Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Milyen betegségeket terjeszthetnek a szúnyogok?

Milyen betegségeket terjeszthetnek a szúnyogok?

A nagy hőségben felüdülést jelenthet a vízpart és mivel már itt a nyár a nyakunkon, így előszeretettel választjuk pihenőhelynek például a Balaton vagy a Duna és a Tisza partját is, mint ahogy a Tisza-tó vagy a Velencei-tó is nagyon csábító. Addig a pontig, amíg az első szúnyogcsípést nem érezzük magunkon, mert bizony a vízpartok kellemetlen velejárói a szúnyogok is.

A nyári hónapokban a szúnyogok jelenléte gyakran okoz kellemetlenségeket és nemcsak a csípéseik miatt, hanem azért is, mert vannak bizonyos betegségek, amelyeket a szúnyogok terjesztenek.

 

De először is nézzük meg, hogy mi történik szúnyogcsípéskor!

Amikor egy szúnyog megcsíp, először is a bőrfelszínt átszúrja a szúró-szívó szájszervével. Ekkor a szúnyog nyálával együtt olyan anyagok is bejuthatnak a szervezetbe, amelyek például megakadályozzák a véralvadást, és lehetővé teszik a szúnyog számára, hogy könnyedén szívjon vért. A szervezet erre a nyálra allergiás reakcióval válaszol, ami viszketést, duzzanatot és bőrpírt okoz. Ezen túlmenően, ha a szúnyog fertőzött, a nyálával együtt vírus vagy parazita is bejuthat a véráramba, ami pedig már betegséget okozhat.

 

Szerintünk nincs idehaza olyan ember, akit ne csípett volna meg életében legalább egyszer egy szúnyog, úgyhogy pontosan tudjuk, milyen kellemetlen tud lenni egy-egy szúnyogcsípés. Vannak, akik alapvetően észre sem veszik, azonban vannak, akiknél nagyobb bőrpír jelentkezik, amely folyamatos viszketéssel párosul. Alapvetően nem jellemző, hogy tömeges megbetegedést okoznának a szúnyogok idehaza, de mégis van 1-2 olyan betegség, amely az utóbbi években felütötte fejét idehaza is. Ezeket vesszük végig és külön kitérünk arra is, milyen tünetekre kell kiemelten figyelni egy-egy szúnyogcsípés alkalmával, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy nagyobb a gond, mint amit először hinnénk!

 

NYUGAT-NÍLUSI LÁZ

A nyugat-nílusi láz egy vírusos betegség, amelyet a Culex pipiens szúnyogok terjesztenek. Alapvetően 80-85 százalékban tünetmentesen zajlik le a betegség és észre sem vesszük, azonban, ha hosszan érezzük az alábbiakat, akkor érdemes szakemberhez fordulnunk: láz, fejfájás, izomfájdalom, néha kiütések, de súlyos esetekben a vírus az idegrendszert is megtámadhatja. A tünetek általában hat napig tartanak és sajnos csak tüneti kezelés létezik, védőoltás nem. Magyarországon az elmúlt években növekedett az esetszám, különösen a nyári hónapokban. Talán még emlékszünk a tavaly szeptemberi hírekre, amikor Somogy Vármegyéből jelentettek több nyugat-nílusi lázzal fertőzött megbetegedést.

 

USUTU VÍRUS

Az Usutu vírust szintén a Culex szúnyogok által terjesztett betegség és habár kevésbé ismert, mint a nyugat-nílusi láz, az utóbbi években egyre több esetet regisztráltak idehaza is. A tünetek is hasonlóak a nyugat-nílusi vírushoz, viszont enyhébb lefolyású. Előfordulnak olyan betegek, akiknél általános rosszullétet állapítanak meg, amely fejfájással, lázzal, izomfájdalmakkal egészül ki. A betegségből alapvetően 1-2 hét alatt meg lehet gyógyulni és legtöbbször idehaza a véradók véréből mutatták ki a szervezet által termelt ellenanyagot, amelyből azt a következtetést vonták le, hogy a véradók korábban átestek a betegségen.

 

BŐRFÉRGESSÉG

Habár nagyon ritka betegségről van szó, mégis mivel évente pár alkalommal diagnosztizálják, ezért nekünk is fel kell sorolni. Elsősorban kutyáktól, ritkábban macskáktól származik és az emberre a szúnyogokon keresztül juthat. Mivel a féreg kis távolságot tud megtenni, ezért nem nagy felületen kell keresni, elsősorban bőr alatti csomók formájában találhatjuk meg testünkön a szúnyogcsípés közelében. Kedvelt helye a felsőtest, amelybe beletartozhat akár a nyak, a fej vagy a felső végtagok, vagy a mellkas. Ami viszont pozitívum, hogy nem terjed emberről emberre.

 

A fentiek a leggyakrabban előforduló szúnyogbetegségek Magyarországon, de mit tehetünk, ha már megcsípett a szúnyog és kellemetlen tüneteket észlelünk? 

Ha a természetes alapanyagok hívei vagyunk, akkor az aloe vera mindenképpen segíthet, hiszen a növény leveleiből kivont gél hűsítő és gyulladáscsökkentő hatású, ami enyhíti a viszketést és csökkenti a duzzanatot. Használata egyszerű: a frissen levágott aloe vera levél belsejéből nyert gélt közvetlenül a csípésre kenhetjük. A teafaolaj erős antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Néhány csepp teafaolajat keverjünk el egy kis mennyiségű hordozóolajjal (pl. kókuszolaj), majd ezt az elegyet alkalmazzuk a csípés helyén. Ez segíthet csökkenteni a viszketést és megelőzni a fertőzéseket.

 

A szúnyogcsípések nem csak kellemetlenek, hanem potenciálisan veszélyesek is lehetnek a fertőző betegségek terjesztése miatt. Fontos, hogy ismerjük a természetes hatóanyagú készítmények alkalmazási lehetőségeit, hogy hatékonyan kezelhessük a szúnyogcsípéseket. Az aloe vera, a teafaolaj mind kiváló természetes alternatívát jelent a viszketés és duzzanat enyhítésére, valamint a fertőzések megelőzésére.