Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Káros adalékanyagok az élelmiszerekben

Herbadoctor
Káros adalékanyagok az élelmiszerekben

Manapság sajnos elterjedt az az eljárás az élelmiszeriparban, hogy az ételek állagát és ízét különböző adalékanyagokkal javítják fel annak érdekében, hogy tovább el lehessen őket tartani, vagy biztosítva legyen a kellemesebb ízélmény.

Manapság sajnos elterjedt az az eljárás az élelmiszeriparban, hogy az ételek állagát és ízét különböző adalékanyagokkal javítják fel annak érdekében, hogy tovább el lehessen őket tartani, vagy biztosítva legyen a kellemesebb ízélmény. Ezeknek a nem természetes adalék anyagoknak számos olyan hatása van, amelyek rövid és hosszú távon is képesek káros hatást kifejteni az egészségünkre. Az ilyen ételek lehet, hogy jóízűek és ínycsiklandozóan néznek ki, de ez ne tévesszen meg minket. A szintetikus adalékanyagokkal dúsított ételek nem tartalmazzák a létfontosságú tápanyagokat, ugyanakkor rendkívül magas a kalória tartalmuk is, ráadásul az adalékanyagok bizonyítottan egészségkárosító hatással rendelkeznek.

Sajnos az elhízás manapság már népbetegségnek számít. Ehhez nagyban hozzájárul az adalékanyagokkal dúsított élelmiszerek fogyasztása is. Azok, akik rendszeresen fogyasztanak félkész ételeket vagy gyakori vendégei a gyorséttermeknek, nagyobb eséllyel lesznek elhízottak. Ugyanakkor, ezek az emberek egyes hiánybetegségekben is érintettek, hiszen a szervezetük nem kapja meg a létfontosságú tápanyagokat. Senkit ne tévesszen meg az, hogy túlsúlyos emberekről van szó, az ő szervezetük valójában éhezik.

Az étkezés egy olyan tevékenység, amit nap mint nap végzünk és kiemelkedő szerepe van az életünkben. Éppen ezért nagyon fontos, hogy kiváló alapanyagokból készült, ízletes ugyanakkor egészséges fogásokat készítsünk magunk és családunk számára. Saját és szeretteink egészségének az érdekében nagyon fontos, hogy amennyire csak lehet, mellőzzük a nem természetes adalékanyagokat tartalmazó ételeket.

Az élelmiszer adalékanyagok olyan szintetikus vegyületek, amelyeket normál esetben nem fogyasztanánk, hiszen nem tartoznak a természetes táplálékaink közé. Ezeket az anyagokat utólag adják hozzá az élelmiszerekhez, hogy azok jóbb ízűek, vagy jobb állagúak legyenek, vagy éppen megnöveljék az eltarthatóság idejét. Az élelmiszeriparnak az az érdeke, hogy minél több terméket tudjon előállítani minél olcsóbban, nem pedig az, hogy tápláló és értékes élelmiszerekkel támogassa az egészségünket. Éppen ezért nekünk kell odafigyelnünk arra, hogy mit eszük meg. Törekedjünk arra, hogy az elfogyasztott ételek valóban táplálják, és ne károsítsák a szervezetünket.

Mostani blogbejegyzésünkben arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy mik azok az adalékanyagok, amelyeket mindenképpen kerüljünk el.

Az egyik legkárosabb adalékanyag a nátrium-glutamát, más néven E621 vagy MSG, amely ízfokozóként kerül felhasználásra. Rengeteg ember van, aki kifejezetten érzékeny erre a vegyületre, viszont nemcsak náluk jelentkezhetnek a káros hatások. Fogyasztása során az arra érzékenyeknél migrénes fejfájás, hányinger, hasmenés, légzési nehézség és szapora szívverés jelentkezhet. A nátrium-glutamát legkárosabb hatásai hosszú távon okozhatnak nagyon komoly egészségügyi problémákat. Egyes kutatások eredményei azt bizonyítják, hogy a hosszútávú fogyasztása hajlamosít a cukorbetegségre és fokozza a zsírraktározódást, így hajlamosít az elhízásra. Ezt a rendkívül káros vegyületet nagyon nagy előszeretettel használja az élelmiszeripar. Megtalálható az ételízesítőkben, a levesporokban a félkész ételekben, a felvágottakban és a konzervekben. Igyekezzünk ezeknek a fogyasztását minimálisra csökkenteni. A nátrium-glutamát tartalmú ételízesítők helyett ízesítsük ételeinket természetes fűszerekkel. Rengeteg olyan fűszernövény van, amely nemcsak rendkívül finom ízt kölcsönöz ételeinknek, hanem még az egészségünkre is jó hatással van.

