Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Miért könnyű tavasszal megfázni?

Herbadoctor
Miért könnyű tavasszal megfázni?

Az elmúlt időszakban a tavasz már beköszöntött néhány nap erejéig és egyre több időt töltünk a szabadban. Azonban a tavasz egyet jelent a szezonális megfázások egyik fő időszakával is, így utánajártunk, vajon ennek mi lehet az oka!

Március 20-án kezdetét vette a csillagászati tavasz, vagyis ettől az időponttól már hosszabbak a nappalok és rövidebbek az éjszakák. Mindez pedig azt is jelenti, hogy egyre többet tartózkodunk a friss levegőn, megemelkedik a napsütéses órák száma és lassan a hőmérséklet higanyszála is egyre magasabbra emelkedik. Azonban sokszor a tavasz egyet jelent a megfázással is, most pedig nagyító alá vettük, miért is lehet mindez!

1. Éghajlati változások

Sokan úgy tartják, hogy tavasszal a hőmérséklet és a páratartalom változása kedvezőtlenül befolyásolhatja az immunrendszer működését. A viszonylag még alacsony hőmérséklet miatt az orr és a torok nyálkahártyái szárazabbá válnak, ami növeli az esélyét a vírusok és a baktériumok behatolásának. Nem beszélve a tavaszi „szeleburdi” időjárásról, amikor még a reggelek talaj menti fagyokkal indulnak, míg délutánra már felmelegszik a hőmérséklet. 

2. Csökkent vitamin- és ásványi anyagbevitel

A téli időszakban sokan kevesebb időt töltenek a szabadban, így kevesebb napfényhez jutnak, amely segítené a szervezet D-vitamin termelését. Ezenkívül a téli zöldség- és gyümölcsfogyasztás is alacsonyabb, ez pedig kevesebb tápanyagbevitelt jelenthet a szervezet számára, amellyel csökkenhet az immunrendszer erőssége.

3. Stressz

Gondoltad volna, hogy tavasszal nagyobb a stressz kialakulásának esélye? Bizony így van, hiszen a téli pihenés, visszavonulás után hirtelen felgyorsul minden és még a tavaszi fáradtság is az emberi szervezetben van. A stressz pedig köztudott, hogy csökkentheti az immunrendszer hatékonyságát.

4. Pollenallergia

A tavaszi időszakban a virágzás és a pollen szintje jelentősen megnő, és ez allergiás reakciókat okozhat, amelyek szintén gyengíthetik az immunrendszert, és ezáltal növelhetik a megfázások kockázatát is.

5. Óvoda és iskola

A téli, majd a tavaszi szünetet követően minden gyerek visszatér a megszokott rendhez, azonban sokan valamilyen lappangó betegséggel küzdenek és az arra hajlamos gyerkőcök gyorsan megfertőződnek. Ez pedig egy újabb láncot indít el, hiszen mire meggyógyul és visszatérhet az óvodába/iskolába, addigra a még gyenge immunrendszere újra találkozik egy másik baktériummal vagy vírussal.

A fenti öt tényező minden bizonnyal hozzájárul ahhoz, hogy a tavasz a szezonális megfázások és más fertőzések időszaka is egyben. Annak érdekében, hogy csökkentsük a fertőzés kockázatát, javasoljuk a megelőző intézkedések betartását, mint például a gyakori kézmosást, higiéniára való odafigyelést valamint az egészséges életmód fenntartását, például az egészséges étkezést és a rendszeres testmozgást.