Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Miért fontos a víz pótlása nyáron?

Herbadoctor
Miért fontos a víz pótlása nyáron?

Itt a nyár, könnyebben fogyasztunk ásványvizet, de tudjuk-e vajon, hogy pontosan mennyire van szüksége szervezetünknek vagy éppen miért is fontos pótolni a vizet? Vagy lehet-e helyettesíteni, kiegészíteni más folyadékkal? Mindenre választ adunk következő cikkünkben!

Amíg télen előnyben részesítjük a meleg teákat, addig nyáron előszeretettel nyúlunk a hidegebb változathoz és könnyebben nyúlunk az ásványvízhez is. De vajon miért olyan fontos az utóbbi fogyasztása nyáron?

A víz pótlása nyáron azért fontos, mert a melegebb időjárásnak és a magasabb hőmérsékletnek köszönhetően testünk is nagyobb mennyiségű folyadékot veszít, vagyis többet izzadhatunk a melegben. Persze sokan pont ezért nem szeretnek megfelelő mennyiségű folyadékot bevinni szervezetükbe, mert nem szeretnek izzadni. Ezzel a döntéssel azonban nem teszünk jót szervezetünknek sem, hiszen a megfelelő hidratáltság fenntartása számtalan előnnyel jár egészségünkre nézve.

A LÉTFONTOSSÁGÚ SZEREPET BETÖLTŐ VÍZ

Elsősorban fontos leszögezni, hogy a víz létfontosságú szerepet játszik testünk működésében, hiszen számtalan feladata van: részt vesz a sejtek, szövetek és a szervek normális működésében, segíti a tápanyagok, oxigén szállítását és az anyagcserében is kiemelkedő feladata van. A víznek köszönhetően a testünk hőszabályozása is megfelelően működhet, ezért pedig rendkívül fontos, hogy a melegben megakadályozzuk esetlegesen a testünk túlmelegedését, amely hőgutához is vezethet!

Gyakran mondják a megszédült embereknek, hogy igyanak egy kis vizet. Mindez nem babona, vagy amolyan semmitmondó jó tanács, mert valóban a megfelelő hidratáltság segíthet megelőzni az egészségügyi problémákat. Ha nem elegendő folyadékot viszünk be szervezetünkbe, akkor olyan kellemetlen tünetekkel találkozhatunk, mint a szomjúság érzése, száraz bőr, szédülés, fejfájás, fáradtság. Ezeken még könnyen lehet segíteni megfelelő mennyiségű folyadék bevitelével, azonban ha hosszú távon nem figyelünk oda, akkor komolyabb következményekkel is szembesülhetünk. Ilyenek lehetnek például a veseproblémák, emésztési nehézségek, szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedése. 

DIÉTA SORÁN IS IGYUNK ELEGENDŐ VIZET!

Ha diétázunk, sokan mondják, hogy igyunk elegendő vizet, amely arra vezethető vissza, hogy a szomjúság gyakran éhségérzettel jár, amely téves érzet esetén sokan egyből az ételhez nyúlnak, holott nem vittek be szervezetükbe elegendő folyadékot. A víz fogyasztása ugyanis csökkentheti az étvágyat és a kalóriabevitelt, valamint segítheti az emésztést és a tápanyagok felszívódását is!

SPORTOLÁS KÖZBEN SE FELEJDJÜK EL A VIZET!

Ha nyáron sportolunk, akkor kiemelten fontos a hidratáltság és a szakemberek azt tanácsolják, ha 45-60 percet meghaladó mozgást végzünk a szabadban, akkor mindenképpen vigyünk magunkkal folyadékot is, mert vissza kell pótolnunk az elvesztettet. Ha nem figyelünk erre, akkor könnyebben kiszáradhatunk, amely pedig befolyásolhatja a teljesítményünket is akár könnyebben megsérülünk mozgás közben!

NA DE MENNYI AZ ELEGENDŐ ÉS MIBŐL?

Átlagosan 2-3 liter ásványvizet érdemes elfogyasztanunk a nap során, azonban ez testsúlytól, aktivitástól is függ, hiszen minél többet mozgunk, annál többet kell visszapótolnunk szervezetünkbe – különösen nyáron. Az ásványvíz mellett fogyaszthatunk természetesen más folyadékot is, azonban részesítsük előnyben a cukormentes változatokat! Teákat is fogyaszthatunk bátran nyáron is, ha pedig nem kívánjuk a forró változatot, akkor hűtött állapotban is elkortyolgathatjuk napközben. Ízesíthetjük a sima ásványvizet citrommal, mentalevelekkel vagy akár uborkaszeleteket is vághatunk bele, amelyek együtt még inkább hűsítő hatást keltenek.