Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Mindent a bélflóráról

Herbadoctor
Mindent a bélflóráról

Ha antibiotikumot szedünk, szedjünk probiotikumot a bélflóránk miatt! Ha külföldre megyünk, vigyázzunk a bélflóránk egyensúlyára! Ha méregtelenítünk, a bélflóránknak jót tesz! De mégis, mit tud a bélflóra, miért van rá szükségünk és hogyan támogathatjuk? Gyorstalpaló bélflóra tudatlanoknak!

Kezdjük az alapoknál!

Amikor megszületünk, még nincsenek a beleinkben baktériumok, bélrendszerünkben csak később alakul ki a bélflóra. Ami pontosan azoknak a baktériumoknak és mikroorganizmusoknak a gyűjtő elnevezése, amelyek a bélnyálkahártyán találhatóak meg. Ebből pedig már következtetni is tudunk arra, hogy az emésztés során lehet igen fontos szerepük!

A bélflórát négy fő törzs adja össze: Bifidobacterium törzsek, Lactobacillusok, Streptococcus termophilus, Enterococcus feacalis. A lactobacillusokról már hallhattunk több fórumon is, hiszen általában étrend-kiegészítők alapjául is szolgálnak. A gyomorban és a vékonybélben főleg savas kémhatású mikroorganizmusok vannak, míg a vastagbélben már másabb baktériumok vannak többségben. Mindez pedig annak köszönhető, hogy az emésztés folyamatában jelentős szerepet tölt be a bélflóra.

Mi a szerepe a bélflórának?

Miután már megtudtuk, hogy ezek a mikroorganizmusok hol élnek, egyértelmű, hogy az emésztés és az anyagcsere-folyamatokban van jelentős szerepük. Vagyis segítenek abban, hogy könnyebben emésszünk vagy az emészthetetlen szénhidrátok lebontását segíti úgy, hogy az ásványi anyagok felszívódását támogatják. A segítség mellett olyan vitaminokat is termelnek, mint például a B-vitaminok és még támogató funkciójuk is van. Vagyis létfontosságúak az emberi szervezet számára!

Ha baj van!

Sajnos azonban a gyógyszerek vagy a túlzott fehérje, finomított szénhidrát fogyasztás, dohányzás, stresszes életmód jócskán károsítani tudja a bélflóránkat, amelynek következtében olyan baktériumok, gombák vagy éppen vírusok is elszaporodhatnak, amelyek az egészségünkre ártalmasak. Ezért szokták javasolni a probiotikumot, mint például a Herbadoctor Symbiotix probiotikuma is, hogy segítsen helyreállítani a bélflóránkat. Másik megoldás, ha alkalmanként méregtelenítjük szervezetünket, vagyis egy takarítást végzünk belülről, amelynek hatásáról újrarendeződhet a bélflóra egyensúlyunk. Ehhez pedig tökéletes választás a Herbadetox!