Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Mivel támogathatjuk szervezetünket babaváráskor?

Mivel támogathatjuk szervezetünket babaváráskor?

A babavárás időszaka a legtöbb nő számára reménnyel teli és boldog pillanatokat hoz el, amikor már az anya és a gyermeke közötti kapcsolódás is megteremtődik. Persze a mindennapi rosszullétek vagy a folyamatos aggódás beárnyékolhatja, de életünk egyik legszebb pillanatait élhetjük át ilyenkor.

A babavárás időszaka kiemelten fontos a nők szempontjából, hiszen egy új élethelyzetbe kerülnek és a legcsodálatosabb pillanatokat élhetik meg ezekben az időkben. Persze tudjuk, hogy a rosszullétek, a vizsgálatok előtti aggódások vagy éppen az addigi megszokott élet feladása sokszor türelemre és kompromisszumokra is inti a nőket. Viszont a gyermek érkezése egy örömteli időszak kezdete is! Fontos, hogy az egészségünkre is kiemelten odafigyeljünk ebben az időszakban, hiszen nemcsak magunkra, de magzatunkra is gondolnunk kell az első pillanattól kedve. Segítve ezt az időszakot, alábbiakban összegyűjtöttük, milyen ajánlásaink vannak babavárás időszakában!

 

EGÉSZSÉGES ÉTKEZÉS

Biztosan ismerjük azt az érzést, amikor egyik pillanatról a másikra megkívánunk valamilyen édességet. A baba érkezése előtti időszakban ez gyakran előfordulhat vagy akár az is, amikor olyan ételek után vágyakozunk, amelyeket előtte nem nagyon szerettünk. Azonban fontos, hogy a babavárás időszakában is változatos és tápláló ételeket fogyasszunk, amelyek biztosítják a napi vitamin és ásványi anyag szükségletünket. Ha megkívánjuk azt a csokit – hacsak nincs egészségügyi szempontból ellenvetés –, akkor nyugodtan fogyasszuk el, egy szelettől semmilyen bajunk nem lesz. De igyekezzünk sok friss zöldséget és gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonákat, fehérjéket és egészséges zsírokat is fogyasztani. Fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás babának és mamának egyaránt ebben az időszakban.

 

ELEGENDŐ FOLYADÉKBEVITEL

Babavárás időszakában is nagyon fontos, hogy elegendő mennyiségű vizet igyunk minden nap. A megfelelő hidratáltság ugyanis akár kulcsfontosságú is lehet a terhesség ideje alatt, hiszen könnyebben elkerülhetjük a vízvisszatartást és ezáltal a bevizesedést is, valamint az emésztési problémák elkerülésében is segíthet. A megfelelő folyadékbevitelnél ilyen időszakban is figyeljük arra, hogy ne cukrozott üdítőitalokkal biztosítsuk a hidratáltságot, hanem ásványvízzel vagy akár gyógyteákkal is. Ez utóbbiak között vannak olyanok is, amelyek segíthetnek, mondjuk a feszültebb, idegesebb időszakokban is.

 

RENDSZERES TESTMOZGÁS

Habár korábban voltak olyan nézetek, amelyek nem javasolták a testmozgást, azonban nagyon sok függ attól, hogy melyik típust választjuk. Érdemes konzultálnunk a védőnővel vagy a szakorvossal, aki már ismeri szervezetünket, hogy kikérhessük a véleményét. Egy azonban biztos, hogy a mérsékelt és rendszeres testmozgást várandóság alatt sem kell nélkülöznünk. A gyors intenzitású futás helyett választhatjuk például a sétát vagy akár az úszást is és a jóga vagy a pilates is segíthet átmozgatni testünket. Fontos azonban megemlíteni, hogy minden mozgást addig végezzünk ez alatt az idő alatt, amíg komfortosnak érezzük.

 

PIHENÉS ÉS ALVÁS

Pontosan tudjuk, hogy a babavárásnak van olyan időszaka, amelyikben már nehezen megy az alvás, de igyekezzünk minél többet pihenni és aludni. Ha nem sikerül éjszaka 7-8 órát aludnunk, akkor napközbeni pihenéseket iktassunk be. Sokszor elegendő lehet a szervezetnek néhány nyugodt óra becsukott szemmel, amikor kicsit regenerálódni tud.

 

STRESSZ KERÜLÉSE

Habár a babavárás időszaka sokszor szorongást okoz, hiszen nem feltétlenül magunkat féltjük már, hanem születendő gyermekünket, de igyekezzük kerülni a stresszt. Próbáljunk ki olyan stresszkezelési technikákat, mint például a meditáció vagy végezzünk relaxációs gyakorlatokat és igyekezzünk ráhangolódni az új életszakaszunkra is. Az anya-gyermek kapcsolat már akkor kezd kialakulni, amikor tudatosul bennünk, hogy gyermekünk lesz. Nagyon sok érzést pedig a magzatunk is átél a méhen belül, ezért is fontos, hogy kerüljük a stressz helyzeteket.

 

VITAMINOK PÓTLÁSA

Ma már szerencsére számtalan kismamáknak ajánlott vitamin közül lehet válogatnunk, amely azért is fontos, mert ezekben a készítményekben odafigyelnek az egyes vitaminok arányaira. Legtöbb esetben A-vitamint, B-vitamint, cinket, C-vitamint, D-vitamint, vasat, szelént, magnéziumot is tartalmaznak, amelyek együttesen segíthetnek a kismamáknak. Érdemes az addig szedett vitaminok leírásait is átnézni, hiszen lehetnek olyan készítmények, amelyeket nem tanácsolnak áldott állapotban.

 

KERÜLENDŐ ANYAGOK ÉS TEVÉKENYSÉGEK

Természetesen a kismamáknak már két életre kell egyszerre figyelniük, így kerüljük a dohányzást, alkoholt és a koffein túlzott fogyasztását is hanyagoljuk. Az olyan helyzeteket is kerüljük, amikor túlzott fizikai megterhelésnek vagyunk kitéve valamint a veszélyes vegyszereket és a környezeti ártalmakat is hanyagoljuk. Nem biztos, hogy ebben az élethelyzetben kell kipróbálnunk egy extrém sportot.

 

Ezek a tanácsok segíthetnek abban, hogy a baba és a mama is egészségesen és lehetőség szerint boldogabban vészelje át a terhesség időszakát. Mindkét szervezet számára megterhelőek ezek a hónapok, de közben egy olyan érzelmi kapcsolat is ki tud alakulni az anya és a gyermek között, amely ritka és nagyon szoros. Igyekezzünk átélni a legszebb pillanatokat, hiszen a gyermek megszületésével már egy új élethelyzetben találjuk magunkat.