Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Mire vigyázzunk a kerti munkák során?

Herbadoctor
Mire vigyázzunk a kerti munkák során?

A tavasz egyet jelent azzal, hogy a ház melegében eltöltött téli időszak után több időt töltünk szabadban és többek között a virágos vagy veteményes kertünket is elkezdjük rendbe tenni. Ha nem vigyázunk, akkor viszont könnyen sérülés lehet a vége!

Természetes, hogy a tavasz beköszöntével több időt töltünk a természetben és a kertünkben, azonban sokszor egyik pillanatról a másikra megterhelő fizikai mozgásokat végzünk. Ha az alábbi szabályokat betartjuk, akkor viszont nem kell aggódnunk amiatt, hogy lesérülünk már az első napsugarak megérkezésével!

VÉGEZZÜNK BEMELEGÍTÉST!

Nem viccelünk, tudjuk, hogy furcsán néz majd a szomszéd, de testünket fel kell készíteni arra, hogy bizony több időt töltünk kerti munkákkal. A bemelegítés segíthet felkészíteni az izmokat a terhelésre, csökkenthetjük a sérülések kockázatait velük és növelhetjük a vérkeringést is! Pár törzskörzés, karlendítés, lábnyújtás és testünk már érezni is fogja, hogy nagyobb terhelés érheti utána!

TARTSUK MEG A MEGFELELŐ TESTTARTÁST!

Az egyenes testtartás nagyon fontos a kerti munka során. Ha hajolunk vagy görnyedünk, akkor növeljük az izmok és a gerinc terhelését. Ha lehajolunk valamiért, akkor térdeljünk le vagy használjunk ülőpadot, hogy megóvjuk a derekunkat és a térdeinket! Fontos az is, hogy ne csak a munka megkezdésekor figyeljünk a helyes testtartásra, hanem a munka végéig tartson ki lendületünk!

GYAKRAN VÁLTOZTASSUK A TESTHELYZETÜNKET!

A kerti munka során is fontos a testünk számára a változatosság. Változtassuk a testhelyzetünket rendszeresen, így csökkenthetjük a terhelést az egyes testrészekre, és növelhetjük a vérkeringést is. Gondoljunk csak bele, ha például folyamatosan jobb lábunkra nehezedik a testsúlyunk nagy része, akkor bizony másnap igen nehezen tudjuk majd mozgatni azt a testrészünket. Ezért is fontos, hogy folyamatosan változtassuk testhelyzetünket, hogy valamennyi testrészünket ugyanannyi terhelés érje!

NE EMELJÜNK TÚL NEHÉZ TÁRGYAKAT!

Ha nehéz eszközöket használunk, akkor mindenképp ügyeljünk arra, hogy megfelelő testtartással emeljük fel azokat. Akár apránként is megtehetjük mindezt, nem kell azonnal túl nagy súlyt emelnünk, hiszen annak könnyen sérülés lehet a vége!

A fentiek betartásával lehet, hogy lassabban fogunk végezni munkánkkal, de testünk biztosan hálás lesz érte és elkerülhetjük a sérüléseket is!