Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Milyen elvonási tünetek jelentkezhetnek, ha leszokunk a dohányzásról?

Milyen elvonási tünetek jelentkezhetnek, ha leszokunk a dohányzásról?

A dohányzásról leszokni nem könnyű, de az egyik legjobb dolog, amit magunkkal tehetünk és csak pozitív hatásai lehetnek az egészségünkre. Az átmeneti időszak azonban nem mindig könnyű, úgyhogy ebben segítünk mostani cikkünkkel.

Ahhoz, hogy megértsük, miért alakulnak ki elvonási tünetek, ha letesszük az utolsó szál cigit, érdemes először megnézni azt, miért alakul ki szoros kapcsolat a dohányzással. A dohányzásról való leszokás nehézsége ugyanis több tényező együttes hatásának köszönhető. Az egyik legfontosabb ok a nikotin, amely erős függőséget okoz, hiszen a nikotin az agyban dopamin felszabadulást idézhet elő, amely kellemes érzést nyújt, és ezáltal a dohányosok gyakran keresik ezt az élményt újra és újra.

 

Milyen hatása van a dohányzásnak, amiért nehéz megválni tőle?

  1. Nikotin: az agyban a nikotin olyan receptorokhoz kötődik, amelyek gyorsan megszokják jelenlétét. Amikor a nikotinszint csökken, az agy "vágyakozik" utána, ami erős késztetést jelent a dohányzásra. Ez a vágyakozás az elvonási tünetek egyik fő oka, amely intenzív nikotinéhség, ingerlékenység és szorongás formájában jelentkezik.

 

  1. Szokások: a dohányzás gyakran szorosan összefonódik a mindennapi rutinokkal és rituálékkal. A kávé melletti cigaretta, a stresszes helyzetekben való rágyújtás, vagy a társasági eseményekhez kapcsolódó dohányzás mind-mind olyan szokások, amelyeket nehéz megszakítani. A dohányzás elhagyása nemcsak a nikotin hiányát, hanem ezeknek a mélyen gyökerező szokásoknak a megváltoztatását is igényli.

 

  1. Pszichológiai függőség: a dohányzás gyakran pszichológiai menekülést is nyújt a stressz, szorongás vagy unalom ellen. Sok dohányos úgy érzi, hogy a cigaretta segít nekik ellazulni vagy koncentrálni, és a leszokás során pedig nehéz megtalálniuk azokat az alternatív módszereket, amelyek ugyanezeket az érzéseket biztosítják.

 

  1. Társas nyomás: a dohányzás gyakran társas tevékenység, és a társas nyomás is jelentős szerepet játszhat a leszokás nehézségében. Ha a környezetünkben sokan dohányoznak, nehéz ellenállni a kísértésnek, különösen, ha a társasági élet jelentős részét a dohányzással kapcsolatos tevékenységek köré szervezzük.

 

Miután alaposan utánajártunk, miért alakul ki függőség a szervezetünk és a dohányzás között, itt az ideje, hogy szembenézzünk azokkal a most még negatív esetekkel, amelyekkel akkor találkozunk, ha letesszük az utolsó szálat. Az elvonási tünetek ugyanis gyakran megnehezítik a leszokási folyamatot, de ezek ismerete és megfelelő kezelése segíthet a sikeres leszokásban.

 

NIKOTINÉHSÉG

A dohányzás során a szervezet hozzászokik a nikotin jelenlétéhez, így annak hiánya erős nikotinéhséget okozhat. Ez az egyik legnehezebben kezelhető tünet, amely intenzív vágyakozás formájában jelentkezik.

 

INGERLÉKENYSÉG ÉS HANGULATVÁLTOZÁSOK

A nikotin megvonása jelentős hatással van az agy kémiai egyensúlyára, ami ingerlékenységet, szorongást és hangulatváltozásokat eredményezhet. Ezek a tünetek gyakran az első hetekben a legintenzívebbek.

 

ALVÁSZAVAROK

A dohányzás abbahagyása után gyakoriak az alvászavarok, beleértve az álmatlanságot és a gyakori ébredést. Ez részben az idegrendszer megváltozott állapotának köszönhető.

 

FOKOZOTT ÉTVÁGY ÉS SÚLYGYARAPODÁS

A nikotin hatással van az anyagcserére is, így annak hiánya fokozott étvágyat és esetleges súlygyarapodást okozhat. Sokan az evést használják pótcselekvésként a dohányzás helyett.

 

KONCENTRÁCIÓS ZAVAROK

A dohányzás abbahagyása után nehézséget okozhat a koncentráció fenntartása is. Ez különösen a munkahelyi és tanulási feladatokban lehet zavaró.

 

A fentiekben a lehetséges elvonási tüneteket gyűjtöttük össze, de három saját jó tapasztalattal is tudunk szolgálni, hogy melyek azok a „kiegészítők” vagy cselekedetek, amelyekkel csökkenthetjük a leszokással járó nem kívánatos tüneteket.

 

GYÓGYNÖVÉNYEK HASZNÁLATA

A természetes alapanyagú készítmények vagy akár teák, mint például a citromfű, levendula, segíthetnek a stressz és az alvászavarok kezelésében. Ezek a gyógynövények nyugtató hatásúak és hozzájárulhatnak a kiegyensúlyozottabb lelkiállapothoz.

 

FIZIKAI AKTIVITÁS

A rendszeres testmozgás segít a stressz csökkentésében és az anyagcsere serkentésében. Egy egyszerű séta vagy jóga is jelentős pozitív hatással lehet a hangulatra és az egészségre.

 

TÁPLÁLKOZÁSI TUDATOSSÁG

Figyeljünk oda az egészséges táplálkozásra, különösen a dohányzásról való leszokás idején. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételek fogyasztása hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez és az általános jóléthez.

 

A dohányzásról való leszokás komoly kihívás, de az elvonási tünetek ismeretével és megfelelő kezelési módszerek alkalmazásával jelentősen növelhetjük a siker esélyét. A természetes alapanyagú készítmények és gyógynövények hasznos segítőtársak lehetnek ebben a folyamatban, támogatva a szervezet regenerálódását és a lelki egyensúly fenntartását.