Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Miért nehezebb ez is télen?

Herbadoctor
Miért nehezebb ez is télen?

Értjük mi, hogy a beach body télen készül, de tegyük szívünkre a kezünket és valljuk be magunknak, nem olyan könnyű elkezdeni ezt (sem) télen. Utánajártunk, miért nehezebb télen odafigyelnünk az étkezésre és a mozgásra, mint mondjuk nyáron. És persze adunk egy kis plusz segítséget is, amit Herbatippnek neveztünk el!

Télen minden lelassul

Mindenhonnan azt halljuk, hogy „lassuljunk le”, vagyis felpörgött életvitelünkön változtassunk, igyekezzünk a sok zajból meghallani a csend szavát. Így van ezzel a szervezetünk is. Na de azért nem vagyunk mi medvék, hogy télen nyugovóra térjünk! És valóban igaz, hogy télen is szükségünk van mozgásra ahhoz, hogy eljöjjön a várva várt beach body!

Herbatipp: iktassunk be esténként egy-egy gyógynövényes teát (megsúgjuk, ezzel segíthetünk immunrendszerünknek is) vagy válasszunk lassabb mozgásformákat, mint például a jóga vagy a pilates. Ha már jobban megy a mozgás télen, akkor bizony fel a túracipőt, mert az erdők, hegyek-völgyek csodás panorámát nyújtanak ilyenkor is, a friss levegő jótékony hatásáról már nem is beszélve!

A hidegben kevésbé vágyunk a hideg élelemre

Ha meleg van, akkor az olyan hideg italokat és ételeket preferáljuk, mint a limonádé vagy a könnyedebb saláták. Télen viszont a melegebb étkek fogyasztását kívánjuk, a magyar gasztronómia pedig tele van finomabbnál-finomabb, ámde nehezebben emészthető és megterhelő ételekkel.

Herbatipp: itt az ideje a krémleveseknek, de nem ám habarással vagy rántással elkészítve! Saját magukkal besűrítve, esetleg egy kis keményítővel még jobban kijönnek majd a zöldségek ízei. Ha pedig salátát ennénk, akkor nézzünk körbe, mert bizony a téli zöldségek között is vannak szuper hozzávalók, mint például a cékla vagy a sütőtők.

Ünnepi habzsolások

Az év vége egyet jelent a karácsonyi lakmározással, majd az újév köszöntésével, amely alkalmak egyet jelentenek a bejglikkel, töltött káposztákkal, füstölt húsokkal. Ámde nehogy azt gondoljuk, hogy beleférhet 2 hét habzsolás az álom alak elérésébe!

Herbatipp: bár már túl vagyunk az ünnepeken, de szerencsére van internet és a „google is jó barátunk”. Már most keresgéljünk teljes kiőrlésű lisztből, cukrot helyettesítő édesítőszerekkel készült ünnepi finomságokat és mire eljön a következő év vége, addig tökéletesíthetjük receptünket! És ha már beütött a habzsolás, akkor nem árt a januárt egy tisztítókúrával vagy léböjtkúrával kezdeni!

Filmes bekuckózások

Bizony-bizony a hideg, nyirkos időben előszeretettel válogatunk az egyre több streaming szolgáltatók választékából és esténként, hétvégenként kedvünkre szervezünk filmnézős délutánokat, estéket. Ez pedig egyet jelent a nassolnivalók előkerülésével is, mindezt zéró mozgással megfűszerezve.

Herbatipp: jelöljünk ki hetente maximum 1-2 estét, amikor a filmnézés a program és válasszunk olyan nassolnivalót, amellyel kevésbé ártunk szervezetünknek. Ilyen lehet például a csicseriborsóból készült ropogtatnivaló vagy az alma, sárgarépa, szárzeller.

Téli napfény hiány okozta D-vitamin hiány

Télen kevesebbet süt a nap és ezáltal kevesebb D-vitamin jut szervezetünkbe. Ez pedig azért is fontos, mert a D-vitamin hiány nemcsak hátráltatja a zsír lebontását, de sajnos még támogatja annak elraktározását is. 

Herbatipp: jó minőségű, megfelelő mennyiségű D-vitamin fogyasztása télen is! Ez történhet akár liposzómás formában vagy hagyományos tablettával vagy akár tapasz formában is. Viszont, ha már D-vitamin, akkor olvasd el jótékony hatásait is!

Tudjuk, hogy nehezebb télen odafigyelnünk a megfelelő táplálkozásra és a mozgásra, de a befektetett energia meghozza gyümölcsét, hiszen előbb-utóbb itt a nyár, amikor lekerülnek a melegebb ruhák!