Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Miért jó ősszel is a szabadban mozogni?

Miért jó ősszel is a szabadban mozogni?

Most már azért jobban megmutatja igazi arcát az ősz és a csípős hideg reggelek vagy a napközbeni esőzések is arra sarkallnak bennünket, hogy bekuckózzunk a meleg szobában. Azonban a kültéri sportot ilyenkor sem szabad ám „téli álmára” küldeni és most el is mondjuk, hogy miért!

Az ősz – hacsak nem egész nap esik az eső – ideális évszak ahhoz, hogy a szabadban mozogjunk. Nincs már kánikula, fojtogató meleg, pára és habár hűvösebb van kint, mégis kellemesen esik a mozgás. Ősszel is számos kültéri sport közül választhatunk és el is áruljuk, hogy miért is érdemes időszak szakítani minderre.

 

TÚRÁZÁS

Mindenképpen a legkedveltebb őszi mozgásforma, hiszen nemcsak testünket mozgatja meg, de a lelkünkre is jó hatással van. Az őszi erdők, dombok és hegyek csodálatos szín kavalkádban pompáznak ilyenkor és kiváló időszak ahhoz, hogy felfedezzük a természet szépségeit úgy, hogy közben a stressz levezetésben is jeleskedik a túrázás. Ha pedig aktív kirándulók vagyunk, akkor ismerkedjünk meg bátran a teljesítmény túrákkal, ahol hasonló érdeklődésű emberekkel is találkozhatunk.

 

KERÉKPÁROZÁS

Az előzőhöz hasonló pozitív hatásai vannak a kerékpározásnak is ősszel, hiszen kellemes idő van még és a festői tájakban is gyönyörködhetünk egyszerre. Erősíthetjük a lábizmainkat és a kerékpározás pozitív hatással van a szív- és érrendszerünkre is. Választhatunk közkedvelt kerékpárutak közül, hiszen szerencsére már egyre több van hazánkban, vagy ha megfelelő kerékpárral rendelkezünk, akkor akár az erdőben is tekerhetünk.

 

FUTÁS

Inkább a futók körében ismert tény, hogy az ősz az egyik legjobb évszak a futáshoz. Ilyenkor már nincs pára, fullasztó hőség az erdőkben sem, ellenben a hűvösebb idő kényelmesebbé teszi a futást és a friss levegő feltölt energiával bennünket is. Egyre azonban mindig figyeljünk, fokozatosan szokassuk magunkat a hűvösebb időjáráshoz, vagyis az augusztus után ne egyből a novemberrel kezdjünk, hanem szánjunk minden héten elegendő időt a sportnak és a szervezetünknek is, hogy ez utóbbi fel tudjon készülni az igazi hidegre is.

 

KUTYASÉTÁLTATÁS

Bár első hallásra nem tűnhet valódi sportnak, mégis ha rendszeresen gondoskodunk háziállatunk megfelelő erőnlétéről, akkor bizony mi magunk is csak pozitív hatással szembesülünk. A kutyasétáltatás bármilyen évszakban kiváló döntés, de ősszel itt is érvényesül, hogy a friss levegő, a kellemes hőmérséklet vonzóbb lehet. A rendszeres séta pedig segíthet állóképességünk növelésében és a háziállatunkkal töltött szabadidő lelkünkre is pozitív hatással van.

A fentiekből is láthatjuk, hogy az őszi kültéri sportok nagyon sok előnnyel járhatnak, hiszen a friss levegőn végzett rendszeres testmozgás hozzájárulhat az általános jólét érzésünkhöz is. Mindezek mellett pedig az évszakváltás olyan pozitív hatásait is kihasználhatjuk, mint például a színes táj vagy a kicsit hűvösebb időjárás. Ha rendszeresen beiktatjuk napirendünkbe a kültéri sportolást, akkor erősíthetjük immunrendszerünket, csökkenthetjük a stressz negatív hatásait és legfőképpen az egészséges életmódhoz való eljutást is növelhetjük.

Válasszuk az őszi kültéri sportolást, hogy testünk és lelkünk egyaránt erősödjön, fejlődjön!