Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Milyen sót érdemes fogyasztani?

Herbadoctor
Milyen sót érdemes fogyasztani?

A sófogyasztással kapcsolatban ellentétes vélemények vannak jelen a közvéleményben. Sokan úgy gondolják, hogy a só káros a szervezet számára és jobb, ha teljes mértékben kiiktatjuk az étrendünkből. Ez azonban nem igaz. 

A só egy nagyon hasznos tápanyag, ha megfelelő minőségben és mennyiségben fogyasztjuk. A só a szervezetünk számára elengedhetetlen.  A túlzó fogyasztását azonban tényleg kerülni kell, ugyanis megnövelheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának a kockázatát. Manapság rengetegféle só megtalálható az üzletek polcain, és nehéz eldönteni, hogy melyiket érdemes megvásárolni. Vannak olyan sók, amelyeknek a mértékletes fogyasztása kifejezetten jó hatással van a szervezetünkre. Mostani blogbejegyzésükben arról szeretnénk melyik só az, amelyet mindenképpen kerüljünk, és melyek azok, amelyeket biztonsággal fogyaszthatunk.

Konyhasó: 

A konyhasó, vagy nátrium-klorid a legismertebb sófajta. Ez a só mesterségesen van előállítva, és a táplálkozási szakemberek szerint ez a sófajta az, ami a legkevésbé hasznos a szervezetünk számára. A fogyasztását érdemes kerülni, és helyette inkább természetes sókat fogyasztani, mivel azok gazdagon tartalmaznak számos olyan ásványi anyagot, melyek a szervezetünk számára nélkülözhetetlenek. A konyhasót tartják a szívbetegségek fő okozójának, hiszen a magas nátrium-klorid tartalomnak köszönhetően megköti a szervezetben a vizet, és ez magas vérnyomást eredményez. A nátrium-klorid a szervezet számára hasznos, de a konyhasó nemcsak nátrium-kloridot tartalmaz, hanem kálium-kloridot is, amely felelőssé tehető ugyancsak a magas vérnyomásért, egyes allergiás megbetegedésekért, az asztmáért, vesebetegségekért, és anyagcserezavarokért is.

Jódozott só:

Ezt a típusú sót a jódhiány miatt kialakuló betegségek megelőzésére illetve kezelésére fejlesztették ki. Ilyen például a pajzsmirigy-megnagyobbodás vagy egyes idegi rendellenességek. Csakhogy az emberek nagy többsége nem szenved jódhiányban, hiszen a táplálékokban megtalálható a szervezetünk számára elegendő mennyiségű jód. Ennek eredményeképp a jódozott sóval túl sok jódot viszünk be a szervezetünkbe. Az emberi szervezetben a jód nagy része a pajzsmirigyben raktározódik. Túl sok jód fogyasztása esetén a pajzsmirigy által termelt hormonok egyensúlya felborul és immun vagy anyagcserezavarok léphetnek fel.

Parajdi só:

A parajdi só egy nagy tisztaságú, természetes kősó. Erdély egyik legértékesebb kincse. Nem adnak hozzá semmilyen egyéb adalékanyagot, de nem is vonnak ki belőle semmilyen létfontosságú ásványi anyagot. Természetes, egészséges és az íze is kellemesebb, mint a hagyományos konyhasóé. Nem esik át semmilyen kémiai kezelésen, olyan, ahogy a természet megteremtette. Nemcsak azért érdemes ezt fogyasztani, mert az íze nagyon kellemes, hanem azért is, mert számos megbetegedésre van kedvező hatással. Ez annak köszönhető, hogy 84 jótékony hatású ásványi anyagot tartalmaz. Jó hatással van a szív- és érrendszere, hiszen képes csökkenteni a szívritmus zavarokat. Segít szinten tartani a vércukor szintet, ezért nagy segítség lehet a cukorbetegek számára. Serkentőleg hat az emésztésre és segítségünkre lehet a rák megelőzésében is.

Himalája só:

A Himalája só az egyik legértékesebb és legtisztább finomítatlan sófajta. Ez is tartalmazza a 84 nélkülözhetetlen ásványi anyagot.  A Himalája hegységben keletkezett több mint 220 millió évvel ezelőtt, az őstengerek kiszáradásának az idején. A só pirosas, rózsaszínes, vagy fehéres árnyalatokban fordul elő.   Az ásványi anyag tartalma kimagasló. A jótékony élettani hatásai tudományos körökben is elismertek. Jó hatással van a felső légúti megbetegedésekre és a bőrbetegségekre is. Ráadásul erőteljesen lúgosító, így megvédi a sejteket az elsavasodástól. Jó hatással van az izomzatra, és csökkenti a szívritmus zavarok kialakulásának az esélyét. Az íze nagyon kellemes, éppen ezért érdemes a sót utólag, a főzés után hozzáadni, hogy megőrizze eredeti ízét.

A só egy nagyon fontos tápanyag, amely nélkülözhetetlen a szervezetünk egészséges működése szempontjából. A sóbevitel csökkentése azok számára javasolt, akik magas vérnyomásban szenvednek. A természetes, kémiai kezeléseknek nem alávatett sók mint például a parajdi só, és a Himalája só kifejezetten jó hatással vannak a szervezetünkre. Használjuk őket bátran, hogy ízletesebbé és egészségesebbé tehessük ételeinket!