Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Mire figyeljünk, ha nem szeretnénk napszúrást kapni?

Herbadoctor
Mire figyeljünk, ha nem szeretnénk napszúrást kapni?

Gondolta volna, hogy a napszúrás egy enyhe agyhártyagyulladás? Sokszor steril agyhártyagyulladásnak is szokták nevezni a napszúrást, hiszen nem baktériumok vagy vírusok okozzák és igen enyhe fokú, de azért érdemes odafigyelni rá nyáron!

Lassan, de biztosan megérkezik hazánkba is az igazi nyár, ami egyet jelent a 30 fok közeli és sokszor a fölötti hőmérséklettel, napsütéssel és ilyenkor bizony több időt tartózkodunk a szabad levegőn is. Szerencsés esetben napokat tölthetünk nyaralással, amikor nem foglalkozunk a munkánkkal, strandolunk, kirándulunk, várost nézünk. Ezzel pedig megnövekszik a közvetlen a napon töltött órák száma is. A napszúrás akkor következik be, amikor hosszabb ideig találkozik a bőrünk a nap káros UV sugaraival, amelyek hatással vannak egészségünkre és szervezetünkre is. Ha a bőr hosszabb ideig van kitéve az intenzív napsugárzásnak, akkor elkezd vörösödni és lényegében ilyenkor szoktunk leégésről beszélni. Viszont ekkor már a napszúrás első jelével is találkozunk. Ha mindehhez fájdalmat, érzékenységet, duzzanatot is érzünk, vagy akár hólyagok is megjelennek testünkön valamint hányinger, fejfájás, szédülés is párosul a tünetekhez, akkor szinte minden bizonnyal napszúrást kaptunk. 

Azért szokták a napszúrást enyhe agyhártyagyulladásnak is nevezni, mert lényegében a fejünket érő igen magas és hosszan tartó hőmérséklet, a közvetlen napfény mind-mind előidézhetik, hogy a koponyacsont alatt fellelhető agyhártya felmelegedjen. Szervezetünk nem képes ezt a hőmérsékletet elvezetni, ennek köszönhetően pedig az agyhártya begyulladhat, megduzzadhat, intenzíven izzadhatunk, amely hatására dehidratáció is kialakulhat. Nemcsak a bőrre korlátozik le a napszúrás, hanem általánosabb egészségügyi problémákat is okozhat, hiszen az UV-sugarak káros hatással lehetnek a szemekre és ezáltal például a szürke hályog kialakulásának kockázata is megnőhet. Hosszú távon pedig a sugarak nemcsak a bőrrák kialakulásának esélyét növelhetik, hanem a bőr öregedéséhez is hozzájárulhatnak. Roncsolódhat a bőr rugalmassága, veszíthet a feszességéből és könnyen ráncok, sötét foltok alakulhatnak ki rajta. 

Fontos kiemelnünk, hogy ne higgyük azt, hogy csak a fehérebb bőrűeket érintheti a napszúrás, hiszen teljesen független a bőrtípustól. Bizonyos tényezők növelhetik a napszúrás kialakulásának kockázatát, vagyis strandolás, kirándulás során nagyobb esélye van a napszúrásnak. Bőrünk védelme érdekében használjunk rendszeresen napfényvédő termékeket nyaralás során! A nyári hőségben, a legmelegebb órákban érdemes kerülni a napozást, illetve, ha kirándulást tervezünk, akkor lenge, szellős, könnyű anyagból készült világos – lehetőleg fehér – inget vegyünk fel és a kalapról se felejtkezzünk el! Ha pedig mégis megtörtént a baj, és a napszúrás tünetei már jelentkeznek, akkor kerüljük a közvetlen napfényt, pihenjünk és fogyasszunk sok folyadékot! Súlyosabb esetekben azonban forduljunk orvoshoz!