Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Meghökkentő adatok! Miben mennyi cukor van

Meghökkentő adatok! Miben mennyi cukor van

Az egészséges táplálkozás egyik alappillére a cukorfogyasztás mérséklése. De vajon tudjuk-e azt, hogy az egyes, szinte nap, mint nap fogyasztott élelmiszerek mennyi cukrot tartalmaznak? Tisztában vagyunk-e azzal, hogy szinte mindannyian fogyasztunk olyan élelmiszert, amelyben rejtett, nem kis mennyiségű cukor is van? Jöjjön néhány meghökkentő adat az egyes élelmiszerek cukormennyiségéről és biztosak vagyunk benne, hogy lesznek megdöbbentő információk is!

Arról már korábban is írtunk, hogy az egészséges táplálkozáshoz elengedhetetlen a cukorfogyasztás mérséklése. A hozzáadott cukrok túlzott fogyasztása ugyanis számos egészségügyi problémához vezethet, mint például az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek, de a fogszuvasodás is ilyen. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mennyi cukrot fogyasztanak napi szinten, különösen akkor, ha rejtett cukrokról van szó. Ezért fontos megismerni, hogy egyes élelmiszerek mennyi cukrot tartalmaznak, és hogy hogyan kerülhetjük el a túlzott cukorfogyasztást.

 

NÉHÁNY MEGHÖKKENTŐ ADAT

  1. Fél liter kóla

A kóla az egyik legnépszerűbb üdítőital, ám sajnos rendkívül magas cukortartalommal rendelkezik. Fél liter kóla körülbelül 53 gramm cukrot tartalmaz, ami több mint 13 teáskanálnak felel meg! Ez jelentősen meghaladja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott napi hozzáadott cukor mennyiségét, ami felnőttek számára maximum 25 gramm.

 

  1. Gyümölcsjoghurt

A gyümölcsjoghurtok gyakran egészséges választásként vannak feltüntetve, azonban sok esetben jelentős mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaznak. Egy 150 grammos gyümölcsjoghurt átlagosan 15-20 gramm cukrot tartalmazhat, amely nagy része hozzáadott cukor. Ezért érdemes natúr joghurtot választani és azt friss idénygyümölcsökkel ízesíteni.

 

  1. Müzliszelet

A müzliszeletek szintén népszerűek az egészségtudatos fogyasztók körében, de sok esetben ezek is tartalmaznak hozzáadott cukrot. Egy átlagos müzliszelet 10-15 gramm cukrot tartalmaz, ami 2,5-4 teáskanálnyi cukrot jelent. Érdemes alaposan megnézni az összetevők listáját és előnyben részesíteni az alacsony cukortartalmú verziókat.

 

  1. Ketchup

A ketchup egy másik olyan termék, amely rejtett cukrot tartalmaz. Egy evőkanál ketchup körülbelül 4 gramm cukrot tartalmaz, ami egy teáskanálnak felel meg. Mivel a ketchupot gyakran nagy mennyiségben használjuk, így a napi cukorbevitelünk jelentős részét is kiteheti.

 

  1. Instant zabkása

Az instant zabkása kényelmes és gyors reggeli megoldás, azonban sok esetben ezek is tartalmaznak hozzáadott cukrot. Egy adag instant zabkása akár 12-20 gramm cukrot is tartalmazhat, ami 3-5 teáskanálnak felel meg. Jobb választás lehet a natúr zabpehely, amelyet saját ízlésünk szerint édesíthetünk friss gyümölcsökkel vagy egy kevés mézzel.

 

Érdemes külön szót említenünk a rejtett cukrokról is, hiszen ezekről nem feltétlenül tudjuk, hogy jelen vannak az élelmiszerekben. Sőt, gyakran különböző néven tüntetik fel az összetevők listáján, mint például szacharóz, glükóz, fruktóz, maltóz, vagy magas fruktóztartalmú kukoricaszirup. Fontos, hogy mindig alaposan átnézzük az élelmiszerek címkéjét, és figyeljünk ezekre a megnevezésekre.

 

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a túlzott cukorfogyasztás számos egészségügyi problémához vezethet, ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mennyi cukrot tartalmaznak a különböző élelmiszerek. Fél liter kóla, gyümölcsjoghurt, müzliszelet, ketchup és instant zabkása mind jelentős mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmazhatnak, de számtalan ilyen példát tudnánk még felsorolni. A rejtett cukrok elkerülése érdekében fontos, hogy mindig alaposan átnézzük az élelmiszerek címkéjét, és szükség esetén keressünk szakértői segítséget. Tudatos választásokkal jelentősen csökkenthetjük a napi cukorbevitelünket és hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez.