Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Miért folytasd a jó idő ellenére a vitamin utánpótlást?

Herbadoctor
Miért folytasd a jó idő ellenére a vitamin utánpótlást?

Sokan úgy tartják, hogy a tavasz beköszöntével már felesleges a vitaminok utánpótlása, azonban ezzel egyáltalán nem tesznek jót a szervezetnek. Körbejártuk, miért fontos odafigyelni a vitamin utánpótlására a jó idő beköszöntével is!

Az emberi szervezet vitamin igénye évszakonként változhat, hiszen az őszi vagy a téli időszakban a nappalok rövidülnek, fáradékonyabbak lehetünk, és sokan küzdenek ilyenkor depresszióval is. Nem figyelünk oda a kiegyensúlyozott táplálkozásra és kevesebbet is mozgunk. A tavasz beköszöntével azonban sokan úgy gondolják, hogy egyik pillanatról a másikra abbahagyják a vitaminok szedését, hiszen süt a nap, mi baj lehet? Ez azonban nem ilyen egyszerű, hiszen az egészséges táplálkozás és a vitaminok fontos szerepet játszanak az egészségünk megőrzésében, függetlenül az évszaktól. A vitaminok és ásványi anyagok szedése egész évben segítheti fenntartani az immunrendszer erősítését és a szervezet egészséges működését, tavasszal pedig meg is nőhet az igényünk. 

Egyrészt a tavaszi megfázások és egyéb fertőzések is igen gyakoriak, az immunrendszerünk sokszor még a téli időszakhoz van hozzászokva. A napsütéses órák száma és minősége még nem éri el a nyárit, ezért jelentős D-vitamin pótlásra van szükségünk, hiszen ha a szervezet D-vitamin szintje alacsony, akkor ez hozzájárulhat az immunrendszer gyengüléséhez, és emiatt növelheti a megfázás és más fertőzések kockázatát. Tehát, míg az egészséges táplálkozás és a vitaminok szedése általánosan ajánlott egész évben, a tavasz különösen fontos időszak lehet például a D-vitamin szintjének fenntartása szempontjából. 

Mielőtt egyik napról a másikra abbahagynánk a vitaminok szedését, gondoljuk át, mit is szeretnénk tenni, hiszen szervezetünk immunrendszere még nem töltődött fel teljesen és folyamatos utánpótlásra van szüksége. Habár több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk a tavaszi hónapokban, mint télen, de még mindig nem megfelelő mennyiségűt viszünk be szervezetünkbe. Habár többet tartózkodunk a friss levegőn, de még mindig nem annyit, mint nyáron!

Bátran használjuk tavasszal is a vitaminokat, étrend kiegészítőket, hiszen ezekkel is támogatjuk szervezetünket!