Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Marika néni üzenete: a hosszú élet titka az, hogy soha ne elégedetlenkedj!

Herbadoctor
Marika néni üzenete: a hosszú élet titka az, hogy soha ne elégedetlenkedj!

Igaz Emberi Történetek sorozatunk folytatásaként ezúttal Újfehértó legidősebb polgáránál, a két háborút megélt, örök pozitív Fejérvári Antalné Áncsán Mária néninél jártunk, aki 2016. augusztusában töltötte kerek 100. életévét. 

Elmondása szerint boldogságát két gyermekének, öt unokájának és hat dédunokájának köszönheti. Marika néni otthonában fogadott minket, unokája süteménnyel és kávéval vendégelt meg bennünket. Anna, az öt unoka közül az egyik - aki gondját viseli Marika néninek nap mint nap - mesélt nekünk szeretett nagymamájáról.

100 év mindannyiunk számára hosszú idő, ennek a csodálatos életkornak a titkairól beszélt nekünk Anna.

- Szerintem a nagyim hosszú életét a rendíthetetlen hitének köszönheti. Minden nap gyertya mellett imádkozik. Fiatal kora óta Szent Pál szavai szerint él, miszerint: „Tanuljunk meg mindig minden körülmények között elégedettnek lenni.” Úgy véli, akármi is történik az életben, mindig talpon kell maradni, soha nem szabad feladni, összetörni. Minden esetben meg kell próbálnunk erősnek, kitartónak kell lenni, és ami a legfontosabb: előre kell nézni! – lelkesen meséli nekünk az unokája.

Tovább beszélgettünk, és Anna elmondása szerint Marika néni hosszú életének titka még az is, hogy mindig előre nézzünk, sokat dolgozzunk, hálásak, elégedettek legyünk, örüljünk annak, amink van. Hat testvére közül öten vérnyomás problémák miatt hunytak el, ennek megelőzése érdekében Marika néni rendszeresen járt vérnyomásellenőrzésre. Egyedül nevelt gyermekeivel mindent megtermeltek maguknak, mert úgy gondolta, a saját termésben nincs szemét, tartósítószer, adalékanyagok. Véleménye szerint, ami természetes, az az egészséges. Mindig fontosnak tartotta a helyes táplálkozást, a mai napig nagyon szereti a gyümölcsöket, és minden héten egy napot böjtölt. Gyermekeinek is megtanította, hogy mindig egyenek levest, hiszen egy finom zöldség vagy húsleves után biztosan nem esszük degeszre magunkat a másodikból. Sokáig nem is betegeskedett, először kórházba 94 évesen került tüdőgyulladással, amikoris az orvosok csodálkozva kérdezték miért nincs kartonja. Vérnyomáscsökkentőn kívül soha semmilyen gyógyszert nem szedett, sosem volt szüksége kórházi ellátásra, különböző gyógyszerekre.

Nem szereti a semmittevést, szeretett saját kezűleg megdolgozni mindenért, de fontosnak tartja, hogy a munka és a pihenés egyensúlyban legyen. Rendkívül jó szívű és adakozó. Gyermekeit mindenre megtanította, imádkozni, főzni, megtermelni a zöldségeket, gyümölcsöket. Szenvedélyes hobbija a kelttészta és száraz tészta készítés volt, amit olyan profin művelt, hogy csodájára is jártak a környékbeliek. Sokat utaztak, földet és szőlőt béreltek, amelyen rengeteg gyümölcsöt és zöldséget termeltek, majd más városokba vitték árulni a termést.

- A nagymamám egy örök pozitív lélek, sokan példát vehetnénk róla! Egész életében minden reggelre ajándékként tekint, amikor felébred. Mindenért hálát ad, minden napnak örül, bármi baj történik, ő mindent pozitívan él meg és mindennek csakis a jó oldalát nézi. Azt mondja, tudni kell túlélni. Mindig vidám és optimista, még a saját kudarcait és az öregedést is derűlátóan, nevetve éli meg. – mesélte Anna.

Annak ellenére, hogy pár hónapja fekvőbeteg lett, Marika néni ottlétünk alatt is derűsen és kedvesen mosolyogva beszélgetett velünk, még egy rövid kis áldást is elmondott értünk. 

Jelmondata: „Mindig Istennel, mindig munkával, mindig örömmel.”