Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Minden, amit a gránátalmáról tudni érdemes

Herbadoctor
Minden, amit a gránátalmáról tudni érdemes

Talán a gránátalma fogyasztása nem a mindennapjaink része, mégis úgy gondoltuk érdemes lenne nagyobb figyelmet szentelnünk ennek a gyógynövénynek. Ezért alaposan megvizsgáltuk a gránátalmáról szóló írásokat, történeteket, és kutatásokat. Hiszen mára már számos kutatás igazolja a gránátalma gyógyhatását, magas antioxidáns tartalma, antimikrobiális és karcinogén tulajdonsága is kimutatott.

A szervezetünkre gyakorolt jótékony hatását már az őseink is jól ismerték, és tisztában voltak ennek a fantasztikus gyümölcsnek a gyógyerejével.

A „szent gyümölcs”.
A gránátalma egy ősi gyümölcs, ez az egyik legrégebbi ehető gyümölcs, amely Közép-Ázsiában őshonos. Már a kora bronzkórból találtak elszenesedett gránátalma maradványokat. A gránátalmát évszázadok óta nagyra értékelik a különböző kultúrák; az ókori Egyiptomban a fáraók sírjaira, és a falakra gránátalmát festettek, hiszen ez számukra a halál utáni életet szimbolizálta. Kr.e. 1550-ből származó orvosi jegyzetekben írnak a gránátalma felhasználásáról, például egyes feljegyzések szerint az indiaiak cukorbetegség kezelésére alkalmazták, míg a rómaiak galandféreg-fertőzés csökkentésére használták. Emellett számos világvallásban, többek között a keresztény,- buddhizmus,- és iszlámvallásban is megjelenő „szent gyümölcs”. Például a Biblia Ószövetsége dicsérte, mint bőséget és jó szerencsét hozó „szent gyümölcsöt”.
Mára már széles körben elterjedt a fogyasztása és több lehetőség van ennek a csodálatos gyümölcs jótékony hatásának a kihasználására. Fogyaszthatjuk önmagában a magjait (egyszerűen: a képen látható formában bevágva, és kikaparva), salátákba, turmixba, teaként, vagy préselve (a héjjal és magvakkal együtt).


Miért érdemes fogyasztani nap, mint nap?
Az elmúlt évtizedekben rengeteg kutatást végeztek a gránátalmával kapcsolatban, és kimutatták, hogy erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő, valamint antibakteriális, antimikrobiális és gombaellenes hatású. Nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, C-vitamint, flavonoidokat, és gyümölcscukrot. Az egyik leggazdagabb forrása az ellegsavnak.

Antioxidáns kapacitása háromszor nagyobb, mint a vörösboré és a zöld teáé. Energiával láthatja el a szervezetett.

In vivo és in vitro vizsgálatok eredményei szerint vérnyomás csökkentő hatású. A gránátalmalé napi bevitele igazoltan csökkenti a magas vérnyomást, de emellett még érvédő hatású, és enyhíti az érelmeszedést is.

Tartalmaz ugyan gyümölcscukrot, de nem emeli meg a vércukorszintet. A polifenol tartalma miatt csökkenti az étkezés utáni vércukorszintet, emiatt hatását cukorbetegség kezelése esetén is tanulmányozták.

Segítheti az egészséges bélműködést, nyugtatólag hathat a gyomorra.

Magas a vas tartalma, ezért vérszegénység ellen is alkalmazható.

A gránátalma és összetevői védelmet nyújtanak a vegyi anyagok vagy gyógyszerek által kiváltott toxicitás ellen.A gránátalmalé hatásaira vonatkozó legtöbb tanulmány a prosztatarák, és az érelmeszesedés kezelésére való képességére összpontosít. Humán klinikai vizsgálatok megmutatták a gránátalmalé és – kivonat fogyasztásának a szív- és érrendszeri egészségre gyakorolt pozitív hatását. Azonban számos más betegség kezelésére is alkalmas. A gránátalma alkotó elemeinek jótékony hatásait légúti betegségek, RA, neurodegeneratív betegségek esetén is megfigyelték.

A gránátalmalé hatásaira vonatkozó legtöbb tanulmány a prosztatarák, és az érelmeszesedés kezelésére való képességére összpontosít. Humán klinikai vizsgálatok megmutatták a gránátalmalé és – kivonat fogyasztásának a szív- és érrendszeri egészségre gyakorolt pozitív hatását. Azonban számos más betegség kezelésére is alkalmas. A gránátalma alkotó elemeinek jótékony hatásait légúti betegségek, RA, neurodegeneratív betegségek esetén is megfigyelték. Mindemellett a következő sorok rámutatnak a gránátalma bámulatos hatására, és felhasználásának széleskörűségére, amelyet igyekeznek újabbnál újabb kutatásokkal is alátámasztani:

A gránátalmát és alkotórészeit adjuváns terápiaban való alkalmazására számos onkológiai betegség esetén tesztelték, elsősorban prosztatarák kezelésére, és a pozitív eredmények további kutatásra adnak okot. Ezenkívül számos prekilinikai tanulmány rámutatott a gránátalmalé vagy a gránátalma kivonatok bevitelének jótékony hatásaira különféle körülmények között. Például a gránátalmával való kezelés csökkentette az amiloid lerakódást az Alzheimer-kór vizsgálati modelljében. Egy másik vizsgálat szerint, egy újszülött hipoxiás-ischaemiás agyában csökkentette az idegsejtek károsodását. Ezen túlmenően, egy vizsgálatban az egyszeri intraperitoneális injekció gránátalma kivonattal kezelt természetes módon limfociszta vírussal fertőzött halak esetében serkentette a veleszületett immunválaszokat, és csökkentett a lymphocystis fertőzés miatti mortalitásukat. Emellett megfigyelték, hogy az ellegsavval dúsított gránátalma kivonat fogyasztása előnyös az UV-sugárzás okozta károsodás minimalizálásában. A gránátalma hidro-alkoholos kivonatai hasznosságát a fogászati kezelésekben is megfigyelték, mivel jelentős antibakteriális hatással bírnak.

Összességében az áttekintett tanulmányok rámutatnak a gránátalma és alkotóelemeinek fantasztikus hatására, amelyek szerint érdemes a napi étkezésünk részévé tenni, vagy étrendkiegészítőként alkalmazni.

Támogassuk a szervezetünket, és használjuk ki a természet adta lehetőségeket a betegségek elkerülése érdekében. Igyekezzünk minél többet fogyasztani ebből a szuper gyümölcsből. A gránátalma egy olyan gyümölcs, amelynek fogyasztása nincs korhoz, vagy betegséghez kötve, a fent leírtakból jól látható, hogy mindenki számára pozitív hatást nyújthat a mindennapokban. Érdemes nagyobb figyelmet szentelni a napi bevitelre, ami ma már szerencsére könnyen megoldható, olyan étrendkiegészítőkkel, mint a Herbadoctor által, nagy gondossággal kiválasztott, Földközi-tenger savanykás gránátalmáiból készült gránátalmalé koncentrátuma. Amely 100% természetes anyagokat tartalmaz, és tartósítószermentes. 1 liter Gránátalma koncentrátum, 16 kg gránátalmából készül! Napi ajánlott adagolás mellett akár 70 napra is elegendő.


Hivatkozások:

https://www.mdpi.com/ethics#16

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2018.00544/full