Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Miért fontos a magnézium?

Herbadoctor
Miért fontos a magnézium?

Ahhoz, hogy megértsük a magnézium fontosságát, érdemes először végigvenni, hogy mi is a magnézium, milyen hatásai lehetnek, milyen ételekkel tudjuk szervezetünkbe bejuttatni és milyen tüneteket figyelhetjük meg magunkon, ha nincs elegendő magnézium szervezetünkben.

A legfontosabb, amit a magnéziumról tudni érdemes, hogy egy létfontosságú ásványi elemről van szó, amely az emberi szervezetben több, mint 325 enzimreakciónál működik közre. Természetes sejtvédőnek is számít, hiszen elősegítheti a méregtelenítést is. Az ízületi fájdalmakat és az izomgörcsöket is enyhítheti, de segíthet az ízületek és az izmok normál működésében is. Kijelenthetjük azt is, hogy magnézium nélkül sem az idegrendszer, sem az izmok, sem a szív- és érrendszer nem tudna megfelelően működni.

Vegyük nagyító alá a magnézium szerepét!

IDEGRENDSZER: ahhoz, hogy az emberi idegrendszer normálisan működjön, szüksége van magnéziumra.

IZOMMŰKÖDÉS: az izmok megfelelő működéséhez is szükségünk van magnéziumra.

SZÍV- ÉS ÉRRENDSZER: a normális működésében elengedhetetlen a magnézium szerepe, hiszen segíthet a szívritmus szabályozásában, csökkentheti a vérnyomást és elősegítheti a vérerek tágulását is.

CSONTOK: a magnézium segítséget nyújt a kalcium csontokba történő beépülésében, így lényegében segíthet az egészséges csontok fenntartásában is!

ANYAGCSERE: a magnézium elengedhetetlen az anyagcsere – fehérje- és zsíranyagcsere – folyamatában. 

Milyen tüneteket észlelhetünk magnézium hiány esetében?

Amennyiben a szervezet magnézium szintje nem megfelelő, sokszor izomgörcsök, szédülés, álmosság, szorongás és szívproblémák léphetnek fel.

Milyen ételekkel tudjuk szervezetünkbe bejuttatni a magnéziumot?

Számos élelmiszer tartalmaz magnéziumot, így az egészséges és kiegyensúlyozott étrenddel könnyen biztosítható a megfelelő mennyiségű magnézium bevitel. Néhány magnéziumban gazdag élelmiszer:

  • diófélék: mandula, kesudió, mogyoró, pisztácia és dió mind gazdag forrásai a magnéziumnak.
  • zöld leveles zöldségek: például spenót, kelkáposzta, zöldbab és brokkoli.
  • teljes kiőrlésű gabonák: például barna rizs, zabpehely, teljes kiőrlésű kenyér, teljes kiőrlésű tészta és quinoa.
  • hüvelyesek: például bab, lencse, csicseriborsó és szója.

A fentieken kívül az avokádó is egy gazdag forrása a magnéziumnak, mint ahogy a banán vagy a sötét (vagyis magas kakaótartalmú) csokoládé is.

Fontos azonban megjegyezni, hogy bizonyos táplálék-feldolgozási módszerek, például a főzés csökkenthetik az élelmiszerek magnézium tartalmát. Ezért fontos olyan élelmiszereket fogyasztani, amelyek természetes formájukban tartalmazzák a magnéziumot. 

Mit tegyünk, ha nem tudunk elég magnéziumot bejuttatni a szervezetbe?

A magnéziumot étrend-kiegészítő formájában is bejuttathatjuk szervezetünkbe, de például az egyik lehetséges alternatív módszer – a helyi (bőrön át felszívódó) alkalmazás is nagyon hasznos. A jelenlegi készítmények közé tartozhatnak a magnéziumolajok és transzdermális krémek, amelyekből az ősi magnézium felszívódik, és egyenesen a bőrön keresztül a vérkeringésbe juthat. A Herbadoctor Magnézium Spray a legtisztább magnézium olajat tartalmazza, mely az ősidei 2000 méter mély és 250 millió éves Zechsein-tenger fenekéről származik. A transzdermális magnézium a bőrön keresztül felszívódva azonnal bekerülhet a véráramba, kikerülve az emésztőrendszert, és rövid időn belül közvetlenül behatolhat a sejtekbe és ott azonnal hasznosulhat. Ősi Magnézium Koncentrátum tartalmának köszönhetően a magnézium összes pozitív élettani hatásával bírhat. Támogathatja a szervezetben a kalcium felszívódását így elősegítheti a normális izomműködést, segítheti az ízületek és izmok regenerálódását. Gyors segítség lehet görcsök esetén, ugyanakkor segíthet a relaxációban is. A Relax citromfüves-magnéziumos testvaj pedig egy hatóanyagokban gazdag formula, mely azonnal beszívódik. Sheavaj, kókuszolaj tartalmánál fogva intenzíven táplálhatja, puhíthatja a bőrt.