Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Őszi színek hatásai

Őszi színek hatásai

Az ősz egyet jelent a színes időszakkal, amikor a természet megmutatja elmúló, ámde mégis csodálatos és sokszínű oldalát. Ezek a színek azonban ránk is hatással vannak, sokunkat kellemes érzéssel töltenek el. Vegyük nagyító alá az őszi színeket és azok hatásait!

Ha csak egyetlen szóval kellene jellemezni az egyes évszakokat, akkor az őszről legtöbbünknek a sokszínűség jut eszébe, nem hiába. Számtalan színben pompáznak az erdők, a természet pedig hívó színekkel csábít minél több látogatót magához. Nézzük meg a legfőbb színeket és azok hatásait ránk!

 

BARNA

Egyértelműen ez az első szín, ami eszünkbe jut az őszről, hiszen a levelek között is megtaláljuk és a föld színe is, épp ezért biztonságot, meleget, stabil érzést kelt bennünk. Másrészről nyugalmat is áraszt magából, nem hiába a legtöbb padlózat barna színű, vagy ha csak a bútorokra gondolunk, azok közül is számos készül a barna valamilyen árnyalatából. Érdemes az otthonunk berendezésekor valamilyen élénkebb színt is a barna mellé választani, hogy ne legyen olyan nyomasztó hatása lelkünkre.

 

NARANCS

Vibráló és energikus színről van szó, egyszerre sugározza a boldogságot és az örömöt is. Gyakran kapcsolódik a sárgatökhöz, az őszi napsütéshez, naplementéhez, ezért is lehet, hogy sokunkat energiával tölt el a narancsszín látványa.

TIPP: ha egy kis narancsot csempészünk otthonunkba, akkor segíthetünk az őszi fáradtság leküzdésében is.

 

SÁRGA

Egyértelműen a napfény és a meleg érzetét kelti. Hasonlóan a narancsszínhez, a sárga is boldogságot és derűt sugároz, így nem meglepő, hogy például egyre több lakberendező választja kiegészítőként még mindig a narancsot vagy a sárgát.

 

PIROS

Itt nem a tűzpirosra kell gondolni, hanem az őszire, amely az érzelem, a szenvedély és a szeretet színe. Meleg, élettel teli szín, amelynek köszönhetően a vitalitás és az érzelmi intenzitás is fokozottabbá válik!

 

BORDÓ

Kicsit mélyebb, gazdagabb, mint a piros, asszociál a szüreti borokhoz, időszakhoz. Bölcsességet és mélységet áraszt magából és a belső fókusz fenntartásában is segíthet.

 

ZÖLD

A zöldtől sem kell búcsút intenünk, hiszen az őszi zöld már sokkal mélyebb, intenzívebb és egyértelműen a fákat, a növényeket jelképezi. Nyugtató hatással bír és segíthet a stressz csökkentésében is. Egy kis lágyabb moha szín békét és derűt is varázsolhat otthonunkba.

Ezek a színek sokféle érzelmi és pszichológiai hatást válthatnak ki az emberekből. Általánosságban elmondható, hogy az őszi színek a természet szépségét, a meghittséget és az őszi időszak különleges hangulatát hozzák át, és sokak számára kellemes érzelmeket és élményeket keltnek. Alkalmazzuk a színeket bátran otthonunkban, de akár étkezésünkben is ősszel! Gondoljunk csak a sütőtökre, a céklára, mindkettő tele van színnel, erőteljes ízzel, így könnyebben éljük meg az őszi fáradtságot is!