Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Mindent a napégésről és a napszúrásról

Herbadoctor
Mindent a napégésről és a napszúrásról

Napról-napra egyre jobban melegszik az idő, egyre több a napsütéses órák száma, sokan töltjük nyaralásunkat a szabadban és ezzel együtt bizony fokozottan oda kell figyelnünk a testünkre, szervezetünkre is. Ha hosszú ideig vagy nagy intenzitással vagyunk kitéve a napfénynek, akkor fokozódhat a napégés vagy akár a napszúrás lehetősége is!

NAPÉGÉS

Napégésről akkor beszélhetünk, ha a bőrünk hosszabb ideig van kitéve közvetlenül a napfénynek és azon belül is a káros UV sugaraknak. Ilyenkor fájdalmas bőrreakció léphet fel, amelynek van enyhe, közepesen súlyos, de súlyos típusa is. Ha napégésről van szó, akkor elsősorban a bőrünkön vesszük észre a tüneteket, amelyek lehetnek:

  • kivörösödött égő és fájdalmas bőr

  • akár bőrduzzanatok, hólyagok is kialakulhatnak

  • a leégett területeken meleg/forró érzetünk van

  • rossz közérzet és fáradtság érzete is jelentkezhet

  • súlyosabb esetben hőemelkedéssel vagy akár lázzal is találkozhatunk.

Ha a fentieket tapasztaljuk, érdemes azonnal árnyékba húzódnunk és enyhíteni a tüneteket, felgyorsítani a gyógyulási szakaszt. Az árnyékos hely keresése a legfontosabb, hiszen a napégés után könnyen napszúrást is kaphatunk (részletesen erről lentebb írunk), és azonnal kezdjük meg a leégett területet hűteni. Ez történhet hideg vízzel, azonban a jég közvetlen érintkezését a bőrrel kerüljük! Alkalmazzunk hűsítő krémeket, mint például a Herbadoctor Arany Menta Testbalzsama, amelyben a 17 gyógynövény illóolaját sheavajjal, olíva olajjal és 24 karátos aranykolloiddal ötvöztük. A termék összetétele nemcsak hűsítő érzetet nyújt, hanem gyulladáscsökkentő hatással is bírhat! Napégést követően kerüljük az irritáló anyagokkal való érintkezést, úgy, mint például a parfümök, hámlasztó termékek, bőrradír. Ha felhólyagosodott a bőrünk, akkor semmiképpen ne kezdjük el vakarni vagy kaparni, mert könnyen fertőzés lehet a vége.

A legfontosabbat azonban a végére hagytuk, ami nem más, mint a megelőzés! Mire figyeljünk, ha a szabadságunkat nem árnyékos helyen szeretnénk tölteni fájdalmakkal? Kerüljük a hosszantartó közvetlen napfényen való tartózkodást, használjunk rendszeresen napfényvédőket, egy kalap vagy sapka mindig legyen nálunk! Ha városnézést tervezünk, akkor pedig egy vékony, lenge anyagú, világos színű inget is felvehetünk, a legfontosabb, hogy kerüljük bőrünk közvetlen, hosszantartó érintkezését a napfénnyel!

NAPSZÚRÁS

Ha már a napégésről beszéltünk, akkor a napszúrásról sem szabad elfelejtkeznünk, hiszen súlyos esetben akár sürgős orvosi ellátást is igényelhet! A napszúrásnak számtalan tünete lehet, így érdemes figyelnünk elsősorban az alábbiakra:

  • erős fejfájás, szédülés, zavartság

  • émelygés és akár hányás is előfordulhat

  • gyenge pulzushoz gyors légzés társul

  • bőrünk vörös és forró

  • súlyos esetekben igen magas láz is társul a napszúráshoz és akár eszméletvesztés is lehet.

Azért is fontos a napszúrásról beszélnünk, mert ha nem figyelünk a napégésre kellően, akkor a következő lépés már a napszúrás, amely súlyosabb egészségügyi problémát jelent. 

Ha nem szeretnénk napszúrást kapni, akkor mindenképpen kerüljük a napfény erejét a legintenzívebb időszakban (általában délelőtt 10 és délután 4 óra között). Viseljünk könnyű, laza és világos színű ruházatot, amely védi a bőrt a nap káros hatásaitól. Használjunk kalapot vagy sapkát, hogy védelmet nyújtson a fejünknek, arcunknak és nyakunknak és ne felejtkezzünk meg a napvédőkről sem! Figyeljünk a megfelelő, elegendő mennyiségű folyadékra és igyekezzünk árnyékos helyeket keresni!

Figyeljünk oda szervezetünk jelzésére nyáron is, hogy a nyaralásunk ne a napégésről vagy a napszúrásról legyen emlékezetes, hanem az élményekkel teli pillanatokról!