Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Ismeri a halhatatlanság italát?

Ismeri a halhatatlanság italát?

Nem mi neveztük így el a kombucha gombát – pontosabban gombacsapatot –, hanem a kínaiak tartják így és utána is jártunk, miért!

Az első és a legfontosabb, hogy megértsük, a kombucha nem feltétlenül egy bizonyos gombát vagy gombatípust jelent, hanem ez a teagomba három fajta élesztőgomba valamint egyéb baktériumok és alkotóelemek keverékéből tevődik össze. Fontos tudni azt is, hogy nem ételként, hanem italként, azon belül is elsősorban teaként fogyasztják a mai napig. A kínaiak úgy tartották, hogy a kombucha tea egyenlő a hallhatatlanság italával vagy az élet elixírjével, és habár ma már számtalan helyen lehet kapni, az eredeti kombucha receptje szerint készült italt csak nagyon kevesen fogyasztják a mai napig.

Nézzük sorba, milyen hatásai lehetnek, amelyek miatt kiérdemelte ezeket a megtisztelő jelzőket!

A legfontosabb hatása az immunerősítés, amelyre az ősz közeledtével egyre nagyobb szüksége van szervezetünknek. Mindez köszönhető az igen magas antioxidáns tartalmának, amelynek másik jótékony hatása az is, hogy a vérnyomás normális értéken belüli szabályozásában is kiveheti a részét. Ezen kívül kiváló méregtelenítő hatással is rendelkezik a kombucha és kimagasló az enzim, B-vitamin valamint a C-vitamin tartalma is, így segíthet a bélflóra helyreállításában is, különösen akkor, ha emésztési zavarokkal küzd valaki, vagy ha éppen ha a szervezet ellenálló képessége szorul segítségre. A mai napig vannak a földnek olyan területei, ahol a lakosság igen magas része fogyaszt belőle nagyjából 3 dl-t (eredeti receptúra alapján készült italt). A kombucha csökkentheti a koleszterin szintet is, ezáltal pedig az érelmeszesedés elleni küzdelemben is segítségül szolgálhat. De megfázásos tüneteknél, asztmánál, vastagbélgyulladás alkalmával is lehet bátran hozzá fordulni. Sokan használják diétájuk kiegészítéseként is, hiszen a cukros tea kiválóan helyettesítheti a cukros üdítőket és mégis jótékony hatással bír. Azonban – mivel az elkészítéséhez, vagyis az erjedéséhez – hozzáadott cukorra van szükség, a cukorbetegek csak óvatosan fogyaszthatják. Sőt, az igazi kombucha ital még alkoholt is tartalmaz, igaz nem nagy mennyiségben.

Habár számtalan jótékony hatása van a kombucha gombának, nem szabad azonban már-már természetfeletti erővel jellemezni, hiszen – ahogy sejtettük is – a halhatatlanságnak nincs itala. A kombucha azonban segíthet szervezetünknek, hogy ellenállóbbak legyünk és védekezőképességünket is erősíthetjük alkalmazásával. Mint ahogyan a többi – kínai orvoslásban már régóta alkalmazott – gyógygomba is, amelyek kínálata között érdemes szétnézni!