Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Miért fontos az alvás és a pihenés?

Miért fontos az alvás és a pihenés?

Vannak időszakok, amikor öt óra alvás után is kipihentek vagyunk és vannak olyan napok is, amikor nyolc óra alvás is kevés. De tudjuk-e miért olyan fontos az alvás és a pihenés? Utánajártunk, milyen hatásai vannak szervezetünkre!

Az alvás és a pihenés kiemelkedően fontos szerepet játszanak az egészségünk és jólétünk szempontjából. A megfelelő alvás számos pozitív hatással bír a testi és szellemi egészségünkre egyaránt, úgyhogy most mi is megosztunk ebből párat. Érdemes végigolvasni a cikket, hiszen vannak benne olyan részek, amelyekre nem is gondolnánk!

 

TESTI REGENERÁCIÓ

Az első és a legfontosabb hatása az alvásnak a megújulás, hiszen amíg alszunk, addig szervezetünk is regenerálódik, ilyenkor a sejtjeink javulnak, növekednek. Az alvás lényegében hozzájárul a testi szövetek és az izmok, de még a szervek egészséges működéséhez is. Sokszor az életmódváltás során kiemelésre kerül a megfelelő mennyiségű alvás, amely pontosan az előzőekben leírtak miatt fontos!

 

IMMUNRENDSZER ERŐSÍTÉSE

Gondolta volna, hogy az alvás segíthet az immunrendszer megerősítésében? Vagyis a megfelelő alvásnak köszönhetően könnyebben védekezhetünk a fertőzések és a betegségek ellen is, hiszen ezalatt az idő alatt a testünk olyan fehérjéket és molekulákat termel, amelyek segíthetnek a fertőzések ellen is.

 

KOGNITÍV TELJESÍTMÉNY

Ha elegendő időt töltünk alvással, akkor növelhetjük a figyelmünk koncentrációját valamint a beérkező információkat is könnyebben tudjuk feldolgozni. Szakemberek elsősorban ezért is emelik ki a megfelelő alvást és pihenést, hiszen a tanulás, a memória és a problémamegoldás is könnyebben tud működni.

 

MENTÁLIS EGÉSZSÉG

Ha fáradtak vagyunk, akkor ingerültebbek is vagyunk, sokszor a kisebb gondok és problémák megoldása is nagyobb energiával jár ilyenkor. Nagyon fontos a hangulatunk és a mentális egészségünk megtartása érdekében a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás valamint a pihenés is. Ha hosszabb távon nem figyelünk oda, akkor akár szorongás, depresszió és stressz is jelentkezhet.

 

ANYAGCSERE

Gondolta volna, hogy összefüggés lehet az elégtelen alvás és az anyagcserezavar valamint a testsúly növekedése között? Pedig könnyen lehet, hiszen az alvás hiánya befolyásolhatja az éhség- és a teltségérzet kialakulásáért felelős hormonok működését és ennek köszönhetően pedig könnyen elhízáshoz is vezethet a nem megfelelő alvás és pihenés.

 

SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI EGÉSZSÉG

Az alváshiány köztudottan növelheti a magas vérnyomást valamint a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is, éppen ezért szükséges a megfelelő alvásidő, hiszen hozzájárulhat a szív- és érrendszeri egészséghez is.

 

STRESSZ CSÖKKENTÉSE

Az alvás és a pihenés segíthet a stressz csökkentésében is, hiszen, ha keveset alszunk és pihenünk, akkor az hosszú távon könnyen vezethet stresszhez vagy szorongáshoz is.

Az optimális alvásidő azonban emberenként eltérő lehet, de egy átlagos felnőttnek 7-9 órára szüksége van éjszakánként. Ez pedig kiemelten fontos, hiszen nem elég, ha 24 óra alatt megvan ez a mennyiség, hanem lehetőség szerint mindezt éjszaka, folyamatosan kell megtennünk. Fontos, hogy megfelelő és pihentető körülményt biztosítsunk magunknak, hiszen az alvás minőségének is megfelelőnek kell lennie. Ha mindezek biztosítottak, akkor minden napnak újult energiával vághatunk neki, hiszen kiegyensúlyozottan kezdjük a napunkat!