhatunk. Készítményünk 100%-os himalájai shilajitot tartalmaz, mely a legértékesebb ezen típusú alapanyagok között. Használatával pedig több, mint 6000 különböző ősi növény jótékony hatásait lehet élvezni.


A Herbadoctor kínálatában az alábbi shilajit termékeket lehet megtalálni.