Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Mikor forduljunk orvoshoz allergia esetén?

Herbadoctor
Mikor forduljunk orvoshoz allergia esetén?

Tüsszögés, orrfolyás, vörös szemek – ezek mind az allergia tünetei, de vajon mikor érdemes orvoshoz fordulnunk? Az allergia az immunrendszer egyfajta túlzott reakciója olyan anyagokra, amelyek alapvetően ártalmatlanok.

Az allergiás reakció során az erre érzékeny embereknél antitesteket termel a szervezet az ártalmatlan anyagok ellen, amelyek pedig különböző tüneteket okoznak. 

Általánosságban elmondható, hogyha felmerül az allergia eshetősége, akkor mindenképpen érdemes szakemberhez fordulnunk, aki lehet allergológus vagy bőrgyógyász, attól függően, milyen tüneteket észlelünk magunkon. A szakorvos első körben kikérdez bennünket a panaszokról, azok intenzitásáról, mikor fordulnak elő, milyen gyakoriak, stb. Ha indokoltnak tartja, akkor allergiatesztet kér, hogy megállapításra kerüljenek azok az anyagok, amelyek kiváltják az allergia tüneteit.

Érdemes akkor is orvoshoz fordulnunk, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mire vagyunk allergiásak, hiszen a teszttel könnyedén kimutatható az is. Ha allergia elleni gyógyszert kell szednünk és az alkalmazása mellett nem érzünk változást, akkor mindenképpen keressük fel a kezelőorvosunkat. Ma már számtalan újgenerációs allergia elleni gyógyszer kapható, amelyek alkalmazása nem jár aluszékonysággal, fáradékonysággal és a hatóanyagok is változóak. Az alternatív kezelések is célirányosak lehetnek, hiszen rendelkezésre állnak olyan készítmények, amelyek segíthetnek az allergia nem kívánt tüneteinek enyhítésében. Ilyen például a Herbadoctor Ganoderma gomba, a Pycnogenol vagy a Mecelium is.

Ha az allergiás tünetek jelentősen romlanak, akkor is érdemes felkeresni a szakorvost, hiszen az allergia hatással lehet a mindennapi tevékenységünkre, az alvásra vagy az étkezésre egyaránt. Ha súlyos allergiás reakciókat tapasztalunk magunkon vagy akár az anafilaxia tünetei (pl. légszomj, torok duzzanat, szédülés) jelentkeznek, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni. Különösen akkor, ha nem vagyunk tudatában annak, hogy mire vagyunk allergiásak, vagy ha tudatában vagyunk egy ételallergiának és véletlenül olyat tartalmazó ételt fogyasztottunk!

Külön ki kell emelnünk a gyermekeknél jelentkező tüneteket, hiszen sokszor előfordul az is, hogy már kisbaba korában allergiás a csecsemő valamire, azonban mivel nem tud még beszélni, így nem tudja elmondani a tüneteket sem. Indokolatlan bőrkiütések vagy nehézlégzés esetén mihamarabb fel kell keresni a gyermekorvost!

Összességében elmondható, ha allergiás tüneteket észlelünk magunkon, amelyek egyre fokozódnak, vagy ha nem vagyunk annak tudatában, mire vagyunk allergiásak, de szeretnénk az életminőségünkön javítani, akkor mindenképpen érdemes szakemberhez fordulnunk!