Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Mindent a stresszről!

Mindent a stresszről!

Lassan vége a nyárnak, kezdődik az iskola, újra forgalmasabbak lesznek az utak és a nappalok is rövidülnek. Ilyenkor hajlamosak vagyunk többet stresszelni, de tudjuk-e valójában, mit is jelent a stressz? Legújabb cikkünkben összefoglaltunk minden fontosabb tényezőt, amit tudnunk kell a stresszről, annak kialakulásáról, megelőzéséről.

A stressz szót ma már szinte a köznyelvben is használjuk, gondoljunk csak a jól megszokott mondatra, amely így hangzik: „ne stresszelj annyit” vagy „miért stresszelsz”. Orvosi értelemben azonban a stressz szó eredetileg arra vonatkozott, ha nem specifikus választ ad szervezetünk valamilyen külső igénybevételre. Ma már azonban a stresszt elsősorban negatív kifejezésre használjuk, amikor feszültek vagy éppen idegesek vagyunk, pedig ha elolvassuk, mit is jelent tudományosan, akkor lényegében a stressz szót úgy lehetne megfogalmazni, hogy a számunkra érkező külső hatásra valamilyen megoldást keresünk. Rövidtávon a stressz reakciója segíthet számunkra a nem várt helyzetek megoldásában, azonban hosszú távú stressz hatás nagyon komoly negatív hatással lehet szervezetünkre és egészségünkre egyaránt. Éppen ezért nagyon fontos a stresszre odafigyelnünk, megelőzésére koncentrálnunk és a kezelésével foglalkoznunk. 

 

Milyen okozói lehetnek a stressznek?

A stressz okozói olyan tényezők lehetnek, amelyek szinte mindenhol és mindenkor körbevesznek bennünket. Néhány példa: 

  • Munkahely: sokan a munkahelyüket tartják a legstresszesebb helynek, hiszen folyamatosan oda kell figyelni a határidőkre, konfliktusok lehetnek az adott munkahelyen vagy éppen reggeltől estik és estétől reggelig a munkahelyi feladatok megoldásán agyalunk.
  • Életesemények: akár egy házasság vagy egy esküvő is stresszes helyzetet tud teremteni, de a gyermekáldás vagy a válás, a halálesetek, anyagi problémák is mind-mind olyan pontok, amelyek idegessé, feszültté és stresszessé tehetnek bennünket.
  • Egészségügyi problémák: gondoljunk csak a súlyos vagy nem várt betegségekre, az elhúzódó fájdalomra vagy akár a krónikus állapotokra, hiszen ezek mind-mind generálják a stressz kialakulását.
  • Társadalmi elvárások és nyomás: ma már egyre nagyobb hangsúlyt kapnak életünkben, hogy mit mondanak a szüleink, a gyerekeink, a szomszédunk, stb., vagyis egyre nagyobb elvárásoknak szeretnénk megfelelni. Ugyanilyen probléma lehet például az ideális testkép elérése is.
  • Pszichológiai tényezők: talán nem is gondolnánk, de a negatív gondolkodás vagy az önértékelési problémák, megfelelési kényszer akár magunkkal szemben is komoly kiváltói lehetnek a stressznek.

 

Milyen egészségügyi problémákat okozhat a krónikus stressz?

A hosszan tartó és csak folyamatosan tovább gyűrűző stressz egyértelműen számtalan egészségügyi problémát rejt magában, úgy, mint:

  • Szív- és érrendszeri betegségek: pl. magas vérnyomás, szívrohamok.
  • Immunrendszer gyengülése
  • Mentális problémák, mint a depresszió, szorongás, alvászavarok.
  • Emésztési problémák, például gyomorfájdalmak, vagy irritábilis bél szindróma.
  • Kognitív problémák, mint csökkenő koncentráció vagy emlékezőképesség.

 

Hogyan előzhető meg a stressz vagy hogyan kerülhetjük el?

Ma már szerencsére egyre többet hallunk a stressz kezelésről vagy éppen az alvás és a pihenés fontosságáról, a meditációról. De milyen gyakorlati tanácsaink vannak?

  • Időhatékonyság és priorizálás, vagyis tanuljuk meg hatékonyan beosztani időnket és a ránk váró feladatok között alkossunk sorrendet. Elsőre végezzük el a nagyon fontos teendőinket, és még ha úgy is érezzük, hogy mind nagyon fontos, akkor is állítsunk fel egy sorrendet!
  • Életmódváltás, hiszen a rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott étrend és a megfelelő alvás mind-mind segíthetnek abban, hogy csökkentsük a stressz hatásait.
  • Relaxációs és meditációs gyakorlatok rendszeres végzése, amelyre ma már számtalan videó létezik, de akár kipróbálhatjuk a jógát is vagy épp egy-egy légző gyakorlat elvégzése is segítséget nyújthat.
  • Hobbi keresése, hiszen fontos, hogy mindannyian találjunk olyan tevékenységet, amellyel saját magunknak tudunk örömöt szerezni és segítenek a kikapcsolódásban, feltöltekezésben.
  • Épp ideje megtanulni előtérbe helyezni magunkat és tudjunk akár nemet is mondani azokra a kérésekre, amelyek már túlterhelnek bennünket. Ha nem végzünk el valamit azonnal másnak, az még nem jelenti azt, hogy kevesek vagy gyengék lennénk.
  • Külső támogatás kérése, hiszen nem szégyen, ha olyan – akár – szakembert keresünk meg, akivel őszintén meg tudjuk osztani érzéseinket, problémáinkat vagy éppen azokat a helyzeteket, amelyek stresszt okoznak nekünk. 

 

A legfontosabb azonban, hogy próbáljunk meg pozitívan gondolkodni, hiszen a nehéz helyzetekben is segíthet a humor. Fontos megérteni, hogy szinte lehetetlen a stresszt elkerülnünk életünk során, hiszen mindig és mindenhol körbevesz bennünket. Azonban megfelelő kezeléssel vagy megelőzési módszerekkel le tudjuk csökkenteni a szervezetünkre gyakorolt hatását.