Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Miért jó az erkélyen a fűszerkert?

Herbadoctor
Miért jó az erkélyen a fűszerkert?

Ha társasházban lakunk és szeretnénk friss fűszernövényt, akkor sokszor a nagy áruházak cserepes kínálatát választjuk, amelyek sokszor néhány hét alatt elpusztulnak. De gondoltunk már arra, hogy akár saját fűszerkertünk is lehet az erkélyen? Még épp időben szólunk, hogy elkezdhesd!

Ha fűszerkertünk van az erkélyen, akkor számos előnnyel szembesülhetünk. Az első és legfontosabb, hogy nyilvánvalóan saját kis kertünk lehet az erkélyünkön úgy, hogy nincs is kertünk. Másrészről számos ízletes és illatos fűszernövényt választhatunk, amelyek nemcsak látványukkal bűvölnek el bennünket, de amelyeket akár ételeinkhez is hozzáadhatunk. A frissen szedett fűszerek sokkal intenzívebb ízzel és illattal rendelkeznek, mint amelyeket szárítva vásárolunk meg a boltban. Plusz ajándékként szolgál az erkély fűszerkertje azzal is, hogy létezéséven általános hangulatunkat is javítja, hiszen a saját magunk által elültetett és gondozott növények jó hatással vannak lelkünkre is.

Nézzük meg, melyik a TOP5 fűszernövény, amelyet bátran ajánlunk erkélyekre is!

BAZSALIKOM

Igazi mediterrán hangulatot idéz elé egy szép nagy cserép bazsalikom, amely kiváló dísz-, gyógy- és fűszernövény is. Elsősorban az olasz ételeknél elengedhetetlen, de ha csak egy gyors salátát készítenénk vacsorára, ahhoz is tökéletes választás. A bazsalikom elhelyezésénél figyeljünk arra, hogy – habár szereti napfényt – de a forróbb napsugarak könnyen megégethetik leveleit. Ha a bazsalikom mellett döntünk, arra is figyeljünk, hogy nagyon szereti a rendszeres öntözést, ezért a nyári napokon akár kétszer is megtehetjük ezt. 

Jótékony hatásai közül kiemelkedik az étvágyjavítás, szélhajtás, de köhögés ellen is alkalmazható. Csökkentheti a magas vérnyomást és a stressz ellen is beváltható.

ROZMARING

Ki ne szeretné a rozmaringos egészben sült burgonyát? Igazi mediterrán növény ez is, azonban jellegzetes íze elengedhetetlen húsok sütésekor is. Erkélyünkön bátran nevelhetjük, hiszen, rendszeres öntözéssel akár több évet is kibírhat! 

A rozmaring köztudottan gyulladáscsökkentő hatással bírhat, így bátran használhatjuk például ízületi gyulladás, hátfájás, közvény vagy akár menstruációs fájdalmak esetén is.

METÉLŐHAGYMA

Metélőhagyma vagy más nevén snidling, amely tucatnyi ételbe felhasználható, legyen szó salátákról, rizottókról vagy egyszerű vajas kenyérről. A hideget kimondottan jól tűri, de érdemes azért odafigyelni rá.

A növény tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal is, ezért elengedhetetlen a fűszerkertünk összetételéből!

KAKUKKFŰ

A kakukkfű nélkül nem kezdhetünk bele fűszerkert alkotásába az erkélyen, hiszen számos jótékony hatása mellett például erős aromájának köszönhetően elűzheti a kártevőket is, így segítve a többi fűszerünket. Habár a szárazságot jól tűre a növény, azonban, amikor növekszik, akkor kimondottan vízigényesnek számít. A kakukkfű íze elég intenzív, de például a gombák készítésekor elengedhetetlen és sokan még a házi húslevesbe is csempésznek 1-2 ágat. 

Szervezetünkre is jótékony hatással lehet, kimondottam megfázás idején!

MENTA

A menta kiváló erkélyes fűszernövény, hiszen bátran ültethetjük cserépbe. Kezdőknek kimondottan ajánljuk, hiszen egy igazán nehezen kiirtható növényről van szó. Salátákhoz, dresszingekhez, és italokhoz is használhatunk egy friss maréknyi mentát. 

Szervezetünkre is jótékony hatással bírhat, enyhe fájdalomcsillapító hatással rendelkezik, de segíthet az idegesség és a stressz ellen is és fertőtlenítő hatással is bírhat!

Összességében, a fűszerkert az erkélyen nem csak hogy praktikus és hasznos, de a látványa is élvezetes, valamint hozzájárulhat az egészségünkhöz és a jó közérzetünkhöz is.