Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Mi akadályozhatja a pihentető alvást?

Mi akadályozhatja a pihentető alvást?

Sokszor említettük már az alvás fontosságát, azonban kevés alkalommal tértünk ki arra, hogy miért is fontos és még kevesebbszer esett szó arról, hogy mi akadályozhatja a pihentető alvást. Ez alkalommal azonban kitérünk minden fontosabb ismeretre!

Mielőtt rátérünk arra, hogy milyen tényezők akadályozhatják a pihentető alvást, térjünk arra rá, hogy miért fontos. Mindig halljuk, hogy mennyire fontos az elegendő és pihentető alvás, de pontokba eddig nem szedtük mi sem, úgyhogy nézzük, melyek a legfőbb okai annak, hogy ezt tanácsolják olyan sokan!

 

TESTÜNKÉRT

Alvás közben legtöbbször testünk úgy pihen, hogy közben regenerálódik is. Immunrendszerünk javul, sejtjeink regenerálódnak úgy, hogy közben szervezetünk számos feladatot tölt be ezen időszak alatt is. Sokan nem tudják, de alvás közben sejtjeink javítása vagy éppen hormonháztartásunk szabályozása is zajlik szervezetünkben.

 

MEMÓRIÁNKÉRT

Sokszor halljuk, hogy az alvásnak mennyire fontos szerepe van a memóriában valamint a tanulásban egyaránt. Ez azért van így, mert az alvás segítséget nyújthat azon információk feldolgozásában valamint rögzítésében, amelyekkel napközben találkozik, valamint az új megszerzett ismeretek megtartásában is jelentős szerepe van.

 

MENTÁLIS EGÉSZSÉGÜNKÉRT

Ha megfelelő minőségű és mennyiségű alvást iktatunk be a mindennapjainkba, akkor stabilizálható az érzelmi és mentális állapotunk, amelynek köszönhetően pedig könnyebben előzhetjük meg a stressz vagy a szorongás kialakulását is. Ugyanis, ha alváshiánnyal küzdünk, akkor többször tapasztalhatunk magunkon hangulatingadozásokat vagy éppen a depresszió jelei is megmutatkozhatnak.

 

FIZIKAI TELJESÍTMÉNYÜNKÉRT

Ha alváshiánnyal küzdünk, akkor csökkenhet az energiaszintünk valamint a fizikai teljesítőképességünk is, úgy, hogy közben az alvászavarok növelhetik akár a sérülések kockázatát is.

 

IMMUNRENDSZERÜNKÉRT

Az alvás során immunrendszerünk dolgozik, hiszen sejtjeink regenerálódnak közben és így könnyebben vehetjük fel akár a harcot egy-egy betegséggel szemben is. Ha azonban alváshiánnyal küzdünk, akkor hajlamosabbak lehetünk a fertőzésekre, csökkenhet a szervezetünk ereje a betegségek leküzdésében is.

 

Ezek csak a legfontosabb okok, amiért érdemes figyelmet szentelni a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra, azonban egyértelmű, hogy az alváshiány számos egészségügyi és életminőségbeli problémát okozhat. Mégis mely tényezők befolyásolhatják, vagy éppen akadályozhatják leginkább az alvást? 

 

STRESSZ ÉS A SZORONGÁS

Az első és legfontosabb okok közé tartozik a stressz vagy éppen a szorongás, ugyanis így agyunk rendszeresen „kattog” egy-egy adott problémám, feszültekké válunk, és nem tudunk koncentrálni az elalvásra, ha pedig sikerül is, akkor az alvás minőségét is befolyásolhatja.

 

ALVÁSI KÖRNYEZET

Ha zajos környezetben kell álomra hajtani fejünket, akkor testünk és elménk sem tud felkészülni az alvásra. De ugyanilyen ok lehet például a nagyobb fény vagy akár egy kényelmetlen matrac vagy ágy is okozhat elalvási problémát.

 

ELALVÁSI SZOKÁSOK

Ha nagyon későn fekszünk be, akkor sokszor a szervezetünk és az agyunk is már átesett a „holtponton”, így nagyon nehezen tudunk csak elaludni. Ugyanilyen helyzettel állunk szemben, ha napközben vagy éppen lefekvés előtt fogyasztunk túl sok koffeint vagy alkoholt.

 

ÉTKEZÉSI SZOKÁSOK

Habár tele hassal könnyebben lehet elszenderedni, de az éjszakai elalvás előtt két órával már nem érdemes ételhez nyúlnunk. Különösen kerüljük a zsírosabb, nehezebb ételeket vacsorára, hiszen ezek is befolyásolhatják az alvásunkat.

 

GYÓGYSZEREK

Vannak olyan gyógyszerek, amelyeket kimondottan nem érdemes este bevenni, hiszen nem segítik, hanem inkább gátolják az elalvást. Mielőtt bármilyen gyógyszert beveszünk, érdemes elolvasni a leírást, hogy milyen hatóanyagok szerepelnek benne.

 

ÉLETMÓDBELI TÉNYEZŐK

Vannak sajnos olyan életmódbeli tényezők, amelyek arra kényszerítenek bennünket, hogy megváltoztassuk alvási szokásainkat. Ilyenek lehetnek például a munkaidő változása vagy éppen a túl sok munka is. Igyekezzünk alkalmazkodni az új szokásokhoz és a rendszeres elalvási szokásainkat bevezetni a mindennapjainkba is, hogy könnyebben menjen az alvás.

 

A fentiek a legfontosabb tényezők, amelyek akadályozhatják az alvásunk minőségét, azonban fontos, hogy nagyító alá vegyük életmódunkat, mindennapi szokásainkat, hiszen az is lehet, hogy éppen csak egy apró változtatás elegendő ahhoz, hogy alvásunk pihentető legyen.