Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Itt a Herbadoctor pollennaptára!

Itt a Herbadoctor pollennaptára!

Minden allergiás „rémszava” közé tartozhat a pollennaptár, de közelítsük meg inkább arról az oldalról, hogy van egy segédlet a kezünkben, amellyel megkönnyíthetjük mindennapjainkat is!

A magyar lakosságnak sajnos ismét azzal kellett szembesülnie, hogy az enyhe tél egyik hozadéka a pollenszezon hamarabbi indulása. Nekik nyújthat segítséget a pollennaptár, amely megmutatja számukra azt, hogy mikor melyik növényzet virágzása kezdődik el. Ez azoknak is segítséget jelent, akik – habár eddig nem tudtak róla, hogy allergiásak lennének – mégis hasonló tüneteket mutatnak és a naptár segítségével könnyebben konzultálhatnak szakemberekkel. A magyar lakosság közel harmada szenved valamilyen allergiától, de sajnos ez a szám évről évre csak növekszik, úgyhogy érdemes a naptárat azoknak is böngészniük, akik az allergiával hasonló tünetekkel találkoznak.

 

Azt sajnos 2024-ben is megállapíthattuk, hogy az igazán korán virágzó fák pollenjei már februárban is okozhattak panaszokat, hiszen nagyon enyhe telünk volt és hamarabb kezdődött a felmelegedés is. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szinte napra pontosan be tud számolni, hogy milyen pollenekkel van tele éppen a levegő és habár a hét elején a lehűlésnek és a sok helyen előforduló esőzésnek köszönhetően lecsökkentek az értékek, mégis a hosszú hétvégére valószínűleg ismét fel fognak erősödni. Az már biztos, hogy az elmúlt időszakban a nyár, a juhar és a nyír is igen magas koncentrációban fordul elő, míg a ciprusfélék, a fűz és a kőris közepes mértékben. 

 

De nézzük végig hónapok szerint, mikor, melyik növényre kell jobban odafigyelnünk. Természetesen a lista nem teljes, a legfontosabb és a leggyakrabban előforduló allergéneket sorakoztattok most fel:

 

MÁRCIUS

Egyértelműen a már fentebb említett nyár, juhar, nyír koncentrációja bizonyul magasnak, de a mogyoró, égerfa és a kőris virágzása is elkezdődik a tavasz első hónapjában.

 

ÁPRILIS

Ebben a hónapban is folytatódik az előzőekben felsorolt növények virágzása, habár a mogyoró és az égerfa inkább kevésbé jelenthet gondot, azonban a nyírfa, kőrisfa és a fűzfa szezonja tombol.

 

MÁJUS

A tavasz utolsó hónapjában a platánfa is erőteljes virágzásba borul, így a pollenszórása igen magas, mint ahogy a pázsitfűfélék és a lórom is egyre erőteljesebbé válik.

 

JÚNIUS – JÚLIUS – AUGUSZTUS

A három nyári hónapban kiemelt figyelmet érdemes fordítani a pázsitfűfélékre, lóromra, útifűre, libatipra és az ürömre egyaránt. Illetve a parlagfű „szezonja” is elkezdődik, ezzel pedig a legtöbb magyar lakos „rémálma” is, hiszen több mint 1,5 millióan szenvednek idehaza parlagfű allergiától.

 

SZEPTEMBER – OKTÓBER

Az őszi hónapokban még kitart a pázsitfűfélék szezonja, de az üröm, lipatop és sajnos a parlagfű pollenjei is megfigyelhetőek még.


A téli hónapokban kisebb szünet következik be, majd február környékén indul az újabb éves előrejelzés. Ami pedig hasznos információ az allergiások számára, hiszen lehet, hogy a szemviszketés vagy a tüsszögés, orrfolyás nem feltétlenül egy nátha jelét mutatják, hanem az allergia tünetei közé tartoznak. Érdemes előző cikkünket elolvasni, ahol bővebben írtunk már arról, milyen otthoni praktikákkal segíthetjük az allergia elleni védekezésünket és a tünetek csökkentését is!