Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Kertészkedés nyáron

Kertészkedés nyáron

Ha már valóban itt a jó idő, akkor bizony a kertbe sem csak locsolni járhatunk, hanem virágkorát élheti az, aki egyszer beleszeretett a kertészkedésbe. Lássuk milyen egészségügyi előnyei, jótékony hatásai vannak, és mely gyógynövényeket ajánljuk mi!

A nyári kertészkedés nem csupán egy hobbi, hanem egy életforma, amely számtalan jótékony hatással bír az emberi egészségre és jólétre egyaránt. A természet közelsége, a friss levegő és a fizikai aktivitás mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy testünk és lelkünk egyaránt feltöltődjön. Ezen túlmenően a saját magunk által termesztett növények, különösen a gyógynövények, nem csak egészségesek, de számos gyógyhatással is rendelkezhetnek. Úgyhogy itt az ideje megvizsgálni a nyári kertészkedés egészségügyi hatásait, majd bemutatunk néhány itthon is könnyen termeszthető gyógynövényt, és adunk néhány praktikus tanácsot az erkélyen való növényneveléshez is!

 

A kertészkedés egészségügyi hatásai

FIZIKAI AKTIVITÁS

A kertészkedés remek testmozgás, amely segíthet a kalóriaégetésben, az izomzat erősítésében és az állóképesség növelésében egyaránt. Az ásás, ültetés, gyomlálás és öntözés mind-mind olyan tevékenységek, amelyek hozzájárulhatnak a fizikai aktivitás növeléséhez.

 

STRESSZ CSÖKKENTÉSE

A kertészkedés nyugtató hatású, csökkentheti a stressz szintjét és javíthatja a mentális egészséget is. A természet közelsége és a növények gondozása pedig segít kikapcsolni a mindennapi élet zavaró tényezőit.

 

D-VITAMIN BEVITEL

A szabadban végzett kertészkedés során a napfény hatására a szervezet több D-vitaminhoz jut, amely elengedhetetlen az egészséges csontok és az immunrendszer működéséhez.

 

MENTÁLIS EGÉSZSÉG

A kertészkedés javíthatja a hangulatot, csökkentheti a depresszió és a szorongás tüneteit. A sikerélmény, amelyet a növények gondozása és növekedése során tapasztalunk, pozitív hatással lehet az önértékelésre és az általános jólétre is.

 

Szerencsére idehaza számos olyan gyógynövényt termeszthetünk kertünkben, amelyeket utána mi magunk fel is használhatunk. Íme, néhány példa:

Levendula: egy sokoldalú és közkedvelt gyógynövény, amely kiválóan alkalmas nyugtató hatású teák, illóolajok és fürdősók készítésére. Jól tűri a szárazságot és a napos helyeket kedveli, úgyhogy nincs olyan kert vagy akár erkély, ahol ne állná meg a helyét!

Rozmaring: nemcsak ízletes fűszernövény, hanem gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású is. Könnyen termeszthető napos, jól vízelvezetett talajban, és ha csak erkéllyel rendelkezünk, egy cserépben még a telet is átvészeli idehaza.

Citromfű: frissítő illatával és ízével nyugtató hatású, és segít az alvásproblémák enyhítésében. Részben árnyékos helyen is jól fejlődik, és ugyancsak termeszthetjük erkélyünkön.

Menta: gyorsan növekvő és könnyen gondozható növény, amely frissítő ízével kiválóan alkalmas teák, limonádék és desszertek ízesítésére.



Mire kell figyelni a kertészkedés során?

A sikeres kertészkedéshez néhány alapvető szempontot érdemes azonban figyelembe venni:

  1. Talaj minősége: a növények megfelelő növekedéséhez elengedhetetlen a jó minőségű, tápanyagokban gazdag talaj. Érdemes komposztot használni a talaj javítására.
  2. Rendszeres öntözés: a nyári hőségben különösen fontos a rendszeres öntözés, de figyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl a növényeket, mert a pangó víz káros is lehet.
  3. Napfény: a legtöbb gyógynövény napfényigényes, ezért olyan helyre ültessük őket, ahol legalább napi 6-8 óra napsütés éri őket.
  4. Kártevők elleni védelem: fontos a megfelelő kártevő- és betegségvédelem. Használhatunk természetes védekezési módszereket is, mint például társnövények alkalmazása.

 

A nyári kertészkedés számtalan egészségügyi előnnyel jár, beleértve a fizikai aktivitás növelését, a stressz csökkentését és a mentális jólét javítását. A saját magunk által termesztett gyógynövények nemcsak ízletesek és egészségesek, hanem számos gyógyhatással is rendelkeznek. Kertünkben könnyen nevelhetünk levendulát, rozmaringot és citromfüvet is. Az erkélyen is sikeresen termeszthetünk bazsalikomot, petrezselymet és mentát, így a kis tér sem lehet akadálya a kertészkedés örömének.