Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Mikor ne használjunk illóolajat?

Mikor ne használjunk illóolajat?

Habár nagyon szeretjük az illóolajokat, azonban sokszor érdemes körültekintően alkalmaznunk, hiszen veszélyesekké is válhatnak szervezetünkre. 

Alapvetően mindenki előszeretettel használja az illóolajokat, de mint mindennek, így az illóolajoknak is vannak ellenjavallatai. Alábbiakban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat illetve ajánlásokat, mikor ne vagy éppen körültekintően használjuk azokat.

 

Kezdjük az elején azonban használatukat: vagyis például nagy dózisban vagy akkor huzamosabb ideig nem ajánlott használni az illóolajakat. Az általános ajánlott mennyisége egyébként a „hordozó” anyag maximum 0,1-1%-a lehet, erre pedig érdemes minden esetben odafigyelni! Nem véletlenül vannak sötétebb üvegben az illóolajok, érdemes sötét helyen is tárolni azokat valamint mindig figyeljünk arra, hogy a tetejét jól zárjuk le! Alábbiakban viszont jöjjenek azokat az esetek, amikor nem ajánlott alkalmazásuk!

 

ALLERGIA

Az allergia vagy érzékenység az illóolajokkal szemben is bármikor jelentkezhet, ezért legyünk körültekintőek alkalmazásuk során. Ha valaki érzékeny vagy éppen már allergiás is rá, akkor használatuk során bőrirritációt vagy egyéb allergiás reakciót is tapasztalhatunk magunkat, ami indokolttá teszi alkalmazásuk abbahagyását. Legyünk óvatosak akkor is, ha más gyártótól rendelünk illóolajokat, még ha ugyanarról az illatról is van szó, amely korábban nem okozott problémát, hiszen nem tudhatjuk, hogy milyen alkotóelemei vannak.

 

TERHESSÉG ÉS SZOPTATÁS

Egyes illóolajok káros hatással lehetnek a magzatra vagy a csecsemőre, ezért nem szabad azokat használni terhesség vagy szoptatás ideje alatt. Mindenképpen egyeztessünk szakemberrel, mielőtt alkalmazzuk az illóolajokat!

 

KISGYERMEKEK

Nem tilos az illóolajok használata kisgyermekek mellett, azonban mindenképpen fokozottabban kell figyelnünk. A túlzott mennyiségű illóolaj belélegzése vagy akár a bőrrel való érintkezése is irritációt vagy akár más problémát is eredményezhet. Mindezek mellett pedig a kisgyermekek elől érdemes jól zárható helyre eltenni az illóolajokat, nehogy véletlenül lenyeljék a folyadékot.

 

HÁZIÁLLATOK

Minden esetben érdemes alaposan tájékozódni a beszerzett illóolajokkal kapcsolatban, hiszen egyes fajtái toxikusak is lehetnek a háziállatoknak. Ezen kívül, ha háziállatunk van, akkor mindenképpen jól zárható helyre tegyük az üvegeket, hogy még véletlenül se találják meg,

 

EGÉSZSÉGÜGYI ÁLLAPOTOK

Ha asztmával vagy egyéb légzőszervi problémával rendelkezel, akkor sajnos nem ajánlatos minden illóolaj használata a jelenlétedben, hiszen irritációt vagy légszomjat tud okozni.

 

ALKALMAZÁSUK

Sokszor, ha közvetlenül szembe vagy nyálkahártyára kerül az illóolaj, akkor irritációt vagy akár égő érzést is okozhat, ezért is nagyon fontos, hogy csak a javallatoknak megfelelően alkalmazzuk azokat.



A legfontosabb mégis az, hogy legyünk körültekintőek az illóolajok beszerzését illetően, hiszen kizárólag megbízható forrásból válasszunk és természetes alapanyagból készítettet preferáljunk. Ha pedig egészségügyi állapotunk megkívánja, akkor mindenképpen egyeztessünk szakemberrel is az illóolaj használata előtt!