Kiemelten veszélyes élelmiszer színezékek. Az élelmiszer festékek közt vannak olyanok, amelyeknek a használata teljesen biztonságos, viszont számos olyan van, amely kiemelten veszélyesnek számít. Ezek a vegyületek nem képesek kiürülni a szervezetből, lerakódnak és károsodást okoznak az idegrendszerben, hozzájárulnak a rákos elfajulások kialakulásához, gyermekeknél pedig koncentrációs zavarokat idézhetnek elő. Annak ellenére, hogy az egészségkárosító hatásuk már régóta ismert tény, még nem kerültek betiltásra. Ha az élelmiszer csomagolásán az alábbi E számokat találjuk, mindenképpen kerüljük a fogyasztását. E102 tartrazine, E104 kinolinsárga , E110 narancssárga, E122 azorubin , E124 neukokcin , E129 allura vörös, E132 indigotin.

Nitritek és nitrátok, E249-E252 Ezeket használják a húsok tartósításához és klinikai vizsgálatok eredményei alapján bizonyítottan ártalmasak. Ezek a vegyületek a tápcsatornában nitrózaminná alakulnak, amely a rákkeltő vegyületek közé tartozik. Emellett a vér oxigénszállító képességét is csökkenti. Igyekezzünk olyan húskészítményeket vásárolni, amelyekben nincsenek nitritek és nitrátok. Kerüljük a felvágottak, szalámik és virslik fogyasztását. Ezek az élelmiszerek nemcsak a nitrit és nitrát tartalom miatt károsak, hanem a só tartalmuk is igen magas. A só egy fontos tápanyag, ha megfelelő minőségben és mértékkel fogyasztjuk, de a rossz minőségű só túlzott fogyasztása vérnyomás növekedést eredményezhet. A felvágottak és a virslik hústartalma igen csekély, ellenben nagy mennyiségben tartalmaz sertés bőrkét, egyéb húsnyesedéket és ledarált baromfi csontokat. Gondoljunk csak bele, ezek az ételek húst tartalmaznak, még ha igen kicsi százalékban is, mégis eltarthatóak hosszú hetekig, hónapokig. Ez a magas nitrit és nitrát tartalomnak köszönhető. Egészségünk megőrzése érdekében mindenképpen kerüljük el ezeknek a fogyasztását.

A mesterséges édesítőszerek kapcsán gyakran szóba kerül az aszpartam amelyet E951-es számmal jelölnek. Az aszpartam a szervezetben hangyasavvá alakul, mely erősen mérgező. Összefüggésbe hozható a rákos megbetegedések kialakulásával, de olyan betegségekért is felelős lehet mint a migrénes görcsök, látászavarok, szapora szívverés, szívritmuszavar, krónikus fáradtság, memória zavarok. Sőt, az elhízásért is felelőssé tehető, ugyanis az aszpartam képes vércukorszint ingadozást előidézni, amely éhségrohamokhoz vezethet. Ha valaki egészséges étrendet szeretne folytatni, mindenképpen kerülje el a fogyasztását.

A HerbaDoctor kínálatában kapható fűszerek kizárólag természetes összetevőket tartalmaznak. Tartósítószerektől, mesterséges színezékektől és ízfokozóktól mentesek. Próbálja ki Fűszerkeverék csomagunkat és kápráztassa el családját ínycsiklandozó ételeivel, amelyek a különleges, természetes ízvilágnak köszönhetően vetekedhetnek a mesterszakácsok fogásaival és mindemellett jó hatással vannak az egészségünkre is.