Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Orbáncfű: a lelki nyugalom gyógynövénye

Herbadoctor
Orbáncfű: a lelki nyugalom gyógynövénye

Az orbáncfű egy igen értékes gyógynövény, amely erdő és útszéleken, dombokon és réteken, júliustól szeptember közepéig virágzik. Ez az érdekes növény onnan nyerte a nevét, hogy a nyáron legelésző lovak nehezen gyógyuló sebeket (orbáncot) kaptak tőle. 

Az orbáncfüvet a növényi gyógyászat gyors sebgyógyító hatása miatt már évezredek óta használja. Hippokratész, Paracelsus, Bock, Matthioluns, Fink és sokan mások igazolták hatásosságát műveikben a népi orvoslásra támaszkodva.

Az orbáncfű népies nevei: csengőfű, csengőlinka, kozmadinor, lyukaslevelűfű, Szent Antal virága, Szent János füve, Jézus füve, jánosfű, Jézussebefű, vérfű.

Nagy koncentrációban megtalálhatók benne bizonyos potenciális immunmódosító vegyületeket (flavonoidok), valamint egy antivirális és depresszióellenes hatást hordozó vegyület, a hipericin is.

Egyéb vizsgálatok kimutatták még, hogy a növény antibakteriális, gombaölő és gyulladás gátló hatásokkal is rendelkezik.

Hatóanyagai: illóolaj, cseranyag, flavonoidok, naftodiantronok, cserzőanyagok, xantonok, rutin, színanyagok, cukor, kolin, pektin, flavonglikozidok, izokvercetin.

Az orbáncfű nagyon híres ideg- és lelki panaszokra gyakorolt gyógyhatásáról, de ezek mellett még hosszú listát olvashatunk jótékony hatásairól:

  • Mellékhatások nélkül segíthet kezelni a rossz hangulatot
  • Segít epe és vesebajokban
  • Csökkentheti a magas vérnyomást
  • Szív és érrendszeri megbetegedések esetén is jó hatása lehet
  • Segítségünkre lehet még belső vérzések esetén és a vérkeringés szabályozására
  • Serkentheti a májműködést
  • Csökkenheti a bronchitist (hörghurut)
  • Fokozhatja az epetermelést
  • Segít emésztési zavarok, hasmenés esetén
  • Olaj formájában külsőleg kezeli az aranyeret 

Orbáncfű tea elkészítése

Két teáskanál szárított orbáncfüvet egy edénybe helyezünk. Leforrázunk 250 ml vízzel, majd hagyjuk állni 10 percig. Leszűrés után mézzel ízlás szerint édesítve fogyaszthatjuk is.