Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Mindent a csontritkulásról

Mindent a csontritkulásról

Ma már egyre többen végeznek ülő munkát és egyre több ember is küzd a csontritkulás kellemetlen tüneteivel. Természetesen az idő minden szervezetben visszafordíthatatlan folyamatokat indít el, így a csontok sűrűsége is csökkenhet, de segíthetünk azon, hogy lassabban következzen be.

A csontritkulást az orvosi nyelvben osteoporosisnak hívják és lényegében a csontok sűrűségének és minőségének csökkenését jelenti. A nőket magasabb százalékban érinti a csontritkulás, mint a férfiakat, amelynek okai között a hormonális eredetet szokták emlegetni. 

Alapvetően a csontok kb. 30 éves korunkig folyamatosan megújulnak, hiszen eddig a korig a csontképzési folyamatok vannak túlsúlyban. Ezt követően azonban már a csontbontási folyamatok növekszenek, így az arány megváltozik, a csontok tömege csökken és gyengülni is kezdenek. Ebben az állapotban a csontok sokkal könnyebben törnek és megfigyelhető az is, hogy elegendő egy kisebb sérülés, amely akár egyből töréssel végződhet. A csontritkulásnak is több típusa van, de a leggyakoribb a nőket érinti. Amennyiben az okokat keressük, számtalan tényező befolyásolhatja a csontritkulás kialakulását, de nézzük a leggyakoribbakat:

  • a nőknél elsősorban a hormonháztartási problémák vezethetnek csontritkuláshoz;
  • genetikai előzmények is rendszeresen szerepelhetnek az indokok között;
  • életmódbeli tényezők is elősegíthetik a csontritkulás kialakulását;
  • a dohányzás köztudottan sok kalciumot von meg a szervezetünkből, mint ahogyan a túl sok alkohol vagy a kávé is, így mindezek hozzájárulhatnak a csontritkuláshoz;
  • D3-vitamin hiánya, amely elsősorban a kalcium felszívódásához szükséges;
  • egészségtelen életmód, amely során nem figyelünk kellően a minőségi táplálkozásra.

 

Mikor kezdjünk aggódni?

Érdemes figyelnünk ebben az esetben is testünk jelzéseit, hiszen sokszor ártalmatlannak tűnő tünetek együttesen is megmagyarázhatják problémánk gyökerét. Nézzük a csontritkulás leggyakoribb tüneteit!

 

CSONTTÖRÉSEK

A csontritkulás velejárója, hogy a csontok sokkal törékenyebbek lesznek, így akár egy apró sérülés is kiválthat egyből csonttörést. Ha azt vesszük észre, hogy kis ütések vagy sérülések csonttörést váltanak ki, akkor érdemes vizsgálatot kérnünk.

 

ROSSZ TESTTARTÁS

A rossz testtartás miatt egyes csontjainkra extrém nehezedés hárul, amely súlyosbodhat későbbiekben akár egy-egy kisebb törések, repedések útján is. Ha kiemelt figyelmet kap a testtartásunk, akkor természetes módon segíthetünk, azonban csontritkulás esetén sokszor előrehajlik a fejünk rendellenes testtartás alakul ki.

 

FÁJDALOM

A csonttöréseknek és a gyengülő csontoknak az egyik következménye a fájdalom, amely bárhol jelentkezhet testünkön, akár a hátban, csípőben, csuklóban. Ha nincs magyarázat a fájdalomra, akkor érdemes mihamarabb egy teljes körű vizsgálaton átesnünk.

 

TESTMAGASSÁG CSÖKKENÉSE

Az előbbiekben felsorolt tünetek együttesen járulhatnak testmagasságunk csökkenéséhez, ezért is van, hogy sokszor az idősebb hozzátartozóink – elsősorban a nők – egy idő után elkezdenek „összemenni”.

Nagyon sokszor azonban a csontritkulás a korai állapotában még nem okoz tünetet, ezért egy-egy törés alkalmával derül csak ki a betegség. Érdemes azonban odafigyelnünk testünk jelzéseire, hiszen sokszor egy-egy apró tünet is már indokolttá teszi az aggodalmat. Figyeljünk oda a megfelelő testtartásra, helyes táplálkozásra és a megfelelő vitaminok pótlására is!