Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Medveszőlő, egy különleges gyógynövény

Herbadoctor
Medveszőlő, egy különleges gyógynövény

A medveszőlő egy rendkívül különleges megjelenésű örökzöld növény, melynek élénkpiros termése leginkább a vörös áfonyára hasonlít. A növény levelét és leveles hajtásait lehet hasznosítani gyógyászati célokra, például tea vagy borogatás készítésére.

Számos jótékony hatással rendelkezik. Eredményesen kezelhetőek vele a húgyúti megbetegedések, a nőgyógyászati problémák, a magas vérnyomás és a hasmenés, de elősegítheti a sebgyógyulást is. Elsősorban vizelethajtó hatása miatt képes enyhíteni a húgyúti panaszokat, de erőteljes gyulladáscsökkentő, méregtelenítő és fertőtlenítő hatásáról is ismert. 

Húgyúti fertőzések esetén kifejezetten hatásos lehet a medveszőlőlevél tea fogyasztása. A húgyúti fertőzés egy nagyon kellemetlen betegség, férfiakat és nőket egyaránt érinthet, de nőknél jóval gyakoribb az előfordulása. A leggyakoribb tünete a gyakori vizelési inger, és a vizelés során jelentkező égető érzés.  

A medveszőlőlevél tea jótékony összetevőinek köszönhetően enyhíti a kezdeti stádiumban levő húgyúti fertőzéseket. Nagyon jó hatással lehet a prosztata eredetű panaszokra is. 
A medveszőlő levélnek magas a csersav tartalma, ezért a teát hideg áztatással érdemes elkészíteni. Ezzel a módszer megakadályozza, hogy a csersav tartalom teljes mértékben bekerüljön a teába. A cseranyagok az érzékeny gyomrunknál olyan panaszokat okozhatnak, mint a gyomorégés, hányinger és a hányás. 3 teáskanál medveszőlő levelet hagyjunk állni 1.5 dl hideg vízben 6-12 órán keresztül, majd szűrjük le és fogyasztás előtt melegítsük fel egy kicsit. A medveszőlő levél tea jótékony hatóanyagai lúgos környezetben képesek kifejteni hatásukat így a kúra alatt nem javasolt olyan ételeket fogyasztani, mint a hús vagy a tejtermékek, mert ezek savas környezetet teremtenek. Érdemes minél több friss gyümölcsöt, zöldséget enni ilyenkor. Ha lúgosítani szeretnénk, akkor fogyasszunk lúgos kémhatású gyógyvizeket, vagy vegyünk be napi 3-4 alkalommal egy kis szódabikarbónát. Így a medveszőlőlevél hatóanyagai jobban ki tudják fejteni kedvező hatásukat a lúgos környezetnek köszönhetően.
A medveszőlőlevél tea fogyasztása nem ajánlott 5 napnál tovább, mert nagy mennyiségben toxikus lehet és májkárosodás alakulhat ki. Rövidtávú és megfelelő mennyiségű tea fogyasztása esetén nem jelentkeznek mellékhatások. Terhes és szoptató anyáknak, illetve 12 év alatti gyermekeknek nem ajánlott a fogyasztása. 

Összehúzó és kötő hatása miatt eredményesen használható a hasmenés kezelésére is. A medveszőlőlevél borogatás nagyon jó hatással van a sebekre is. 
A medveszőlőlevél egy nagyon hatékony gyógynövény, de a mellékhatások elkerülése érdekében figyelembe kell venni néhány dolgot az alkalmazása során. Ha a szabályokat betartjuk, akkor nagyon hatékonyan lehet segítségünkre a rengeteg kellemetlenséget okozó húgyúti fertőzések esetén és egyéb panaszok esetén is.