Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Karácsonyi fűszernövények és kulináris élmények

Karácsonyi fűszernövények és kulináris élmények

Ha már az ünnepek bűvöletében élünk, akkor mi is igyekszünk hasznos és érdekes információkat megosztani Önökkel vagy éppen ötleteket adni. Ez alkalommal a különböző gyógynövények és fűszernövények kreatív felhasználási ötleteit osztjuk meg.

A karácsonyi ételeket és italokat kreatívan és kicsit újszerűbben is elkészíthetjük, ha különböző gyógynövényeket és fűszernövényeket csempészünk azokba. Például a rozmaringnak, a kakukkfűnek, a fahéjnak vagy akár az ánizsnak is különböző, egészségünkre gyakorolt pozitív hatása van mindamellett természetesen, hogy kiváló ízzel is rendelkeznek. Összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogy az ünnepi ételeket és italokat hogyan tudjuk újragondolni vagy kicsit átalakítani.

 

FŰSZERES KARÁCSONYI SÜTEMÉNYEK

Tudjuk, hogy egyszerűbb a boltban található polcról levenni a mézeskalács fűszerkeveréket, de magunk is készíthetünk otthon hasonlót és azt a kedvünkre is tudjuk variálni. Keverjünk össze gyömbért, fahéjat, szerecsendiót, szegfűszeget és kezdjük el saját ízlésünkre formálni. Bátran használjuk karácsonyi süteményekhez vagy mézeskalácsokhoz és már az összeállításuk során is mennyei illatok lengik majd be otthonunkat.

 

FŰSZEREZETT PÁCOLT HÚSOK

Készítsünk saját fűszerkeveréket, amit akár később ajándékba is adhatunk barátainknak. Nem mindenki dicsekedhet saját fűszerkeverékkel! Használjunk bátran kakukkfüvet, rozmaringot, tárkonyt, boróka bogyót, hiszen ezek a fűszernövények nemcsak gazdag ízeket eredményezhetnek, hanem a húsok szaftosságát és ízletességét is növelhetik!

 

GYÓGYNÖVÉNYES MEGGYLEVES

A fagyasztott meggyből készítsünk meggylevest és bátran bolondítsuk meg egy kis mentalevéllel vagy akár citromfűvel! Könnyű és frissítő étel lehet az ünnepi étkezéseket megelőzően.

 

GYÖMBÉRES ALMA ITALOK

Készítsünk forró italokat és használjunk fűszereket is! A mi tippünk a forró almalé egy kis gyömbérrel ízesítve! A gyömbér fűszeressége és az édes gyümölcsök egyesítése kellemes melegséget és ízt kölcsönözhetnek, arról nem beszélve, hogy milyen illatokat érezhetünk majd a készítés során a lakásban.

FŰSZEREZETT PÜRÉK

Szerencsére egyre többen használnak ma már különböző fűszereket olyan hagyományos ételek elkészítése során, amelyekre korábban nem is gondoltunk. Ilyen például a rozmaringgal és a fokhagymával elkészült burgonyapüré is. Kísérletezzünk bátran a konyhában a különböző fűszerekkel, hogy az ünnepi étel valóban különleges legyen idén.

 

GYÓGYNÖVÉNYES ITALOK

Szerencsére a gyógynövényekhez bátran fordulhatunk az év bármelyik szakaszában, de egyértelműen a tél a teák csúcspontja. Készítsük el otthon saját gyógynövényes teakeverékünket, használjunk kamillát, mentát, citromfüvet például és egy ilyen tea segíthet az étkezések utáni emésztésben és nyugtathatja az idegrendszert is.

 

A fentiek természetesen csak javaslatok, az elképzeléseink és az ízlésünk a sajátunkra formálja a végeredményt, de látható, hogy a különböző fűszerek és gyógynövények egyedi íz világúvá varázsolhatják a karácsonyi ételeket és italokat egyaránt!